Szolárgráf papírteszetek #2

Miközben a FORTE papírok tesztjét készítettem elő, elkezdtem alternatív fotópapírokat is keresgélni. Így találtam az eBay-en egy kihagyhatatlan ajánlatot. Forintra átszámolva 25.000.-Ft-ért sikerült leütnöm egy aukciót, ahol főleg Kodak és Agfa papírokat árultak. összesen 27 csomagot.

Persze a csomagok közül sok bontott volt, némelyik csak 1-2 lapot tartalmazott, de volt olyan is, ami bontatlan volt. Így ha azt számolom, hogy újonnan mennyibe került volna ennyi féle papírt megvennem, akkor ennek minimum a 3-4-szeresét, vagy még többet is kellett volna adnom értük.

A csomag az aukció zárását követően kb 1 hónap múlva érkezett meg. Boldogan tapasztaltam, hogy a leírtaknak megfelelő tartalommal bírt. Elnézve a csomagokat és az eladó leírását, egy igen gondos fotográfus hagyatékát sikerült megszereznem.

2014-07-17_Szolargraf-papirtesztek-v2_001

 
Előkészületek

 

A csomagokat szétválogattam. Kiszedtem a színeseket, és azokat, amikből több volt, vagy csak a papírvastagságban különböztek. A maradék papírokból 1-1 filmes dobozos tesztet raktam össze. Összesen 24 db doboz lett, melyek a kéményünkre lettek felszerelve Február 1-én.

1 hónap múlva a türelmetlenség győzött és végül, Március 3-án beszedtem a szolárgráfokat. Így pontosan 30 napos periódust rögzítettek.

2014-07-17_Szolargraf-papirtesztek-v2_002

 

A feldolgozáshoz 3 csoportot raktam össze a negatívokból:

Agfa, Kodak és egyéb vegyes papírok.

 

 

Eredmények

 

Nem meglepő módon (majd)minden szolárgráf sikerült. Több közülük igen szép lett.

 

1.) Agfa eredmények:

 

2014-07-17_Szolargraf-papirtesztek-v2_003

 • A Brovira 119 nagy szemcseméretű volt, így nem lett elég részletes a kép.
 • A Brovira 1 szép képet adott. A gond az volt vele, hogy fényes fehér volt a felület, így mint az várható is volt, a tükröződése miatti extra csíkok előjöttek.
 • A Brovira 111 alul exponált lett. Érdekes lenne kipróbálni hosszabb távon is.
 • A Brovira Crystal BH139 akár csak a Brovira 119 nagy szemcseméretű volt, így ez is részletszegény. Bár a színei szépek lettek
 • A két Brovirasped ebben a sorozatban messzemenően a két legszebb / leg részletgazdagabb. A két papír között csak enyhe gradációbeli különbség van. Látható, hogy a 2-es gradációjú valamivel élesebb tisztább képet adott.

2.) Kodak eredmények:

2014-07-17_Szolargraf-papirtesztek-v2_004

 

Mivel a Kodak papírokból igen nagy választékot sikerült szerezni, ezért itt nem fogom részletesen leírni minden egyes változatnál, hogy mi látszik. Inkább pár érdekesebb típust kiemelek.

Több olyan papír van, ahol a nagy szemcseméret miatt a részletgazdagság hiányt szenved. Van olyan is, ahol a fényes felület miatti tükröződéseket láthatjuk.

 • A Kodabromid F3 igen szép képet adott, csak az a kár, hogy fényes felületű papír volt. Érdemes lenne matt változatban is kipróbálni!
 • A Planure F sajnos kissé meggyűrődött, így a kép fele lemaradt. Így is látszanak a különleges színei. Szintén matt változatban érdemes lenne kipróbálni.
 • A Medalist F2 láthatóan úgy érkezett már hozzám, hogy fényt kapott (bár amikor a papírt beleraktam a filmes dobozba, ez nem látszott, vagy csak nem vettem észre)
 • A Polycontrast Rapid II RC E egy igen érdekes papír. Látható, hogy 1 hónap alatt is elég sok fényt gyűjtött. Mivel az összes negatívot együtt egyformán hívtam elő, ezért ez ugyanazon beállítások miatt túlexponált lett. Viszont a negatívon látszik, hogy a szolárgráf csíkok egységesek, így úgy döntöttem, azt külön is előhívom újra egyedi beállításokkal. Az eredmény magáért beszél. Ezt a papírt kimondottan ajánlom azoknak akik rövidtávú szolárgráfiában gondolkodnak. 1-2, max 3 hónapra jó lehet. Tovább nem érdemes kint hagyni, mert addigra teljesen használhatatlanságig túl fog exponálni.

2014-07-17_Szolargraf-papirtesztek-v2_005

 

3.) Egyéb papírok eredményei:

 

2014-07-17_Szolargraf-papirtesztek-v2_006

Mivel a csomagban volt mindenféle vegyes papír is, ezért gondoltam azoknak is adok egy esélyt, és kipróbálom őket.

Vegyes lett a végeredmény is, ahogy számítani lehetett rá. A Forte papírt csak referenciának raktam be. Sajnos úgy tűnik ez a papír nagyon érzékeny a fogdosásra. Láthatóan tele van ujjlenyomattal. Ezek a dobozba helyezéskor kerültek rá, és valamiért itt nem következett be fotoreakció a fényérzékeny emulzióban. Erre oda kell figyelni a papíroknál!

 

Konklúzió
A FORTE papíroknál kapott eredmények és az abból levont következtetések nem sokat változtak az új tesztek tükrében. Sőt inkább azt mondanám, hogy az ott kapott eredmények csak megerősítést kaptak az új tesztek által.

Továbbra is azt tudom mondani, hogy az alábbi dolgokra érdemes figyelni papír vásárlásnál:

 1. Semmiképpen ne legyen fényes! Inkább félfényes, de a legjobb a matt!
 2. Ha lehet választani, válasszátok a „resin-coated” verziót, (bár a normál papír is teljesen jó)
 3. Jó ha nem túl vastag, és nem is túl vékony. A vastag könnyen törik, ha megszárad. A vékony meg hajlamos nagyon összekunkorodni és könnyen gyűrődik.

 

És újfent a véső következtetésem az, hogy igazán nem a papíron múlik a dolog, hanem az elszántságon! Használjatok bármilyen papírt, eredményt mindig fogtok kapni. Egyik papírral ilyen lesz, másikkal olyan. Hogy melyik jobb az inkább csak ízlés kérdése.

 

Az se gond, ha nem fél éves (napfordulótól-napfordulóig) időtartamú képet készítetek, mert már egy-két hét kint-lét után is szép szolárgráf képet lehet kapni.

A legfontosabb, hogy ne legyetek restek, rakjatok ki szolárgráfot és fotózzatok vele!

 

 

Nagy Olivér, 2014 Március

Ajánljuk...