Száz éves az AAVSO – észlelői kihívások

Idén emlékezünk meg a Változócsillag-észlelők Amerikai Társaságának (AAVSO) százéves évfordulójáról, ami kapcsán a bostoni központú amatőrcsillagász szervezet ünnepi évvé nyilvánította egész 2011-et.A különböző szakmai megemlékezések és találkozók mellett különböző észlelési kihívásokat is meghirdettek érdeklődő amatőröknek. Ezeknek különösebb tudományos célja nincs, leginkább a közösség felrázására, új megfigyelők játékos bevonására szolgálnak. Mindenesetre az AAVSO minden kihívás-teljesítőt elismerő oklevéllel jutalmaz, ami egyfajta kárpótlás is az éjjeli fagyoskodásért, esetleg vérszívó rovarokkal való hadakozásért…

A két fő program:

100 nap – 100 változó, azaz észleljünk 100 napon belül legalább 100 különböző változócsillagot! A kihívás feltételei az alábbiak:

  • 2011. január 1. és 2011. december 31. között él a felhívás;
  • vizuális és CCD-s észlelők egyaránt indulhatnak;
  • a csillagoknak a VSX katalógusban létező, ismert változóknak kell lenniük;
  • lehetőleg az AAVSO Variable Star Plotter szolgáltatása által generált észlelőtérképet használjunk.

Mivel az évből még több mint 200 nap hátravan, bárki bekapcsolódhat még a nemes versenybe, s erre minden magyar amatőrt biztatunk is! A kihívást teljesítők oklevelét az őszi AAVSO-találkozón már elkezdik átadni, de aki nem tud részt venni, postán megkapja.

A program sikeres végrehajtásához néhány ötlet:

  • készüljünk előre észlelési programmal, kilistázva 100-nál jelentősen több változót;
  • törekedjünk arra, hogy a listán a 100 napos észlelési időből minél többet a horizont felett látszó csillag legyen;
  • jó összehasonlító-sorozatos változókat könnyebb megbecsülni, így legkisebb kétely esetén inkább válasszunk más célpontot;
  • elegendően fényes változókat keressünk műszereink teljesítőképességén belül, hogy ne csak a “halványabb, mint…” negatív becslések szaporodjanak;
  • nyugodtan beszéljük meg célpontjainkat más amatőrökkel, esetleg tapasztaltabb változósokkal, akik adott esetben akár emlékezetből bármikor lediktálnak 150 “jó” csillagot.

2011 észlelés 2011-ben – ez a kihívás kimondottan vizuális észlelők számára lett meghirdetve. Szabályai igen egyszerűek: végezzünk legalább 2011 egyedi fényességbecslést 2011. január 1. és december 31. között. Ha utánaszámolunk, ez átlagosan heti 39, vagy havi 168 észlelés, kis gyakorlattal egyáltalán nem nehéz teljesíteni. Kíváncsian várjuk, hányan lesznek képesek befutni a virtuális célvonalon.

Az ünnepi évhez kapcsolódik az is, hogy február 19-én az AAVSO adatbázisa átlépte a 20 milliós határt. A szerencsés észlelő, aki éppen a 20 milliomodik adatot beküldte, Dr. Franz-Joseph (Josch) Hambsch belga amatőr volt. A csillagászat iránt már 35 éve érdeklődő úriembert a rendkívül fényes GRB 030329 utófénylése csalogatta el a változózás felé, s immáron nyolcadik éve ki is tart a téma mellett. A jubileumi észlelést  a GV And Blazhko-effektusos RR Lyrae csillagról végezte, még 2010. október 12-én (vegyük észre, hogy nem csak magyar amatőrök küldik több hónapos késéssel az adataikat…). Gratulálunk neki is, illetve minden amatőrnek, aki hozzájárult a közel 14 millió vizuális, vagy több mint 6 millió CCD-s adatponthoz, hogy a 74 ezer fotoelektromos mérést már ne is említsük!

(AAVSO anyagok alapján)

Ajánljuk...