Tízéves a Zselici Csillagoségbolt-park

2009, november 16-án nyerte el hivatalosan a nemzetközi csillagoségbolt-park címet a Zselici Tájvédelmi Körzet. Nagy eredmény volt, hogy Európában a skóciai Galloway Forest parkkal közösen elsőként érdemelte ki ezt a címet, s a világon is az első ötben szerepelt. A csillagoségbolt-park létrehozásában több szervezet működött együtt, a Magyar Csillagászati Egyesület, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága, az MEE Világítástechnikai Társaság és a Zselica Szövetség formális együttműködést is kötött, később a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt is tettekkel támogatta a projektet. A természetes éjszaka védelme, a természeti értékek bemutatása mellett a projekt egyik fő célja volt, hogy felhívják a figyelmet a fényszennyezés jelenségére. Azóta még inkább beigazolódott, hogy a természetes sötét éjszakai környezet a természeti egyensúly, a biológiai sokféleség szempontjából ugyan olyan fontosságú, mint a tiszta levegő, a szennyezésmentes víz és talaj.

Tíz év eltelt, érdemes visszatekinteni, hogy milyen hatása volt a kezdeményezésnek, és hogyan alakult a fényszennyezés helyzete hazánkban és nemzetközi szinten. Talán a legfontosabb, hogy a zselici eredményeknek köszönhetően időközben a Hortobágy és Bükk is csatlakozott a sorba, már három ilyen védettséget is elnyert területünk van, és továbbiak is várhatók. A csillagoségbolt-park megteremtésének köszönhetően később a SEFAG Zrt szervezésében létrejött egy mintaértékű bemutatóközpont a Zselic szívében, ahol csillagvizsgáló, planetárium és kiállítások segítik az ismeretterjesztést és azt, hogy minél többen megismerkedjenek a fényszennyezés problémakörével.

A csillagoségbolt-park kezdeményezés fontos szerepet játszott abban, hogy valamilyen szinten a törvénykezés is foglalkozzon a fényszennyezéssel. Az OTÉK (Kormányrendelet az országos településrendezési és építési követelményekről) definiálta a fényszennyezés fogalmát és tiltja a fényszennyező kültéri világítást. Ennek értelmében nem lehetne a horizont síkja fölé világítani. A természet védelméről szóló törvény is érinti a témakört, és hangsúlyosan szerepel a fényszennyezés a jelenlegi nemzeti tájstratégiában is. Örülhetnénk a bevezetett szabályozásoknak, ha azokat mindig betartanák.
Ha kitekintünk határainkon kívülre, akkor ráadásul szembesülünk vele, hogy sokkal erősebb fényszennyezéssel kapcsolatos szabályozások születtek az elmúlt időszakban. 2019 januárjában hirdették ki Franciaországban azt a törvényt, ami a fényszennyezés visszaszorítása szempontjából mintaértékű. Nem csak az égbolt irányába közvetlenül fényt kibocsátó világítást tiltja a szabályozás, de a színhőmérsékletet is maximalizálja 3000 K-ben. Védett területeken még melegebb (sárgásabb) fénnyel kell világítani. Hazánkban sem idegen ez a szemlélet, Budapest világítási mesterterve is a terület jelentős részén 3000 K-es határt szab. Miért kell határt szabni a világítás színének? A tudományos kutatások szerint az esti, éjszakai világítás kék komponense egészségügyi kockázattal is jár – a mell- és prosztatarák kockázata megkétszereződhet a hidegebb fényű világítás mellett a nátriumlámpák sárga fényéhez képest, de nem ez az egyetlen egészségügyi következmény. A világítás kék komponense érinti leginkább a környezetet. A rovarokra gyakorolt hatás egyértelmű, a kékes világítás hozzájárul a biológiai sokszínűség romlásához. Többek között ezért is van szükség jó törvényekre és annak szigorú betartatására. Párizst a fény városaként is említik – a szigorú szabályozás ott is érvényben lesz. Nagyon fontos lenne a törvényi szabályozás mindenhol: általánosságban nem változott a nemzetközi trend sem, az elmúlt tíz évben több mint 20%-kal növekedett globális fényszennyezés mértéke.
 
Sajnos pár mintától eltekintve Magyarországon még nem jelent meg a franciaországihoz hasonló gondolkozás. A Zselici Csillagoségbolt-park területén a fő kockázatot Kaposvár városa jelenti. Optimális esetben is hatással lenne a város az égbolt minőségére, hiszen a tájvédelmi körzet Kaposvár központjához képest 7 km-re kezdődik és a legtávolabbi pont is alig több mint 20 km-re van. Az ilyen méretű városok 100 km-es távon érzékeltetik hatásukat. Ha a zselici értékekre tekintettel valósult volna meg minden beruházás az elmúlt 10 évben, akkor javulhatott volna a csillagoségbolt-park éjszakai minősége. A sors fintora, hogy a késések miatt a kaposvári Csiky Gergely Színház felújítás utáni átadása majdnem pontosan a csillagoségbolt-park 10. születésnapján történt. Fontos ünnep a kultúra a színházi élet szempontjából. De Zselic ünnepét „beárnyékolja”. Az épület kültéri világítása ugyanis számos olyan elemet tartalmaz, ami nem a jó példát szolgálja. De találunk részeket, amik nem teljesítik az OTÉK előírásait, ha a franciaországihoz hasonló törvényünk lenne, akkor pedig egyáltalán nem lehetne olyan, ahogyan megszületett.

Egy kép, három hiba: a baloldali lámpa az égbolt felé is világít, a középső vízszintes irányítottsága miatt ugyanolyan rossz: a fény kis része érvényesül, a maradék jó része a horizont síkja fölé távozik. Ez a legrosszabb szög, mivel így szóródik vissza fényszennyezésként a legnagyobb mértékben. Ráadásul éppen ez a súroló fény jóformán csak a világos falfelület egyenetlenségeit emeli ki. A harmadik, jobb oldali lámpa fénye szerencsésen már nem távozik az égbolt irányába, de a szakmaiság itt is megkérdőjelezhető: mi itt a világítás célja?

Ami miatt különösen szomorú az eset, hogy a vasútállomás félresikerült díszvilágítása miatt (ott még a mozgássérült rámpa járdájának közepébe is került talajsíkba épített fényvető, ami nemcsak ellentétes az OTÉK előírásával, de kápráztatja a rámpát ténylegesen használót) már felhívták a problémára a figyelmet, hogy később elkerülhetők legyenek az ilyen problémák. Kiváló szakértők vannak az országban, akik a jó ügy érdekében szívesen adtak volna térítés nélkül is világítástechnikai tanácsokat. Az épület szerkezete olyan, hogy lehetőséget adott volna egy ízléses és fényszennyezést nem okozó díszvilágításnak.
De Kaposvár közvilágításának felújítása is az elmúlt 10 évben történt. A zselici alapítók ott is felajánlották segítségüket – kifejezetten azért is, mert már a projekt indításakor egyértelmű volt a világítás színének fontossága. Ahogy Budapest Világítási Mesterterve vagy a francia szabályozás 3000 K-es határt szab, ez itt is betartható lett volna. Helyette jóval 4000 K fölött van a megvalósult közvilágítás színhőmérséklete. Elmulasztottunk egy lehetőséget, hogy egészségesebb élettér alakuljon ki.

Kék fényárban a modern épületrész

A szakértelem megvan a jó mintához is. Azért legyen ünnep is a Zselici Csillagoségbolt-park születésnapja. Zárjuk egy pozitív felsorolással! Jelenleg Európa egyik legfontosabb fényszennyezéssel kapcsolatos kutatási projektje hazánkban zajlik. Három egyetem konzorciuma közel egymilliárdos projektben dolgozik. Ennek keretében két kistelepülésen, Bárdudvarnokon a Zselici és Répáshután a Bükki Csillagoségbolt-parkban új mintaértékű közvilágítás épült ki 2018 végén. Úgy sikerült csökkenteni a fényszennyezést, hogy a világítás célja szerinti minősége javult. A LED-es világítás színhőmérséklete jóval 3000 K alatti, este 10 óra után, a kritikus pihenési időszakban pedig a kék fénykomponens teljesen kikapcsol.

Zselici égbolt a Tejúttal a megújult bárdudvarnoki közvilágítás felett.

A Zselici Csillagoségbolt-park felterjesztője ma már tagja annak a bizottságnak, amely elbírálja az újabb felterjesztéseket. A hazai kutatásokban kifejlesztett fényszennyezési mérési eljárások élenjárnak világviszonylatban is. Az egyik legújabb ausztrál csillagoségbolt-rezervátum felterjesztéséhez ezt használták, a legmagasabb kategóriát jelentő jövőbeli új-mexikói csillagoségbolt-szentélyben pedig a közelmúltban mérték fel az égbolt állapotát. Mindezek nem jöttek volna létre, ha nem indul el a csillagos égbolt projekt a Zselicben. De ha a világítás más területére gondolunk, akkor is vannak jelentős hazai eredmények. Elég csak annyit említeni, hogy a vatikáni Sixtus-kápolna megújult belső világítását is magyar mérnökök tervezték. Bonyolult feladat volt az is, hiszen úgy kellett megvilágítani a teret, hogy a színvisszaadás ideális legyen, de a mesterséges fény ne károsítsa a freskók pigmentjét.

Ilyen eredményekre gondoljunk a zselici évforduló kapcsán és arra, hogy ilyen szakemberek segédkeztek a fényszennyezés csökkentő projektekben is. De az óriási kár, hogy sokszor nem kérdezték meg őket.

Ajánljuk...