Régi idők táborai

A nagy nyári távcsöves kitelepülés, a csillagásztáborozás sokak számára jelent tartalmas elfoglaltságot. Évről évre több százan indulnak útnak, hogy felkeressék a nyár legnagyobb csillagászati rendezvényét a Tarján melletti táborhelyen, de másutt is kihasználják a nyári újholdas időszakokat táborszervezésre.

A tarjáni táboron kívül tehát még számos más csillagásztábort is tartanak szerte az országban és a határon túl. Nehéz megmondani, hogy összesen hányan csillagásztáboroznak nyaranta, de számuk közelebb lehet az 1000 főhöz, mint az 500-hoz. Nem volt ez mindig így, nem volt mindig divatja az észlelőtáborozásnak. Ha a magyarországi táborok „keletkezésének”  idejét keressük, akkor egészen az 1950-es évek végéig kell visszamennünk az időben. Ekkor kezdődtek az „újkori” meteorészlelő táborok Jósvafő mellett, Bartha Lajos szervezésében. A jósvafői táborokról már részletekbe menően megemlékezett Bartha Lajos egyesületi honlapunkon, Ötvenévesek a meteorészlelő táborok című cikkében. A budapesti Uránia önkéntes munkatársaiból verbuválódott észlelők 1958 és 1966 között észlelték Jósvafő mellől, a Karsztkutató Állomás vendégeiként a Perseidák meteorraj jelentkezését. A legelső jósvafői meteorészlelő tábor 1958. augusztus 11–14. között zajlott – bizonyára az országban szervezett más táborok lakói számára is érdekes, honnan indult a hazai tábortörténelem.

Ugyancsak Jósvafő adott otthont 1969-ben az első magyarországi Amatőrcsillagász kempingnek, ami a legelső, valóban nagy létszámú, a mai táborokhoz hasonló rendezvény volt. A hetvenes-nyolcvanas évekre a nomád táborozás volt a jellemző, alapvetően a nyári nagy meteorrajok időszakára időzítve. Emellett természetesen a civilizáltabb helyszíneken is volt lehetőség táborozásra: a Bükkben Rókafarm, a Bakonyban Ráktanya sokak számára jelentette az első csillagásztábori helyszínt. Ráktanyán még manapság is vannak csillagásztáborok, Rókafarm nevét azonban már szinte elfelejtettük. Ágasvár, Szentlélek, Kalimajor, Tarján, Hortobágy, Szatymaz, Vértesboglár, Jászszentlászló, Őrimagyarósd – és még hosszan lehetne sorolni a táborhelyszíneket.

Nyári meteorészlelő tábor résztvevői Jósvafőn, 1963-ban, Fejes Imre felvételén. Balról jobbra: Thaly Koppány, ifj. Bartha Lajos, Jáger Tamás, Piret Endre, Gauser Károly (éppen borotválkozik).

Egy meteorészlelő tábor árnyoldala: közös krumplipucolás Jósvafőn, 1963-ban. (Fejes Imre felvétele)

Az 1969-es jósvafői Amatőrcsillagász camping csoportképe. Habár tervben volt, de az amatőrcsillagász kemping nem folytatódott a későbbiekben. A CSBK és az Uránia támogatásával lebonyolított kempinget tekinthetjük az első igazi hazai  észlelőtábornak. (Fotó: Hegyessy Péter)

Meghívó a karcagi Altair Klub Cygnus-76 táborába. Az észlelőtábort Karászi István szervezte.

Asztaltársaság a berekfürdői táborban. Jobb szélen Szentmártoni Béla, a korszak kiemelkedő amatőrcsillagásza. (Soós Zoltán felvétele)

A táborhely – és egy régi, valószínűleg Calderoni gyártmányú refraktor. (Soós Zoltán felvétele)

Vendégelőadó az 1977-es rókafarmi észlelő-építőtáborban: középen Szeidl Béla, az MTA Csillagvizsgáló Intézete igazgatója. Balra Kelemen János, jobbra Szabó Gyula, a tábor szervezői.

Az 1977-es rókafarmi tábor résztvevői a Debreceni Napfizikai Obszervatóriumban. Az érdeklődők gyűrűjében dr. Kálmán Béla (napszemüvegben), aki a csoportot fogadta. (Mizser Attila felvétele)

Az 1978-as rókafarmi tábor csoportképe, egy 17,5 cm-es Cassegrain-tácsővel. (Mizser Attila felvétele)

Két távcsőritkaság az 1978-as táborban: középen egy olasz gyártmányú, 120 mm-es kilátótávcső (30x, 60, 90x), jobbra egy 80/1200-as Zeiss-refraktor az 50-es évekből. (Mizser Attila felvétele)

P’80: nomád meteorészlelő tábor a Mátrában, a Tót-hegyesen, 1980-ban.

Nemzetközi ifjúsági megfigyelőtábor, Győrzámoly, 1981. július 16-21. (Fotó: Győri Csillagászati Szakkör)

Nomád meteorészlelő tábor a Pénzesgyőr melletti Tüskés-hegyen. 1981. július 23-tól augusztus 3-ig.

Aquaridák ’81 nomád meteorészlelő tábor a Pénzesgyőr melletti Tüskés-hegyen. 1981. július 23-tól augusztus 3-ig. A részletes táborbeszámoló:
http://epa.oszk.hu/03000/03054/00066/pdf/EPA03054_meteor_1981_09_18-33.pdf

Perseida nomád meteorészlelőtábor 1982. augusztus 10-20-ig. Pécsvárad, Dombay-tó, Arany-hegy. Részletes táborbeszámoló: http://meteorarchiv.mcse.hu/1983/Meteor-1983-01.pdf

Perseidák ’83 észlelőtábor a kaposvári TIT Uránia Csillagvizsgálóban. Az asztalnál Horváth Ferenc, az intézmény akkori gondnoka, a földön: ébredező meteorészlelők.

 

Mogyorósbányai tábor, 1983.

Ráktanya, 1986, az ifjúsági csillagásztábor résztvevői. A tanyát ekkor a veszprémi Georgi Dimitrov Művelődési Központ üzemeltette.

Ráktanya, 1992: a Meteor ’92 észlelőtábor részvevői. (Mizser Attila felvétele)

MCSE ifjúsági tábor, Herend, 1993. (Fotó: Nyz)

Meteor ’98 Távcsöves Találkozó. Ágasvár, 1998. (Mizser Attila felvétele) Az előtérben Szitkay Gábor legendás 15,5 cm-es Starfire-refraktora. 

Új évezred, új helyszin: Szentlélek, Meteor 2001 Távcsöves Találkozó. (Mizser Attila felvétele) A kép előterében Éder Iván egy (valószínűleg) Fornax-mechanikával.

Ágasvár, 2001-es ifjúsági tábor. Napészlelés az észlelőrétről. Balra Fűrész Gábor táborvezető, jobbra Rózsa Ferenc. (Mizser Attila felvétele)

Meteor 2006 Távcsöves Találkozó, asztrobazár. Háttal Szarka Levente (Makszutov.hu), mögötte a BTC standja. Mindez 15 évvel ezelőtt történt. Már a tarjáni táborhelyszínnek is történelme van! (Mizser Attila felvétele)

Kedves Olvasó! Vannak neked is képeid régi, 2007 előtti táborokról? Ha igen, küldd el a számodra legérdekesebbet egy kis rövid magyarázattal. Melyik évben volt a kérdéses tábor, kik szerepelnek a képen, miért emlékezetes számodra? Szeretettel várom képeidet, emlékeidet e-mail címemen: mzs@mcse.hu.

A korábbi táborok és távcsöves találkozók galériája itt rejtőzik.

Ajánljuk...