Bemutatták a Csillagnézőket

Február 19-én a Magyar Tudományos Akadémián bemutatták a Csillagnézőket. Az eseményt óriási érdeklődés övezte, mintegy 600-650 érdeklődő kísérte figyelemmel a vetítést.

Amint arról korábban már beszámoltunk, a Csillagnézők című film bemutatóját a Magyar Tudományos Akadémia Széchényi téri székházában tarthattuk meg. Az érdeklődés olyan nagy volt, hogy két, nagy befogadóképességű teremben foglaltak helyet az érdeklődők: a Díszteremben, illetve a Nagyteremben.

A 17:30-kor kezdődő vetítést Rédey Soma, az MTA Kommunkációs Főosztály munkatársa nyitotta meg, majd Mizser Attila, az MCSE főtitkára beszélt röviden a filmről, méltatva annak jelentőségét, hogy a bemutató helyszínéül a magyar tudományos élet első számú intézményében nyílt lehetőség.

A Díszterem közönsége

A Díszterem közönsége

A Díszterem közönsége

A Díszterem közönsége

A közönség

A közönség

Ezt követően az érdeklődők megtekintették a 97 perc időtartamú filmet, a nagy érdeklődéssel várt Csillagnézőket. A film a magyar amatőrcsillagászat számos fontos helyszínét bemutatja, így például a Polaris Csillagvizsgálót és a tarjáni távcsöves találkozót is. Több amatőrcsillagászhoz is ellátogattak az alkotók, akik megismertették a nézőket amatőrcsillagászaink tevékenységével. A filmet számos kiváló asztrofotó, illetve time-lapse videó is színesíti. A film végén a közönség tapssal köszöntötte a bemutatón megjelent alkotókat (Szőke Balázs, Kelemen Péter, Ruzsics Krisztina, Madarász Kincső, Vizi Péter, Szabó Árpád, Mizser Attila) akik felsorakoztak a vetítővászon előtt, majd a filmben bemutatott “szereplők”, amatőrcsillagász társaink is csatlakoztak a film létrehozóihoz.

Egyértelmű, hogy az utóbbi évek egyik legjelentősebb pillanata volt ez a filmbemutató, amely az MCSE újjászületésének évfordulóján méltó ünneplése volt mindannak, amit a magyar amatőrcsillagászok az elmúlt évek, évtizedek alatt elértek.

Szőke Balázs rendező

Szőke Balázs rendező

Kelemen Péter operatőr

Kelemen Péter operatőr

ifj. Kollányi Ágoston dokumentumfilmes

ifj. Kollányi Ágoston dokumentumfilmes

Kiss László és Szabados László

Kiss László és Szabados László

Az ünnepi pillanatokat követően pódiumbeszélgetés következett Rédey Soma vezetésével. A felkért csillagász szakemberek, Kiss László, az MTA CSFK CSI igazgatója és Szabados László professor emeritus (MTA CSFK CSI, az MCSE korábbi elnöke) méltatták a Csillagnézők megszületését, számos személyes vonatkozásra is kitérve. Filmes szakemberként értékelte a látottakat ifj. Kollányi Ágoston, ismert dokumentumfilmes, akinek első élményei közé tartozott a Hobbym: a csillagos ég című legendás riportfilm, amelynek készítésébe édesapja, Kollányi Ágoston révén kaphatott betekintést. Az 1969-ben bemutatott film Kollányi Ágoston és Kulin György közös munkája volt. Ezt követően Szőke Balázs, a film megálmodója, rendezője beszélt a Csillagnézők, születésének körülményeiről, a 17 forgatási nap viszontagságairól és a film céljáról: mindenkit kivinni a valóságos csillagos égbolt alá. Mizser Attila személyes élményeiről beszélt, végül Kelemen Péter operatőr felidézte, miként szippantotta be egyre inkább a csillagászat világa forgatás közben.

Köszönjük a tartalmas estét az alkotóknak, a közönségnek és a Magyar Tudományos Akadémiának, amelynek munkatársai mindent megtettek, hogy a Csillagnézőket méltó körülmények között mutathassuk be.

Fotók: Szigeti Tamás, MTA

Ajánljuk...