A hónap észlelése: az Androméda-köd

Távcsöves bemutatók alkalmával gyakran kérik a látogatók: vessünk egy pillantást a híres Andromeda-galaxisra! A pillantást többnyire csalódás követi hiszen a “szomszédvár” távcsöves látványa nem éppen lenyűgöző. A bemutatók általában többé-kevésbé fényszennyezett környezetben zajlanak, ezért csak a galaxis középső legfényesebb részét tudjuk megmutatni, valami fénylő masszát. A fényképeken nagyon nem így néz ki az M31!

A szomszéd galaxis finom struktúráját, a gáz- és porködöket legjobban a fotográfia segítségével mutathatjuk meg. Áldott Gábor egy 150/750-es orosz gyártmányú TAL-Newtonnal eredt az Andromeda-köd nyomába január 13-án.  “Ez a harmadik nekifutásom ennek a nagy méretű galaxisnak. Nem is olyan könnyű téma ez mint aminek elsőre látszik. Nekem ezt sikerült kihozni belőle.”

A hónap észlelése: Áldott Gábor felvétele az M31-ről.

A felvétel TAL 150/750 Newton-reflektorral készült. Vixen GP-DX mechanika MC3-as vezérléssel EOS 350D fullspektrum kamera , Baader MPCC, Baader Moon and Skyglow szűrő, PHD vezetés. DSS+PS feldolgozás.

A TAL-távcsövekről a Meteor 2020/11. és 2021/1. számában olvashatjuk Tóth Imre kétrészes cikkét (A TAL200K távcső címmel).

 

Ajánljuk...