Égi kalendárium: 2008. július


2008 júliusa számos szép együttállással várja az ég alá a megfigyelőket. Miután az esti égen kigyönyörködtük magunkat a Hold és a bolygók, csillaghalmazok párosaiban, távcsővégre kerülhetnek az elmaradhatatlan, kommerszebb nyári látnivalók is….

 

A bolygók láthatósága

A Merkúr a hajnali égen kereshető, 1-jén van legnagyobb nyugati kitérésben, 21,8°-ra a Naptól, ezután azonban észlelhetősége lassan romlik.
A hajnali láthatóság jobb megfigyelési körülményeket ígér, hiszen a bolygó megpillantása után könnyen követhető, és egyre magasabbra, azaz jobb légköri körülmények közé kerül. Sajnos 25-én már csak fél órával kel a Nap előtt, és 29-én kerül felső együttállásba a Nappal.

A Vénusz napnyugta után már kereshető a nyugati látóhatár közelében, de alig háromnegyed órával a Nap után már nyugszik. Fényessége –3,9m

A Mars az esti és a kora éjszakai órákban látszik a Leo (Oroszlán) csillagképben. A hónap elején két és fél, a végén másfél órával nyugszik a Nap után. Korongmérete csupán 4", így felszíni részleteinek megfigyelésére ne számítsunk, de 10-én egész közel láthatjuk majd a Szaturnuszhoz — l. lentebb.

A Jupiter hátráló mozgást végez a Sagittarius (Nyilas) csillagképben. Egész éjszaka feltűnően látszik a déli égen, a Tejút legfőbb ékességeként. Fényessége –2,7m, átmérője 47". Mindenképpen látványos lehetőség a Jupiter holdak fogyatkozásainak megfigyelése — ebben az alacsony horizont feletti magassága sem jelenthet akadályt. Kezdetnek rögtön 1-én este egy Io és egy Európa fogyatkozást láthatunk majd. Részletes előrejelzések találhatók a Meteor Csillagászati Évkönyv 2008 oldalain!

A Szaturnusz szintén a Leo (Oroszlán) csillagképben látható az esti órákban. Két órával nyugszik a Nap után. Fényessége 0,8m, átmérője 16".

Az Uránusz éjfél körül kel, az éjszaka második felében látható az Aquarius (Vízöntő), a Neptunusz már az esti óráktól kezdve megfigyelhető a Capricornus (Bak) csillagképben.

 

Együttállások

Számos szép együttállásnak lehetünk tanúi július során. A sort egy Hold-Vénusz együttállás nyitja július 3-án napnyugtakor. Ezen az estén a Hold még csak alig 0,7%-os fázisú, és napnyugtakor 2,3°-ra látható tőle a tündöklő Vénusz bolygó. Szép alkonyati hangulatképek készítésére kiváló alkalom lesz.

MISSING DST IMAGE!!!! 

MISSING DST IMAGE!!!! A következő estén, azaz július 4-én is érdemes lesz kimenni, hiszen a Hold még mindig szép vékony sarlót mutat — de mindezt az M44 (Praesepe) csillaghalmaz közelében teszi. Binokulárokban gyönyörű látványt nyújthat kellően tiszta időben ez a páros.

6-án este a Hold és a Mars kerül 3,5° közel egymáshoz, amit gyönyörűen kiegészít a Szaturnusz és a Regulus (α Leonis). Binokuláros észlelők egy látómezőben 3 naprendszerbeli égitestet is megfigyelhetnek majd ekkor, nem érdemes kihagyni!

A Szaturnusz és a Mars a hónap folyamán végig nagyon közel lesz egymáshoz. Július 10-én azonban alig 38′ 30"-re közelítik meg egymást, azaz rendkívül ritka közelséget láthatunk.

 

Meteorrajok

A júliusi éjszakákon elsősorban az Aquarida-rajkomplexum, és a Capricornidák meteorraj által adott meteorokra számíthatunk. Ezek szétválasztása elég nehézkes, mert közel egy irányból érkeznek és az Aquaridák több kisebb rajra is bonthatóak. A Capricornidák azonban jellemzően lassabbak, a fényesebbek narancsos-vöröses színűek, így kis gyakorlattal elválaszthatóak egymástól.

A hónap végén hajnaltájt már feltűnik a nyári hullócsillag-rajok "sztárja", a Perseidák néhány tagja is. A maximum majd augusztus közepén lesz látható.

 

Távcsövesek találkoznak

Július 31-én kezdődik az év legnagyobb amatőrcsillagász rendezvénye, a Meteor ’08 Távcsöves Találkozó. A táborozás jellegű rendezvényt Tarjánban tartjuk, július 31-augusztus 3. Között. Augusztus 1-jén innen észleljük a napfogyatkozást! A rendezvényről bővebben az MCSE honlapján olvashatunk.

Ajánljuk...