186. Maddox, John: Ami a tudományban még felfedezésre vár.

{mosimage}

Kapható a könyvesboltokban, és a Vince Kiadó KFT. (1027, Budapest, Margit körút 64b.) címén.

-Apuci, miért nem tudod előre megmondani mi lesz a következő tudományos felfedezés? Ha már egyszer Te vagy a Nature főszerkesztője! -Jól van kisfiam, ne nyafogj! Leírom neked a várható felfedezéseket! – mondta Maddox, és lőn ez a könyv!

Igen, ha valaki 1972-1995 között, a világ egyik vezető természettudományos szaklapjának első embere: nyilván sok friss cikkel, tudóssal, elmélettel, okossággal találkozik első kézből. Láthatja a tudomány működését, a trendeket – de azért a jövőbe ő sem láthat. Legfeljebb megpróbálhatja….

A könyv felvázolja a 19. századi tudományos fejlődést (11-19.old.), majd a 20. század vázlatát adja (19-29. old.). Azután a 20. század utolsó évtizedeinek csillagászati kérdéseinek részletes ismertetésével próbálja megbecsülni a 21.századi csapásirányt. A vöröseltolódás, az ősrobbanás, a Világegyetem kora, a kvazárok, a sötét anyag, a felfúvódási szakasz, a fekete lyukak kutatása gőzerővel folyik ma, és várhatóan a jövőben is. Persze a csillagászat és a részecskefizika kétfrontos harcot folytat az ismeretlen két vég(telen)én.

Aztán egy kis téridő, gravitáció, egyesített elmélet, dimenziók, az idő nyila, a vákuum, az antropikus csapda, gravitációs hullámok után bevallja a 121. oldalon: nem tudni mi lesz, de az biztos: majd meglátjuk. Mindenesetre, amikkel meglátjuk, azok: a napjainkban üzembehelyezett és épülő távcsőgigászok lesznek!

A többi már nem csillagászat: az élet valószínűsége, kialakulása, a biológia rejtelmes dolgai. Legvégül az agy, a gondolkodás, számítástechnika, káoszjelenségek, ökológia, földi és égi katasztrófák, … ezek nekünk olyannyira érdektelen dolgok.

Jó stílusú a könyv, olvasmányos. A nagyívű összefoglalás nyilván szakszerű, és őszinte képet ad napjaink tudományos kutatóinak vágyakozásáról. Nem ünneprontásként mondom: ezek a most már hemzsegő, túl közeli galaxisok: 50 – 75 – 200 – 300 fényévnyire tőlünk (43, 44, 46. oldalon) vagy egy újabb objektumfajta előhírnökei, vagy pedig egyszerű nyomdahibák.

Ajánljuk...