Életünk védelme az űrből

{mosimage}

A jövő év nagy változást jelent az allergiás betegek életében, ugyanis már a kidolgozás fázisában van egy Európában egyedülálló űrfigyelési rendszer, amelynek alapjait Magyarországon, a Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI), Távérzékelési Központjában fejlesztették ki.

A tesztelés alatt álló – MTV híradójában is bemutatott – műholdas távérzékelés alapján működő pollenjelentő szolgálat, már hetekkel a növények virágzása előtt is riasztani fogja a hazánkban élő mintegy 3 millió beteget, akik közül legtöbben a számtalan helyen virágzó parlagfűre érzékenyek.

Ma a szakemberek, egy-egy helyszín pillanatnyi pollenértékét, csak az ott történő mintavételezéssel és annak egy távoli laboratóriumban történő elemzése alapján tudják megmondani. Eddig ezzel a módszerrel készültek például a parlagfű mennyiségének felmérései, amelyekből sajnos kimaradtak a be nem járható erdős, szántóföldes területek.

Az újévben már fordul a kocka, és kutatóink ezt a feladatot a nagyfelbontású űrfelvételek kiértékelésével fogják végrehajtani, beleértve a lakott területeket és minden növényzettel borított helyszínt, az utak menti árkokkal együtt. A rendszer előkészítése folyamatosan halad és eddig mintegy 20 település és környezetének részletes térképe készült el.
Mindez azt jelenti, hogy országunk teljes feltérképezésének elkészülte után, az érintettek akár 10 nappal előre is lekérhetik a településekre bontott pollenriasztást, így időben megkezdhetik a védekezést és a gyógyszeres kezelést.

Hasonlóan nagy jelentőséggel bír, hogy a rendszer üdülések tervezésében elérhetővé teszi az adott hely előzetes pollenjelentését, sőt hetekkel a virágzás előtt az odavezető út várható pollenkoncentrációját is, így lehetőségük nyílhat az odavezető út módosítására.

Ajánljuk...