Őszi Messier-maraton a Csillagtanyán

Habár az “igazi” Messier-maraton tavaszra esik, március-április fordulóján van a legnagyobb esély a 109 objektum végiglátogatására, de ősszel is lehet próbálkozni, az ilyenkor elérhetetlen Messier-objektumokat más, hasonlóan érdekes, látványos mélyég-objektumokkal felcserélve. Ez az őszi Messier-maraton.

2023 szeptember 15-17 között zajlott Lovasberényben az MCSE Csillagtanyán az őszi Messier-maraton. Nem voltunk nagyon sokan, 10 körül lehetett a létszám. Az első estén körülbelül 21 óráig nyugodtan nézelődtünk, sokaknak a Szaturnusz volt a fő célpont. Két rajzos észlelést készítettem: az egyik az M 31 a másik az NGC 457. A nyugodt észlelést először a Starlink műholdvonat szakította félbe. Körülbelül 20 pontocskát számoltam egymás után, nagyon látványos volt. Másodjára a felhők szóltak közbe. Sokan úgy döntöttek, hogy nem próbálkoznak tovább, de akik még fent maradtak, azoknak sikerült megfigyelni a fényes Jupitert és holdjait. Végül mindenki nyugovóra tért az időjárás miatt 23 óra felé.

Következő nap meghallgattunk két előadást Kovács Marcell jóvoltából: Főként a Messier és az NGC objektumokról volt szó, továbbá arról is, hogy egyes távcsövekkel miket érdemes nézni. Napközben kinéztünk a lovasberényi szüreti felvonulásra, de előtte meglátogattuk a Cziráky-kastélyt, ahol részletes idegenvezetésben lehetett részünk. Visszatérve bázisunkra megbeszéltük, hogy miket lenne érdemes este észlelni. Ezt nem tartottuk be, mert kedves látogatók érkeztek hozzánk. A kupolában megnézhették az Androméda-galaxist, valamint a kistávcsövekben megpillanthatták a Szaturnuszt, a Perseus ikerhalmazt és még sok mást. Megtanítottam nekik azt is, hogy hogyan ismerhetik fel a Cassiopeat, a Sast és a többi csillagképet, valamennyinek még a történetét is elmeséltem.

A bemutató végeztével a látogatók hálásan elhagyták a tanyát, a többiek pedig folytathatták az észleléseket: én nagy fába vágtam fejszémet, mivel úgy döntöttem, hogy készítek egy rajzot az NGC 7789-ről, Caroline rózsájáról. Több mint 2 órán át készítettem, de a végeredmény nagyon látványos lett. Később még készítettem egy észlelést a Triangulum galaxisról, de azt nem a saját távcsövemmel, hanem a 405/1763 Newton távcsővel, valamint hajnalban az Orion-ködről UHC szűrővel, de ezt már a saját 130/650-es Newton-távcsövemmel. Az utóbbi objektumot a kupolából is megnéztük különböző szűrőkkel. Igazán részletgazdag képet nyújtott a távcső, szinte már Hubble-szerű volt a látvány. A napfelkeltét már csak 1-2 ember nézte meg egy távolabbi mezőről, de a felhők miatt nem volt annyira tiszta az ég alja.

Összességében az időjárás elég jó volt ahhoz, hogy észleléseket végezzünk és a hangulat is remek volt. Sok új dolgot tanulhattunk egymástól, így kijelenthetem, hogy ez egy nagyszerű hétvége volt.

Misurda Orsolya

Kovács Marcell ismerteti az őszi Messier-maratonnal kapcsolatos lehetőségeket, észlelési javaslatokat.

Szüreti felvonulás, Lovasberény.

Szüreti felvonulás, Lovasberény.

40,5 T, 263x, LM: 19′, H-béta, UHC. M57, Gyűrű-köd. Még a belsejében is vannak részletek, kívül-belül színes (sötétkék, türkíz, sárgászöld, vörös). Mindegyik szűrővel egy kicsit más arcát mutatja, UHC-val a \”legfényesebb\”. A központi csillag nem okozott nehézséget. Kívül talán dereng valami a halóból is, de ez inkább csak a fényesebb rész ragyogása volt. (Kovács Marcell)

NGC 7635, Buborék-köd. 35,6 SC, 155x, H-béta, OIII. Körülötte tejútfoltok. Néhány részlet, mint például az ionizációs front csak H-béta szűrővel látszott. Várakozásom ellenére a H-béta nem rontott sokat a buborékon. (Kovács Marcell)

Ajánljuk...