Boldog új évet!

Boldog, csillagfényes új évet! A december 31-én napnyugta és január 1-jén napkelte közötti időszak ismét az égbolt alatt találta amatőrtársainkat. Mit láttak, mit fényképeztek ezen a jeles éjszakán?  (Kérjük amatőrtársainkat, hogy az eszlelesek.mcse.hu oldalra is töltsék fel észleléseiket!)

Kereszty Zsolt, Écs

Küldöm a felhívásra történt szilveszteri észlelésemet a 46/P Wirtanen üstökösről. Boldog új évet!

Adatok: Helyszín: Écs, Rábaring mellől Hőmérséklet -4 C fok, enyhe szél Zavaró tényező a körös körül villogó, távoli tűzijátékok fénye. Műszer: 200/800 Newton, Lacerta korrektor, AZ-EQ-6 PRO Goto mechanika M-Gen vezető, Canon 80D átalakított DSLR Vizuális hmg: 5,9 mg Képek: 7×120 sec, ISO 1600 Képfeldolgozás: DSS (pontszerű csillagok és magra korrigált üstökös, ez utóbbi feldolgozási módszer zavar be a fényesebb csillagoknál), Nebulosity, Photoshop

Az üstökös vizuálisan EL-sal nehezen látható, határon van a láthatóságnak. 7×50 Fujinon FMTR-SX2 binoklival nagy fényes elterült folt, központi sűrűsödés december elején határozottabb volt, most kb DC=2-3, a kóma EL-sal kb. 1,5:1-hez megnyúlt, becsült fényesség kb. 5,5 mg, mérete kb. 0,7-0,8 fok. A kóma egyenletesen halványul bele az égi hátérbe.

Csuti István, Maglód

Ezzel a képpel kívánok Boldog új évet minden csillagászatot kedvelő számára (M65, M66, NGC3628 galaxisok – Leo triplet). A képet 2019 január 1.-én, hajnalban készítettem. Sajnos szinte egész éjjel felhők borították az eget, de hajnalban felszakadozott a felhőzet, és mindenképp szerettem volna egy fotóval indítani az évet. Az átlátszóság nem volt jó, és néhány kép fátyolfelhőkön keresztül készült. 
 

A kép adatai: Távcső: 72/600mm-es akromatikus refraktor+0.6x fókuszreduktor (eredő fókusz=360mm) Kamera: ATIK 428 EX mono Mechanika: Skywatcher EQ2+autoguideres vezérlés Vezető kamera: ASI 120 mm Szűrő: Astronomik deepsky vörös Expozíciók: 17×5 perc

 

Tuboly Vince, Hegyhátsál

Sikeresen átészleltem magam 2018-ből 2019 évbe kedvenc változócsillagommal az R Leonisszal. BÚÉK!

Molnár Iván, Negyed, Szlovákia

A 2018-as év utolsó napja a megszokott borult égbolttal kezdődött. Majd fokozatosan felszakadozott a felhőzet és már észlelni lehetett a Napot is. Erős szél, felhőátvonulások voltak jellemzőek szinte egész nap. Az előrejelzések biztatóak voltak, amiben ezek alapján kételkedtem. De most szerencsére bejöttek. A felhők elvonultak, csak a  nyugati látóhatárnál húzódott egy észak-déli irányba mozgó felhősáv. A Nap szikrázóan ragyogott és a nyugati égbolt a napnyugta után sárgás-vöröses színben pompázott.

A napnyugta után teljesen derült égbolt tárult elém a szél is  gyengülőben volt. Gyerünk a csillagdába. A vacsorát későbbre halasztottam a hazaiak és a vendégek nagy csodálkozására. Sajnos ilyenkor általában semmi sem úgy működik, ahogy az ember elvárná. A mechanika csak harmadik nekifutásra működött úgy-ahogy. Felszerelem a fényképezőgépet, élesreállítás, próbafotók…. S akkor jön a meglepetés. A szomszédok vacsora előtt, vagy helyette őrült lövöldözésbe kezdtek. Félve, hogy esetleg egy eltévedt petárda tönkre teszi az SC korrekciós lemezét, meg a mindent elborító füst, bosszankodva, kedvet vesztve, de inkább befejeztem az észlelést. Pakolás! Majd a kései vacsora.

Molnár Iván szilveszteri felvétele a Rozetta-ködről.

 
A csillagok hihetetlenül szépen ragyogtak. Nem tudtam ellenállni! Új tervet dolgoztam ki. Olyan égitestet fotózok, amihez az SW 80/600 ED APO-t kell használni (az nem annyira sérülékeny) és még nem fotóztam. Egyben olyan  helyen legyen az objektum a fotózás alatt, hogy csillagda eltolható tetejét a távcsövek fölé húzhassam. Nos így esett a választásom a Rozetta-ködre.
Végre 2018 szilveszter este fél tíz körül elkezdhettem a távirányított fotózást, s átfotózva a 2019 -be sikeresen rögzítettem a ködöt. Persze egy csomó képet ki kellett hagyni főleg éjfél körül, amikor felocsúdott a nemzet és újra beindultak a szűnni nem akaró tűzijátékok!   
 

Landy-Gyebnár Mónika, Veszprém

December 31-én este ragyogóan tiszta ég volt, ám elképesztően sietett a levegő, így csak a szél némi csillapodása után tudtam az udvarból, szélárnyékból is fotózni, már ami innen látszik… Így lett egy M45-öm és egy Wirtanen-em. Mivel a szél nem fékezte magát jelentősen, aludtam egy keveset, majd hajnalban, amikor már leállt a szél, ki tudtam menni a hegyre is. A már jó pár napja várt lehetőséget, hogy végre legyen tiszta a DK horizont a C/2018 Y1 fotózásához, ma, vagyis már január 1-jén sikerült kihasználni, volt pár percem, miután az üstökös kibukkant a fák mögül, s mielőtt beérkezett volna az ígért felhőzet. 8,5 percet tudtam lőni 300 mm-es telével az üstökösre, de szerencsére ez is elég volt. 🙂

A 46/P Wirtanen Landy-Gyebnár Mónika felvételén.

Az Iwamoto-üstökös Landy-Gyebnár Mónika felvételén.

Emellett volt holdhaló mellékholddal, de elég halvány, hisz (szerencsére) már nem túl erős a holdfény. Volt a Jupiter körül ovális párta, illetve a Vénusz körül szép színes koszorú. Vénusz barátnénk, amikor felkelt, még rendesen szcintillált is (hiába, a magasban még bőven volt szél), így egy rakás kis zöld-kék fényfoltocskás kép is lett, egyet teszek csak be. Szintén a szélnek köszönhető, hogy a Szíriusz is a szokásosnál jobban szcintillált, ebből egy out-of-focus képet csatolok,elég látványos kis hurkát csinált. A Hold és a Vénusz ugyan holnapra közelebb lesznek, ám ki kellett használni a lehetőséget a nyakon csípésükre, így róluk is születtek képek, egyet tettem be.

Az ISS kétszer is átvonult felettünk az év utolsó éjszakáján. Landy-Gyebnár Mónika felvételei.

A Vénusz és a Hold együttállása a hajnali égen, Landy-Gyebnár Mónika hangulatos felvételén.

Az ISS-nek két átvonulása volt, az első idején épp meglehetősen sok felhő volt, de valamennyi látszik azért belőle, a második már világosban érkezett, viszont cserébe kevesebb felhővel és jó fényerővel.

Kovács Attila, Écs

Az időjárás végre kegyeibe fogadott az év utolsó napjára. Késő délutánra kiderült, és majdnem éjfélig kitartott. A 46P/Wirtanen üstökössel kezdtem, szabad szemmel nem, 20×50 binoklival is csak egy halványan derengő pamacs volt. A fotó azért többet mutat belőle Az üstökösfotó adatai: 156/640 Newton-távcső, Canon EOS 350D fényképezőgép, 4×3 per expó ISO 1600-on. Mivel a derült ég kitartott, átmentem a Monocerosban található Karácsonyfa-halmazra. Sikerült 48 db 3 perces fotót készíteni. Sajnos kezdett lehűlni, a segédtükör kezdett lefagyni, de ezt csak később vettem észre: az M44 fotózását végeztem, de a jegesedés miatt nem sikerültek a képek. Mire bekapcsoltam a tükör fűtését, megjelentek a felhők, ezért úgy döntöttem, az egyik kedvenc csillagomról, a Siriusról készítek egy felvételt.

A Karácsonyfa-halmaz Kovács Attila felvételén.

A 46P/Wirtanen, ahogy Kovács Attila megörökítette az év utolsó éjszakáján.

Ezekkel a fotókkal kívánok Derült, szép tiszta eget a 2019-es évre!

Takács Gábor, Tárnok

Az újév első napján a ház melegéből kilépve az előző hetek borongós napjaihoz képest gyönyörű csillagos ég látványa fogadott, amelyet csak néhány kisebb felhő zavart meg. Dél-délnyugat irányba tekintve a horizont bal szélén Százhalombatta fényei, szemben pedig Martonvásár látszottak. Az égen a bal oldali felhő mögül a Szíriusz fénye ragyogott át, középen az Orion csillagkép, mellette a Bikában az Aldebaran és Hyadok látszottak, miközben a hátam mögül tűzijátékok sokasága repült a magasba. A kép a 2019-es év első napján, fél órával éjfél után készült Tárnokon Nikon D5300-as vázzal és Sigma 12-24mm 4.5-5.6 objektívvel 12 mm-en 4.5 rekeszérték mellett 15 másodperces expozíciós idővel ISO 3200-on.

Takács Gábor Tárnokról így örökítette meg a téli égbolt legszebb vidékét.

Szitkay Gábor, Nyúl

A 46P/Wirtanen Szitkay Gábor felvételén, 40,6 T, 898 s expozíció.

A 38P/Harald-Oterma 2 Szitkay Gábor felvételén, 40,6 T, 359 s expozíció.

 
Keszthelyi Sándor, Bucsu
2018. december 31-én az egész napos erős szél délutánra csendesedett és naplementére meg is szűnt. Tiszta lett a légkör. Az ég egészen még nem volt felhőtlen, ám 19 óra után csaknem azzá lett. A tejútfelhők sávja mellett az egyetlen fátyolfelhő az UMa és Aur közé rögzült. Hiába néztük puszta szemmel, binoklival, távcsővel – az üstökös fénye nem jutott szemünkbe. Így aztán az egyre sűrűbb és egyre közelebbi tűzijátékokat bámultuk.

20:25-20:35-kor ez ég teljesen felhőtlen, jó sötét és tiszta lett. A tűzijáték parádék szüneteit kihasználva néztük a 46P/Wirtanen-üstököst – de puszta szemmel nem láttuk. Illetve talán-talán. Ezért 7×50 B-vel odacéloztunk az alfa Aur és az Alfa UMa közé félútra és ott volt valami homályos ködfolt. Olyan 20 ívperces csaknem kerek folt. Ez alapján már könnyen beállíthattuk az azimutális állványos 102/500 mm-es lencsés távcső látómezejébe, 25-szörös nagyításba – és ott volt az üstökös foltja. Így sem sokkal nagyobb, olyan 20×25 ívperces, vagyis a holdkoronggal összevethető nagyságú.

Nem fényes (az Orion-ködnél és az Andromeda-galaxisnál halványabb), de azért jól látszik a refraktorban. Befelé fényesedik, a pereme diffúz. Nem teljesen kör, inkább függőlegesen hosszabb, szóval inkább ellipszis alakú. Se magja, se csóvája – csak a kóma. Fényessége összesen 5 magnitúdó lehet. Közben párszáz méteren belüli brutális hanghatások és tűzijáték kibomló füzérfényei teszik elviselhetetlenné a látványt. Egy kicsi 600 fős falucska kiváló ege megy tönkre percenként. Persze jogosan, mivel Szilveszter estéje van!

A szilveszteri viharos szél kitisztította a levegőt, tehát jó átlátszóság ígérkezett. Napnyugta körül elállt a szél, az ég csaknem felhőtlen volt. Azt gondoltam ki, hogy a közelgő 2019-es év apropóján mira típusú változócsillagokat nézek, épedig 19 darabot. A változós programomban 35 mira változó van és úgy ítéltem meg, hogy ebből ezen az éjszakán 24-et el tudok érni a műszereimmel. Így bizonyosan meglesz a 19. A 2018. december 31/2019. január 1-i éjszaka kellemesen hosszú. 18:05-től 05:49-ig van csillagászati éjszaka, azaz 11 óra 44 percen át, ráérek nyugodtan végigészlelni az éjszakát és a listát.

Jobb lett volna este egy menetben leészlelni a tervezett mirákat. Ám, nem így tettem és rosszul tettem. De menjünk sorban!

Először 17:40-kor mentem ki a füves kertbe. Csaknem felhőtlen, tiszta, sötét ég fogadott. Az első mira 17:41-kor maga a Mira, azaz a Mira Ceti volt. Könnyű szabadszemes látvány és 4,0 magnitúdós. A khi Cyg volt a második mira 17:42-kor. Az is fényes volt, de szemmel éppen hogy sejlett, így inkább 20×80 B-vel néztem meg: 5,4. A harmadik mira is a Cygnusban látszott. Az RT Cyg is saját magához képest maximális fényű, ezt 7,4-nek láttam 17:44-kor a binokulárban. A negyedik mira is könnyen ment. 17:46-kor a kézben tartott 20×80-ben: a felfelé araszoló T Cep 8,4 magnitúdójúnak tűnt.

18:03-kor még kinéztem és megnéztem az ötödik mirát, az R Tri változót. 8,0-asnak írtam be.

A binoklis mirák elfogytak, így most már kivittem a 102/500 mm-es SkyWatcher refraktort. Ez alig nagyobb lencséjű, mint a 80-es binokulár, viszont ez állványon van és így halványabb csillagokat érhetek el. Az Orion és a Lepus már magasabban látszott. Így a hatodik mira a vörös R Lep lett. Ezt 9,1 magnitúdósnak becsültem 19:20-kor.

A hetedik mira az S CMi lett volna, de csak lassan jött fel a Canis Minor a keleti égen. Így közben 20:25-20:35-ig a 46P/Wirtanen-üstököst néztük a lencsés távcsővel. Az ég jó volt, csak egyre több tűzijáték robbant minden irányból, ami kicsit idegesítő volt a pupilláknak. Azért meglett az S CMi mira is, éspedig 8,8-nak látszott.

Az Ursa Maior északon lassan feljebb kapaszkodott és így a nyolcadik mirát is megkerestem 21:00 körül. Ez az R UMa volt. Minimumban volt, jó ideje nem láttam, de most elfordított látással ott sejthettem a helyén. 10,4 magnitúdósnak becsültem.

Optimistán tekintettem az égre és az éjszaka hátra lévő részére és az éjfél utáni és hajnali sok mirára.

A baj 22 óra körül jött, mert akkor a kivitt és a szabadban tartott lencsés távcső optikája bepárásodott. Minden csillag homályos volt a látómezejében. Először az okulárokat vittem be melegre, majd azt tervezetem, hogy az egész távcsövet a lakás melegében fűtöm fel és ezzel párátlanítom. Csak aztán még nagyobb baj lett: felhőzet jött, csaknem az egész eget befedte. Ráadásul a felhőzet alig mozgott.
22:30-tól a borultság teljes lett. Az maradt éjfélkor és utána is. Ez már a 2019-es évben történt. Többször ki-kinéztem, de többé nem látszott az égen csillag, még a hajnali Hold sem. 04:30-kor nyugovóra tértem – és szép fényes vörös mirákkal álmodtam!

Berkó Ernő, Ludányhalászi
Legutóbb pár napja (28-án) változóan felhős, de a felhők közt még  fekete égen próbálkoztam vele. Akkor szabad szemmel nem sikerült egyértelműen  meglátnom. 6x30B-val is csak nagyon nehezen. Ma, 31-én  22:20 (UT)-kor mentem ki. Az Auriga a fejem fölött a  tűzijátékok átmenetileg kifogytak. Olyan igazi padlóig csillagos ég volt. Keresőtérképen sem néztem a helyét, de kb. emlékezetből tenyérnyi területre tudtam korlátozni az  általam gondolt helyzetét. Meglepetésemre 3 halvány csillag ivét követve valami  ködösen derengett. Nem volt túl határozott a látvány, bementem a kis binokliért, hogy eldöntsem nem-e
csak halvány csillagok azok. Egyértelmű volt hogy nem csillagok. Bár sok részletet sem így, sem úgy nem láttam. Összevetve néhány általam is ismert szabadszemes halmazzal úgy becsültem, hogy a dús M35 könnyebb látvány, míg az M34 kb hasonló. Valamivel 5m alatti fényességet becsültem az üstökösre. Míg nézelődtem, 3 meteort is láttam, ezekből 2-t a HULUD1 kamera is. Zenitben a hmg 6m-nál kissé jobb volt.
 
Mizser Attila, Óbuda
Az év utolsó naplementéje a Hármashatár-hegyen ért, ahol most szokatlanul nagy volt a mozgás, más természetkedvelők is kíváncsiak voltak a színpompás bemutatóra. Erősen hiányzott a horizontról egy -5-ös üstökös (egy amolyan igazi csóvás égi vándor), ehelyett be kellett érnem egy +5-ös, abszolút nem csóvás égi tekergővel, aminek a puszta megpillantásával is meg kellett küzdenem – de már a Polaris teraszáról. Amúgy jó volt az átlátszóság, a rendelkezésre álló kevés időt egy tucatnyi változó végigbinoklizásával használtam ki, az eredmény megtalálható a vcssz.mcse.hu adatbázisában (ha valaki kíváncsi lenne rá). Rendkívüli égi esemény nem volt, csak egy-két gyorsan mozgó galaktikus nóva kitörését lehetett észlelni, jelentős hanghatással, ami arra utal, hogy ezek meglehetősen közeli kitörések voltak. 
 
Boldog, galaktikus nóvákban és szupernóvákban gazdag 2019-et minden változósnak és nem változósnak!
 
Sánta Gábor, Göd
Szilveszter éjszakáján nagyon szép, bár néha felhősödéssel tarkított derült ég volt Gödön. Azt terveztem, hogy néhány fényesebb üstökös megfigyelésével búcsúztatom az óévet.  Elsőként a 64P/Swift-Gehrels került 150/750-es lencsés távcsövem látómezejébe. 29x-es nagyítással már jól látszó kerek, diffúz folt, amelynek fényessége 9,5 magnitúdó, mérete 7 ívperc. A DC értéke 2-3. 75x-ös és 107x-es nagyításon a kóma gyenge sűrűsödést és némi aszimmetriát mutatott: keleti fele kicsit fényesebb volt. A rajz 75x-ös nagyítással készült, a LM 40′-es. Utána a magasan járó 46P/Wirtanen következett, amelyet szabad szemmel nem, de kis binokulárral (8×42, 10×42) gond nélkül meg lehetett pillantani. Az 50′-es folt fényességét 5,3 magnitúdóra becsültem. A nagy refraktor látómezejében gigantikus (35′), fényes üstökös, amely határozott, korongszerű centrális sűrűsödést és 12,0 magnitúdós magot mutatott. A sűrűsödésből délnyugat felé egy enyhén görbülő anyagáram tört elő, amely a külső kómában is folytatódott, így az üstökös elliptikus, vagy csepp formájú volt. Ez az aszimmetria már 8×42-es binokulárral is látható volt, sőt, így a kóma mérete kb. 50×90′-nek adódott. Csóváról azonban nem beszélhetünk, ez a jelenség a kóma megnyúlásaként látszott. A hatalmas kóma sűrűsödési foka (DC) s4-re becsülhető. A mellékelt rajz 23x-os nagyítással készült, a LM mérete kb. 2 fok. Nem sokkal később a 38P/Stephan-Oterma üstököst vettem célba. Az első kettőnél némiképp kompaktabb kómáját 9,8 magnitúdós összfényesség, 2,5′ körüli átmérő és 3-4-es DC jellemezte. Némi szemszoktatás után 107x-es nagyítással gyengén derengő legyezőszerű csóva vált láthatóvá PA 250 felé, mintegy 3 ívperc hosszan. A rajz 75x-ös nagyítással, 40 ívperces LM-t mutat be.  A megfigyelést néha vékony felhők zavarták, szerencsére ekkor, éjfél előtt, még nem volt erős a petárdázás, így a füst nem borította be az eget.
 

64P/Swift-Gehrels

 

38P/Stephan-Oterma

 

46P/Wirtanen

Ajánljuk...