A hónap észlelése: Messier 10

A nyári égbolt legnépszerűbb gömbhalmaza, az M13 “árnyékában” minden más ilyen típusú halmaz “elhalványodik”. A Herkules gömbhalmazkirályán kívül nagyon is érdemes szemügyre venni a nyári égi kínálatot. Éppen a Herkules csillagkép alatt egész gömbhalmazmező húzódik az Ophiuchus és még délebbre, a Scorpius csillagkép vidékein.

Ne feledkezzünk meg a nyári gömbhalmaztúrán a Sagittariusról sem: azon az égterületen is szép számmal észlelhetünk gömbhalmazokat. A legjobb, ha mindegyiket ugyanazzal a nagyítással figyeljük meg. Milyen érdekes! Nem is annyira szabályos egy gömbhalmaz! Más-más a csillagsűrűsége, másként bontható csillagokra, szebb, avagy csillagszegény látómezőben észlelhető. Nagyon érdekes éjszakai program, érdemes kipróbálni.

Fotózva ugyanilyen érdekes egy gömbhalmaz-túra, talán még érdekesebb is, hiszen a vizuális élményt nem olyan könnyű átadni, mint egy-egy jó sikerült fotóra rácsodálkozni. Ilyen fotó Hődör Gábor felvétele Messier 10-es sorszámú gömbhalmazáról. Ez a csillaggyülekezet mintegy 14 ezer fényévnyi távolságban van tőlünk. A halmaz összfényessége 6,4 magnitúdó, látszó mérete 20′, ami nagyjából 86 fényévnyi átmérőnek felel meg a gömhalmaz távolságában.

Hődör Gábor felvétele júnus 7-én készült Szegedről, 200/800-as Newon-távcsővel, asztrofotózáshoz átalakított Canon EOS 1100 fényképezőgéppel, ISO 1600 érzékenység mellett, 17×180 s expozcióval.

 

 

 

Ajánljuk...