Meteor 2019 észlelőtábor – közös égbolt alatt

Idei távcsöves találkozónknak a Tarján melletti Német Nemzetiségi Ifjúsági Tábor ad otthont július 25-28. között. A rendezvény fő célja az észlelés és az észlelésekkel kapcsolatos ismeretek megosztása. 

Ötven évvel ezelőtt, 1969. július 16-24. között zajlott az emberiség mindmáig legfontosabb “Hold-észlelőtábora”, az Apollo-11 útja. Erre a történelmi expedícióra is emlékezünk azzal, hogy az MTT 2019-et a fogyó Hold időszakára időzítettük, azzal a céllal, hogy minél többen észleljék, minél többen ismerjék meg a fogyó Holdon megfigyelhető alakzatokat, amelyek kinézete teljesen más, mint amit a telő holdfázis idején megszoktunk. Észleljük a Holdat, krátereit, hegyeit, rianásait, dómjait!  Az időpontválasztás oka az is, hogy augusztus elején zajlik hazánkban a csillagászati diákolimpia,  amelyen a táborvezetés is részt vesz, és tagtársainkat is arra buzdítjuk, vállaljanak önkéntes munkát a nemzetközi rendezvény lebonyolításában.

Idei nagytáborunk sem mentes a jeles évfordulóktól. Ötven évvel ezelőtt, Jósvafőn tartották az első igazi amatőrcsillagász tábort (I. Amatőrcsillagász Camping, július 20-26). Harminc évvel ezelőtt alakult újjá az MCSE. Az év legjelentősebb csillagászati évfordulója a Nemzetközi Csillagászati Unió 100 évvel ezelőtti megalakulásához kapcsolódik.

 

A tábori előadások, programok kapcsán várunk jelentkezőket, javaslatokat az mcse@mcse.hu címen.

Megközelítés

A táborhely a Tatabánya-Tarján műút mellett található, a tatabányai elágazástól 7 km-re, Tarján faluközpontjától kb. 2 km-re. A táborhelyre 400 m-es, jó minőségű bekötőút vezet. Tömegközlekedéssel Tatabánya felől lehet megközelíteni, napi több Volán-járattal Tatabánya, illetve Budapest felől (l. a Volán-menetrendben). A táborhelynek saját Volán-buszmegállója van (Lőtér megállóhely).

GPS-koordináták:  47,59251, 18,49276.

 

Jelentkezés

Magyar Csillagászati Egyesület, 1300 Budapest, Pf. 148., e-mail: mcse@mcse.hu, illetve személyesen a Polaris Csillagvizsgálóban. A rendezvényt 2019. július 25-28. között tartjuk. A kőházi férőhelyeknél azokat a jelentkezőket részesítjük előnyben, akik a tábor teljes időtartamán részt vesznek. A szállás turistaházi jellegű. Letölthető jelentkezési lap: mtt2019-jelentkezesi-lap

Felhívjuk a figyelmet, hogy a táborhely az MTT 2019-et megelőző napokban foglalt. A nulladik napon (július 24.) való kitelepülésre azoknak tudunk lehetőséget biztosítani, akik részt vesznek a rendezvény előkészítésében.

kedvezményes részvételi díjak befizetési határideje június 30. A befizetési határidő után és a helyszínen magasabb összeget kell fizetni. Kérjük, támogassa a tábor gördülékenyebb lebonyolítását és a recepciósok munkáját azzal, hogy átutalással rendezi a részvételi díjat!

Kedvezményes díjak (június 30-áig)
  Nem tagok Tagok
Kőház, étkezéssel 26000,- 20000,-
Sátor, étkezéssel 20000,- 14000,-
Sátor, étkezés nélkül 5000,- 3000,-
Részvételi díjak (június 30. utáni befizetés esetén)
  Nem tagok Tagok
Kőház, étkezéssel 39000,- 30000,-
Sátor, étkezéssel 30000,- 21000,-
Sátor, étkezés nélkül 7500,- 4500,-
Látogatójegyek
  Nem tagok Tagok
  1000,- 400,-

 Az MCSE bankszámla-száma: 62900177-16700448

Előadások, közös programok

Július 25. 

14:00 Nyit a recepció. A kőházi férőhelyek 15:00-tól foglalhatók el

18:00 Tábornyitó (csiszolóház)

20:00 Jósvafőtől Tarjánig. Fél évszázad táborkrónikája (Mizser Attila)
21:00 Csillagászat 3D-ben (Kása János)

Július 26.

Kozmikus hatások és kockázatok
(GINOP-2.3.2-15-2016-00003)

10:00  Csillagközi égitestek a Naprendszerben (Kiss László)
10:30 Új távcső az ország nyugati végén: egy hosszú út állomásai (Szabó M. Gyula)
11:00 Miből vannak a belénk csapódó kisbolygók? (Kereszturi Ákos)
11:30 Tauridák éjjel-nappal (Sárneczky Krisztián)
12:15 Az új tűzgömb észlelés bejelentő felület használata (Igaz Antal)
12:45 Látnivalók a fogyó Holdon (Tóth Imre)
 
17:00 Horror Vacui – a vékonyréteg készítésének fizikája (Kurucz János)
18:00 A planetáris ködök világa (Tóth Krisztián)
20:00 Ötven éve történt: a Sas leszállt! (Újvárosy Antal)

Július 27.

10:00 Holdi meteoritok (Kereszty Zsolt)
10:45 50 éve készült a Hobbym: a csillagos ég (Mizser Attila)
11:30 Távcsöves fórum

13:00 A tábor hivatalos csoportképe

15:00-17:00 Asztrobazár
16:30-18:00 Mutasd meg távcsöved! (Észlelőrét, esős időben elmarad)

17:00 Felfedezni jó! A Vendégcsillag-program újabb eredményei (Fidrich Róbert)
18:00 Galaxidi galaxisai (Sánta Gábor)

20:00 A kisfiú, aki le akarta lőni a csillagokat (Mizser Attila)

Július 28.

11:00-ig Táborzárás, hazautazás

Az előadásokat a főépületben tartjuk, a műhelyfoglalkozások helyét és idejét a tábori hirdetőtáblán jelezzük.

Tükörcsiszolás

Idén is lesz tükörcsiszoló tanfolyam, az asztrofészerben! Az érdeklődőktől kérjük, a következő felszerelést hozzák magukkal: tükör méreténél nagyobb falap, három apró fadarab csavarokkal, asztalosszorító, víz permetezéséhez szükséges kisebb edény, körömkefe. A további szükséges felszerelések a táborban rendeklezésre állnak.

Jelentkezés és további információ: Tardos Zoltán címén: zoltan.tardos@tyrolit.hu

Csillagváros-találkozó

A Csillagváros felhasználói pénteken (26-án) 13-14 óra között találkoznak az Űrutasellátónál.

Okulárteszt

8-11 mm-es okulárok tesztje Kása János és Vizi Péter szervezésében az észlelőréten, július 26-án 21 órától, a Konkoly Thege Miklós észlelőréten (esőnap: július 27.). A teszt szervezői 26-án 9:30-kor megbeszélést tartanak a (tükör)csiszolóházban. 

Észlelőrét, sátrazás, áramfogyasztás

A legjobb kilátás a táborhely É-i nagy rétjéről nyílik (Konkoly Thege Miklós észlelőrét). Egy központi elosztót tudunk itt elhelyezni, hosszabbítót, további elosztókat mindenki hozzon magával! Az észlelőrét közepére senki ne verjen fel sátrat, csak a szélére. Kell a hely a távcsöveknek! Nagy teljesítményű elektromos eszközt (pl. hűtőláda, ventilátor, hajszárító stb.) tilos a sátrakban üzemeltetni. Az elosztót az észleléshez használt eszközök energiaellátásának támogatására helyezzük ki.

Parkolás, fényszennyezés, szemeteszsákok

Az észlelőréten, a távcsövek mellett is lehet parkolni, azonban éjszaka semmiképp ne zavarjuk a távcsöves munkát felesleges mozgással, fényekkel. Éjszaka, derült idő esetén mindennemű fényszennyezés TILOS! Az észlelőrétre nyíló ablakokat el kell sötétíteni. Éjszaka csak észlelőlámpával világítsunk, csak akkor alkalmazzunk erősebb fényt, ha az mindenképp szükséges. Ilyenkor figyelmeztessük a közelben távcsövezőket. A mobiltelefonok, notebookok képernyőjét is állítsuk halványabbra, csillagfénybarátra! Zöld lézernyilat csak a csillagképek tanítására használjunk, este 11 után ne zavarjuk használatukkal az észleléseket! 

A táborhelyen idén se lesz szemeteskonténer. 350 Ft-ért szemetes zsákok vásárolhatók a recepción, melyeket távozáskor a tábor bejáratánál kérünk letenni.

Mutasd meg távcsöved!

A szombaton 16:30-kor kezdődő bemutatóra várjuk vállalkozó szellemű amatőrök jelentkezését: olyanokét,  akik szívesen beszélnének műszerükről. A tervek szerint a réten felállított távcsöveket szervezetten, csoportosan fogjuk végigjárni, az egyes állomáshelyeken pedig a távcsőtulajdonosok tartanak bemutatót. A bemutatkozásokról videofelvétel készül. Jelentkezés a recepciónál. A bemutatkozók 2020-as MCSE-tagságot nyerhetnek. Esős időben a Mutasd meg távcsöved! akció elmarad. Érdemes „kitáblázni” a távcsöveket, vagyis legfontosabb műszaki paramétereiket, továbbá a tulajdonos nevét, elérhetőségét egy egyszerű, fóliázott papírlapon is kiragasztani a műszerre.

Kérjük, az adatlapot még otthon töltsd ki, nyomtasd ki! Leölthető innen: tavcso_adatlap_mtt_2019

Űrutasellátó

A tábor ideje alatt büfé üzemel, ahol egytálételt és pizzát is lehet rendelni.

Ivóvíz, fürdés

A táborhely nincs felszerelve a kempingeknél megszokott vizesblokkokkal. Vízvételi lehetőség lesz, és az 1-5. sz. lakóházak vizesblokkjait is használhatják a sátrazók.

Étkezési időpontok

Reggeli 9:00, ebéd 14:00, vacsora 19:00. Az étkezési jegyeket a regisztráción kapják meg a résztvevők.

Árusítás

A kereskedelmi tevékenységeket kérjük a szombat délutáni asztrobazár időszakára korlátozni.

Egyéb szálláslehetőségek

Sajnos a sokak által kedvelt Sziget Panzió bezárt, egyéb szálláslehetőségek Tarján honlapján találhatók: http://tarjan.hu/vendeg.php

A rendezvény támogatói

* Tagtársaink, akik munkájukkal segítik a több száz fős találkozó helyszíni lebonyolítását
* A csillagászat barátai, akik tagdíjukkal és az SZJA 1%-ával támogatják az MCSE-t
* Budapesti Távcső Centrum
* Keresztes Miklós

Az MTT 2019 során született észlelések feltöltése

Kérjük a táborozókat, hogy az észleléseket töltsék fel Észlelésfeltöltőnkre!

 

Az észlelőtáborok illemtana

1. Kövesd a szabályokat! Amikor jelentkezel, érdeklődj a feltételek, szabályok felől. A legtöbb szervező gondoskodik ismertetőről. Olvasd el, és kövesd az útmutatásokat. A bajok akkor kezdődnek, amikor az emberek azt hiszik, hogy a szabályok csak másokra vonatkoznak. Ha a szervező nem akar autómozgást az észlelőhelyen napnyugta után, ne használd autódat alkonyat után, kivéve ha vész- ill. kényszerhelyzet áll elő.

2. Gyere felkészülten! A várható hőmérséklet jó néhány fokkal alacsonyabb lehet az előrejelzésnél, így hozz magaddal megfelelő ruhákat. Készíts listát, mielőtt elindulsz. Ha távcsövet hozol, csomagolj be egy kis szerszámos ládába tartalék elemeket, zseblámpát és más tartalék dolgokat. Továbbá készíts be egy hűtőtáskát és csomagolj valami ennivalót éjszakára. Még jobb, ha hozol magaddal ezt-azt, amivel megkínálhatod a körülötted észlelőket.

3. Ne használj fehér fényű zseblámpát napnyugta után, csak vörös fényűt! Ha muszáj erős vörös fényt használni, akkor világíts a lábad elé, és ne vakítsd el az észlelőket. Ha ki kell nyitnod az autód ajtaját vagy csomagtartóját, előtte vedd ki az izzók biztosítékját, ami csak egy pillanatig tart. Ne felejtsd el, hogy az autó hátsó lámpái is fényesek. Húzd be a kéziféket, tedd üresbe a sebváltót indítás előtt, így a hátsó fények nem gyulladnak ki. Ha az erős fény nem kerülhető el, jelezd előre, pl. kiáltsd azt, hogy “fény tíz másodpercig”, adj időt mindenkinek arra, hogy más irányba fordulhasson. Meg fogják becsülni figyelmességedet! A mobiltelefon, a notebook képernyője is fényszennyező! Vedd halványabbra, ha az észlelőréten használod!

4. Távcsöves illemtan. Ne hidd azt, hogy mindegyik távcsőbe kérdezés, kérés nélkül belenézhetsz. Mindenki szereti megmutatni műszerét, de van úgy, hogy inkább barátaival osztja meg észlelőidejét. A réten álló legnagyobb teleszkóp nem szükségszerűen köztulajdon. Ha szeretnél belenézni miután valaki használta, először kérdezz! Ha van rá mód, tudd meg, mikor lesz nyilvános bemutatás. Ha nem vagy jártas a távcső kezelésében, akkor inkább ne próbálkozz. Nem valami udvarias dolog elveszíteni azt az objektumot, amit még huszonöten szeretnének megnézni a hátad mögött kígyózó sorból. Sok távcsőtulajdonos boldogan elmagyarázza neked a nap folyamán, hogyan működik műszere. Ne sajátítsd ki a látómezőt. Légy figyelmes másokkal, akik szintén látni akarják az égitestet.

5. Dohányzás. Ne gyújts rá az észlelők közelében! Nehéz egy zsúfolt észlelőréten, de fordulj el tőlük, és takard el kezeddel a gyufát vagy az öngyújtót, és így senkit sem vakítasz el. Ne feledd, hogy valakinek össze kell szedni minden cigarettacsikket, épp ezért használj hamutartót.

6. Alkoholfogyasztás. Mindent csak mértékkel! Nem vagyunk ellene a mértékletes fogyasztásnak, azonban tudnod kell, hogy már egészen kevés alkohol is kedvezőtlenül befolyásolja látásodat, sokkal kevesebbet fogsz érzékelni az égbolt szépségeiből. Márpedig azért jöttél a táborba, hogy minél többet láss a csillagos égbolt csodáiból! Ha mégis úgy döntesz, hogy a “keresőtávcsövet” inkább a szádhoz emeled, előtte gondolj arra, hogy a többiek nem kíváncsiak a Te felhőtlen jókedvedre. 

7. Vedd feljebb a hangerőt, de használj fejhallgatót! Néhány észlelő szeret az égbolton szemlélődni a távcsővel, miközben 110 decibellel hallgat heavy metalt. Hallgathatod a zenét, csak viselj fejhallgatót.

8. Oszd meg ismereteidet. Egy észlelőtábor a tanulás és a tanítás helyszíne is. Ha látsz egy kezdőt egy objektum beállításával kínlódni, kérdezd meg, segíthetsz-e. Érezd jól magad, és segíts másoknak is jól érezniük magukat!

9. Légy megértő. Azok, akik táborokat szerveznek, önkéntesek, nem pedig mások kiszolgálói. Ha látsz egy csoportot székeket pakolni, miközben egy ebédlőt előadó-teremmé alakítanak át, állj be te is, értékelni fogják figyelmességedet.

10. Kiszámítható dolgok rosszul sikerülhetnek, különösen a technikával van ez így. Nehéz a rétet előadóteremmé varázsolni! Légy független az elektromosságtól. Ha mégis szükséged van rá, legyen nálad elem, akkumulátor stb. Ha van valamilyen problémád, ne rontsd el mások jókedvét. Dolgozz össze a szervezőkkel és próbáld megoldani a problémát.

A tábor csoportképe (Kelemen Péter felvétele):

Ajánljuk...