Meteor 2019 észlelőtábor – közös égbolt alatt

Idei távcsöves találkozónknak a Tarján melletti Német Nemzetiségi Ifjúsági Tábor ad otthont július 25-28. között. A rendezvény fő célja az észlelés és az észlelésekkel kapcsolatos ismeretek megosztása. Téged is várnak a tarjáni észlelőrétek, az előadások, ismertetések – a tartalmas csillagászati együttlét!

Ötven évvel ezelőtt, 1969. július 16-24. között zajlott az emberiség mindmáig legfontosabb “Hold-észlelőtábora”, az Apollo-11 útja. Erre a történelmi expedícióra is emlékezünk azzal, hogy az MTT 2019-et a fogyó Hold időszakára időzítettük, azzal a céllal, hogy minél többen észleljék, minél többen ismerjék meg a fogyó Holdon megfigyelhető alakzatokat, amelyek kinézete teljesen más, mint amit a telő holdfázis idején megszoktunk. Észleljük a Holdat, krátereit, hegyeit, rianásait, dómjait!  Az időpontválasztás oka az is, hogy augusztus elején zajlik hazánkban a csillagászati diákolimpia,  amelyen a táborvezetés is részt vesz, és tagtársainkat is arra buzdítjuk, vállaljanak önkéntes munkát a nemzetközi rendezvény lebonyolításában.

Idei nagytáborunk sem mentes a jeles évfordulóktól. Ötven évvel ezelőtt, Jósvafőn tartották az első igazi amatőrcsillagász tábort (I. Amatőrcsillagász Camping, július 20-26). Huszonöt évvel ezelőtt, 1995-ben szerveztük az első MTT-t Ráktanyán. Harminc évvel ezelőtt alakult újjá az MCSE. Az év legjelentősebb csillagászati évfordulója pedig a Nemzetközi Csillagászati Unió 100 évvel ezelőtti megalakulásához kapcsolódik.

Előadók, önkéntes szervezők jelentkezését várjuk

A tábori előadások, programok kapcsán várjunk jelentkezőket, javaslatokat az mcse@mcse.hu címen.

Megközelítés

A táborhely a Tatabánya-Tarján műút mellett található, a tatabányai elágazástól 7 km-re, Tarján faluközpontjától kb. 2 km-re. A táborhelyre 400 m-es, jó minőségű bekötőút vezet. Tömegközlekedéssel Tatabánya felől lehet megközelíteni, napi több Volán-járattal Tatabánya, illetve Budapest felől (l. a Volán-menetrendben). A táborhelynek saját Volán-buszmegállója van (Lőtér megállóhely).

További részletek hamarosan!

 

 

Ajánljuk...