Meteor 2021 észlelőtábor

Nemzetközi csillagásztalálkozó 2021 – újra együtt. A rendezvénynek a Tarján község melletti Baglyas Park (Német Nemzetiségi Ifjúsági Tábor) ad otthont augusztus 12-15. között. A rendezvény fő célja az észlelés és az észlelésekkel kapcsolatos ismeretek megosztása. A találkozón való részvétel feltétele az érvényes védettségi igazolvány, illetve applikáció bemutatása. A táborhelyen nincs lehetőség ún. nulladik napos kitelepülésre, a rendezvény mindenki számára augusztus 12-én kezdődik. A táborhely üzemeltetése az önkormányzathoz került, így július 12-e utáni jelentkezés, ill. a helyszínen való befizetés esetén nem tudunk étkezést biztosítani.

Egy év kényszerű kihagyás után ismét meghirdetjük nyári nagy távcsöves találkozónkat határon belüli és határon túli amatőrcsillagász barátainknak és mindenkinek, akit érdekel a csillagászat. Mottónk: csillagászat 2021-ben, a 21. században. 

A magyarországi csillagászat és amatőrcsillagászat minden korábbinál nagyobb átalakuláson megy át napjainkban. Új műszerek, új prioritások, és – nem utolsó sorban – új létesítmények jelzik ezt a folyamatot. Találkozónkon ezeket a “földi jelenségeket” szeretnénk bemutatni az égi jelenségek iránt érdeklődők számára. Ugyanakkor nem feledkezhetünk meg a magyar csillagászat múltjáról sem, hiszen 150 évvel ezelőtt létesítette Konkoly Thege Miklós ógyallai magán-csillagvizsgálóját, amely a hazai csillagászat megújításában kapott döntő szerepet, és 100 évvel ezelőtt jött létre a Svábhegyi Csillagvizsgáló, amely napjaink csillagászatában megújításában játszik vezető szerepet. Az amatőrcsillagászat, az ismeretterjesztés világában is döntő változásokat élünk át. Egyre hatékonyabb távcsövek, eszközök vannak a magyar amatőrök birtokában, amelyek közül sokat bizonyára a tarjáni észlelőréten is megszemlélhetünk. Rendezvényünk során a Perseidák meteorraj idei maximumát is nyomon tudjuk követni.

A tábori előadások, programok kapcsán várunk jelentkezőket, javaslatokat az mcse@mcse.hu címen.

Megközelítés

A táborhely a Tatabánya-Tarján műút mellett található, a tatabányai elágazástól 7 km-re, Tarján faluközpontjától kb. 2 km-re. A táborhelyre 400 m-es, jó minőségű bekötőút vezet. Tömegközlekedéssel Tatabánya felől lehet megközelíteni, napi több Volán-járattal Tatabánya, illetve Budapest felől (l. a Volán-menetrendben). A táborhelynek saját Volán-buszmegállója van (Lőtér megállóhely).

GPS-koordináták:  47,59251, 18,49276.

 

Jelentkezés

Figyelem! A találkozón való részvétel feltétele az érvényes védettségi igazolvány bemutatása. A táborhelyen nincs lehetőség ún. nulladik napos kitelepülésre, a rendezvény mindenki számára augusztus 12-én kezdődik. A táborhely üzemeltetését az önkormányzat vette át, az étkeztetést csak előre történő megrendelés alapján tudják biztosítani. Július 12-e utáni jelentkezés, ill. a helyszínen való befizetés esetén nem tudunk étkezést biztosítani.

Jelentkezés e-mailben (mcse@mcse.hu) a csatolt jelentkezési lap mellékelésével. Jelentkezés után számlát küldünk a részvételi díjról, amelynek összegét kérjük átutalni az MCSE számára. Személyes jelentkezésre a Polaris Csillagvizsgáló keddi és csütörtöki ügyeletein van lehetőség. A kőházi férőhelyeknél azokat a jelentkezőket részesítjük előnyben, akik a tábor teljes időtartamán részt vesznek. A szállás turistaházi jellegű, ágyneműt vendéglátóink biztosítanak. Jelentkezéskor kérjük elküldeni csatolt fájlként a jelentkezési lapot, amely letölthető innen (jobb egérgomb, mentés másként): 

kedvezményes részvételi díjak befizetési határideje 2021. július 12. A befizetési határidő után és a helyszínen magasabb összeget kell fizetni. Kérjük, támogassa a tábor gördülékenyebb lebonyolítását és a recepciósok munkáját azzal, hogy átutalással rendezi a részvételi díjat!

Kedvezményes díjak (július 12-ig)
  Nem tagok Tagok
Kőház, étkezéssel 26000,- 20000,-
Sátor, étkezéssel 20000,- 14000,-
Sátor, étkezés nélkül 5000,- 3000,-
Részvételi díjak (július 12. utáni befizetés esetén)
  Nem tagok Tagok
Kőház, étkezés nélkül 30000,- 21000,-
Sátor, étkezés nélkül 7500,- 4500,-
Látogatójegyek
  Nem tagok Tagok
  1000,- 400,-

MTT 2014: Szklenár Tamás felvétele.

 

Előadások

Augusztus 12. 

14:00 Nyit a recepció. A kőházi férőhelyek 15:00-tól foglalhatók el

18:00 Tábornyitó (csiszolóház)

20:00 Így láttuk a NEOWISE-üstököst: könybemutató (Nagy Mélykuti Ákos, Sárneczky Krisztián) 
20:10 Csillagászat 3D-ben (Kása János)

22:00-24:00 Közös meteorészlelés az Ötházak fölötti nagyréten, Keszthelyi Sándor vezetésével (bővebben l.: műhelyoglalkozások)

Augusztus 13.

10:00 15 év a csillagok alatt (Czinder Gábor)
11:00 Építsünk modellrakétát! (Almási Csaba)
(Előadás után: rakétaindítás az észlelőréten)
 
17:00 Éj-mélyből fölsejlő két Magellán-felhő (Szabados László)
18:00 Konkoly civilben (1857-1899): a mozdonyvezető, hajóskapitány, zeneszerző, céllövő csillagász (Sragner Márta)
 
20:00 Binokli mint főműszer (Mádai Attila)
21:00 Bayer Uranometriája és a figurális csillagatlaszok aranykora (Mikulik Pál)

Augusztus 14.

9:00 Ballonindítás az észlelőrétről (Simon János szervezésében)

10:00 Exobolygó-észlelés a hátsó udvarból (Szűcs Mátyás)
11:00 Távcsöves fórum
12:30 Az MCSE Csillagtanyája (Mizser Attila)

13:00 A tábor hivatalos csoportképe

15:00-17:00 Asztrobazár
16:30-18:00 Mutasd meg távcsöved! (Észlelőrét, esős időben elmarad)

20:00 Csillagászat a Bécsi út másik végén (Szánthó Lajos)

Távcsöves bemutató a nagyközönség számára augusztus 14-én 20:30 és 22:00 között, az észlelőréten.
– A nyári égbolt csillagképei. Vezetett csillagkép-túra: merre van a Nagy Nyári Háromszög? Merre jár a Nagy Göncöl? Hogy jutunk el a Sarkcsillaghoz? Igaz, hogy a Sarkcsillag az égbolt legfényesebb csillaga? 
– Az est két szupersztárja: Naprendszerünk két óriásbolygója, a Jupiter és a Szaturnusz. Csodáljuk meg együtt a Jupitert és négy legnagyobb, Galilei-holdját! Vár ránk a Szaturnusz csodás gyűrűrendszere!
– Ezen az estén a Hold egy nappal lesz első negyed előtt, ezért égi kísérőnk is kiváló távcsöves célpont lesz.
A részvétel tarjáni lakosok számára díjtalan.

Augusztus 15.

11:00-ig Táborzárás, hazautazás

 

Műhelyfoglalkozások

Közös meteorészlelés az Ötházak fölött, a nagyréten. A Perseida meteorraj figyelése Keszthelyi Sándor vezetésével. Időpontja: 2021. augusztus 12-én csütörtök este 22:00-től 24:00-ig NYISZ. Az IMO szerint 2021. augusztus 12-én 19-22 UT között lesz a maximum. Az így begyakorolt módszerrel a második és a harmadik éjjelen és észlelhet, aki szeretne.

Meteorológiai ballon indítása augusztus 14-én 9 órakor
A ballon a sztratoszférába 35 km magasba képes felvinni 2 kg súlyt. Több különleges egyedi eszközzel szereltük fel, amely a rádióamatőröknek is érdekes lehet.
Tartalma: 2 db kamera amelyből az egyik képes 20 km-es távolságból élő közvetítést sugározni; 1db GPS adó GPS  jelét mindenki a saját mobiljával tudja követni és láthatja a külső-belső hőmérsékletet, magasságot. és az aktuális pontos pozícióját; 2 db  SIM kártya, ami jeladóként üzemel.
A legkülönlegesebb,  ami beépítésre került, egy vizuális részecskedetektor (Wilson-kamra). Ez az egyedi eszköz alkalmas arra, hogy a kozmikus háttérsugárzást láthatóvá tegye.
A magasság növekedésével a jelek egyre sűrűbbé válnak. Ezt jelenséget szeretnénk egy GoPro kamerával megörökíteni. Tudomásunk szerint ilyen műszer még nem emelkedett ilyen magasságokba. Mikor a ballon eléri a kritikus nyomáskülönbséget kb. 15 méter átmérőt, szétdurran és a segédernyő segítségével visszaereszkedik. A megkeresése is izgalmas kaland, ha bárkit érdekel szívesen vennénk, ha csatlakozna hozzánk.
A ballon felbocsájtása a táborból 9.00-kor kezdődik, várhatóan másfél óra az emelkedési ideje, visszatérése  fél és háromnegyed óra.
Előrejelzések szerint kb. 30km-es körzetben tér vissza a felbocsájtás helyszínétől.
Szervező: Simon János 06 20 380 8460

Polaris észlelőszakkör találkozó augusztus 14-én, az MTT helyszínén.
A találkozó 2 részből áll majd (hogy azok is részt tudjanak venni, akik csak egy napra, napközben tudnak jönni munka, vagy egyebek miatt):
– Délelőtt 11:00 órakor találkozunk az észlelőréten, ahol közösen megfigyeljük a Napot és kicsit beszélgetünk a napészlelés gyakorlatáról, fotózásról, rajzolásról.
– Este a sötétedés közeledtével (19:00 óra után) szintén az észlelőréten találkozunk, ahol közös esti észlelésre invitállak titeket.
Szervező: Hannák Judit.

Augusztusi észlelési ajánló: https://www.mcse.hu/egyesulet/eszlelesi-ajanlat/egi-kalendarium-2021-augusztus/
Ismét kitört az RS Ophiuchi: https://www.mcse.hu/egyesulet/eszlelesi-ajanlat/ismet-kitort-az-rs-ophiuchi/

Észlelőrét, sátrazás, áramfogyasztás

A legjobb kilátás a táborhely É-i nagy rétjéről nyílik (Konkoly Thege Miklós észlelőrét). Egy központi elosztót tudunk itt elhelyezni, hosszabbítót, további elosztókat mindenki hozzon magával! Az észlelőrét közepére senki ne verjen fel sátrat, csak a szélére. Parkolás szintén a rét szélén. Kell a hely a távcsöveknek! Nagy teljesítményű elektromos eszközt (pl. hűtőláda, ventilátor, hajszárító stb.) tilos a sátrakban üzemeltetni. Az elosztót kizárólag az észleléshez használt eszközök energiaellátásának támogatására helyezzük ki., továbbá javasoljuk, hogy mindenki törekedjen az önálló energiaellátásra.

Az önkormányzat idén tavasszal kivágatta az elöregedett nyárfasort (MTT-nevén: Egyholdas pagony). Az ötházak feletti területet kitisztították, így most ott jóval nagyobb terület áll rendelkezésre a távcsöves megfigyelők számára.

Parkolás, fényszennyezés

Az észlelőrétek szélén, a távcsövek közelében is lehet parkolni, azonban éjszaka semmiképp ne zavarjuk a távcsöves munkát felesleges mozgással, fényekkel. Éjszaka, derült idő esetén mindennemű fényszennyezés TILOS! Az észlelőrétre nyíló ablakokat el kell sötétíteni. Éjszaka csak észlelőlámpával világítsunk, csak akkor alkalmazzunk erősebb fényt, ha az mindenképp szükséges. Ilyenkor figyelmeztessük a közelben távcsövezőket. A mobiltelefonok, notebookok képernyőjét is állítsuk halványabbra, csillagfénybarátra! Zöld lézernyilat csak a csillagképek tanítására használjunk, este 11 után ne zavarjuk használatukkal az észleléseket!

Mutasd meg távcsöved!

A szombaton 16:30-kor kezdődő bemutatóra várjuk vállalkozó szellemű amatőrök jelentkezését: olyanokét,  akik szívesen beszélnének műszerükről. A tervek szerint a réten felállított távcsöveket szervezetten, csoportosan fogjuk végigjárni, az egyes állomáshelyeken pedig a távcsőtulajdonosok tartanak bemutatót. A bemutatkozásokról videofelvétel készül. Jelentkezés a recepciónál. A bemutatkozók 2022-es MCSE-tagságot nyerhetnek. Esős időben a Mutasd meg távcsöved! akció elmarad. Érdemes „kitáblázni” a távcsöveket, vagyis legfontosabb műszaki paramétereiket, továbbá a tulajdonos nevét, elérhetőségét egy egyszerű, fóliázott papírlapon is kiragasztani a műszerre.

Kérjük, az adatlapot még otthon töltsd ki, nyomtasd ki! Leölthető innen: tavcso_adatlap_mtt_2021 

Ivóvíz, fürdés

A táborhely nincs felszerelve a kempingeknél megszokott vizesblokkokkal. Vízvételi lehetőség lesz, és az 1-5. sz. lakóházak vizesblokkjait is használhatják a sátrazók.

Étkezési időpontok

Reggeli 9:00, ebéd 14:00, vacsora 19:00. Az étkezési jegyeket a regisztráción kapják meg a résztvevők.

Árusítás

A kereskedelmi tevékenységeket kérjük a szombat délutáni asztrobazár időszakára korlátozni.

Látogatás az MCSE Csillagtanyán

A táborozást követően, vasárnap 12 órától van lehetőség ellátogatni az MCSE lovasberényi Csillagtanyájára. Korábban nem tudunk nyitni, hiszen mi is Tarjánban vagyunk, a tábort bonyolítjuk le. Autóval nagyjából 50 percnyire van a tarjáni táborhelytől, megközelíthető az MTT 2021- Csákvár – Lovasberény útvonalon. 

 

A rendezvény támogatói

Tagtársaink, akik munkájukkal segítik a több száz fős találkozó helyszíni lebonyolítását
* A csillagászat barátai, akik tagdíjukkal és az SZJA 1%-ával támogatják az MCSE-t
* ELKH CSFK CSI
Budapesti Távcső Centrum
* Keresztes Miklós
* Nemzeti Kulturális Alap

Az MTT 2021 során született észlelések feltöltése

Kérjük a táborozókat, hogy a tarjáni észleléseket is töltsék fel Észlelésfeltöltőnkre!

A tábor csoportképe (Máté Attila felvétele):

Az észlelőtáborok illemtana

1. Kövesd a szabályokat! Amikor jelentkezel, érdeklődj a feltételek, szabályok felől. A legtöbb szervező gondoskodik ismertetőről. Olvasd el, és kövesd az útmutatásokat. A bajok akkor kezdődnek, amikor az emberek azt hiszik, hogy a szabályok csak másokra vonatkoznak. Ha a szervező nem akar autómozgást az észlelőhelyen napnyugta után, ne használd autódat alkonyat után, kivéve ha vész- ill. kényszerhelyzet áll elő.

2. Gyere felkészülten! A várható hőmérséklet jó néhány fokkal alacsonyabb lehet az előrejelzésnél, így hozz magaddal megfelelő ruhákat. Készíts listát, mielőtt elindulsz. Ha távcsövet hozol, csomagolj be egy kis szerszámos ládába tartalék elemeket, zseblámpát és más tartalék dolgokat. Továbbá készíts be egy hűtőtáskát és csomagolj valami ennivalót éjszakára. Még jobb, ha hozol magaddal ezt-azt, amivel megkínálhatod a körülötted észlelőket.

3. Ne használj fehér fényű zseblámpát napnyugta után, csak vörös fényűt! Ha muszáj erős vörös fényt használni, akkor világíts a lábad elé, és ne vakítsd el az észlelőket. Ha ki kell nyitnod az autód ajtaját vagy csomagtartóját, előtte vedd ki az izzók biztosítékját, ami csak egy pillanatig tart. Ne felejtsd el, hogy az autó hátsó lámpái is fényesek. Húzd be a kéziféket, tedd üresbe a sebváltót indítás előtt, így a hátsó fények nem gyulladnak ki. Ha az erős fény nem kerülhető el, jelezd előre, pl. kiáltsd azt, hogy “fény tíz másodpercig”, adj időt mindenkinek arra, hogy más irányba fordulhasson. Meg fogják becsülni figyelmességedet! A mobiltelefon, a notebook képernyője is fényszennyező! Vedd halványabbra, ha az észlelőréten használod!

4. Távcsöves illemtan. Ne hidd azt, hogy mindegyik távcsőbe kérdezés, kérés nélkül belenézhetsz. Mindenki szereti megmutatni műszerét, de van úgy, hogy inkább barátaival osztja meg észlelőidejét. A réten álló legnagyobb teleszkóp nem szükségszerűen köztulajdon. Ha szeretnél belenézni miután valaki használta, először kérdezz! Ha van rá mód, tudd meg, mikor lesz nyilvános bemutatás. Ha nem vagy jártas a távcső kezelésében, akkor inkább ne próbálkozz. Nem valami udvarias dolog elveszíteni azt az objektumot, amit még huszonöten szeretnének megnézni a hátad mögött kígyózó sorból. Sok távcsőtulajdonos boldogan elmagyarázza neked a nap folyamán, hogyan működik műszere. Ne sajátítsd ki a látómezőt. Légy figyelmes másokkal, akik szintén látni akarják az égitestet.

5. Dohányzás. Ne gyújts rá az észlelők közelében! Nehéz egy zsúfolt észlelőréten, de fordulj el tőlük, és takard el kezeddel a gyufát vagy az öngyújtót, és így senkit sem vakítasz el. Ne feledd, hogy valakinek össze kell szedni minden cigarettacsikket, épp ezért használj hamutartót.

6. Alkoholfogyasztás. Mindent csak mértékkel! Nem vagyunk ellene a mértékletes fogyasztásnak, azonban tudnod kell, hogy már egészen kevés alkohol is kedvezőtlenül befolyásolja látásodat, sokkal kevesebbet fogsz érzékelni az égbolt szépségeiből. Márpedig azért jöttél a táborba, hogy minél többet láss a csillagos égbolt csodáiból! Ha mégis úgy döntesz, hogy a “keresőtávcsövet” inkább a szádhoz emeled, előtte gondolj arra, hogy a többiek nem kíváncsiak a Te felhőtlen jókedvedre. 

7. Vedd feljebb a hangerőt, de használj fejhallgatót! Néhány észlelő szeret az égbolton szemlélődni a távcsővel, miközben 110 decibellel hallgat heavy metalt. Hallgathatod a zenét, csak viselj fejhallgatót.

8. Oszd meg ismereteidet. Egy észlelőtábor a tanulás és a tanítás helyszíne is. Ha látsz egy kezdőt egy objektum beállításával kínlódni, kérdezd meg, segíthetsz-e. Érezd jól magad, és segíts másoknak is jól érezniük magukat!

9. Légy megértő. Azok, akik táborokat szerveznek, önkéntesek, nem pedig mások kiszolgálói. Ha látsz egy csoportot székeket pakolni, miközben egy ebédlőt előadó-teremmé alakítanak át, állj be te is, értékelni fogják figyelmességedet.

10. Kiszámítható dolgok rosszul sikerülhetnek, különösen a technikával van ez így. Nehéz a rétet előadóteremmé varázsolni! Légy független az elektromosságtól. Ha mégis szükséged van rá, legyen nálad elem, akkumulátor stb. Ha van valamilyen problémád, ne rontsd el mások jókedvét. Dolgozz össze a szervezőkkel és próbáld megoldani a problémát.

11. Drónokat ne reptessünk a tábor légterében!

12. Kutyát a táborba csak érvényes oltási igazolvánnyal lehet behozni, melyet érkezéskor a recepción kell bemutatni. A tábor területén csak pórázon vezessék a négylábúakat, és ne hagyják felügyelet nélkül. Gondoljanak azokra az amatőrtársakra, akik esetleg nem annyira kedvelik őket, és ne zavarják meg tábori tartózkodásukat.  Ugyanakkor kérjük a táborlakókat, hogy a pórázra kikötött kutyához ne menjenek oda, és ne simogassák a gazda jelenléte nélkül. 

Ajánljuk...