Dunaújváros

Felelős: Horváth Zsolt
Cím: 2400 Dunaújváros
Apáczai Cs. J. u. 4., IX/3.
E-mail: dunaujvarosmcse@freemail.hu
horzsolt@hdsnet.hu
Honlap: http://dunaujvaros.mcse.hu

 

Az 1963-ban alakult, eseményekben gazdag és változatos életű Dunaújvárosi Csillagászati Klub utódjaként, és az 1992 óta működő Szíriusz Csillagászati Szakkör tevékenysége mellett, 2001-ben megalakult a Magyar Csillagászati Egyesület Dunajvárosi Csoportja.

dunaujvaros_1

A Szíriusz csillagász szakkör tovább él, és munkája szervesen összekapcsolódik az MCSE helyi csoport tevékenységével, hiszen a kezdő amatőröket is bevezetjük a csillagászat rejtelmeibe, valamint az észlelési és távcsőépítési munkába. Csoportunknál gyakoriak az érdeklődők számára meghirdetett előadások, melyeket saját erőből tartunk, a Naprendszerünk, a csillagok, a bolygók és egyéb csillagászati témákban.

dunaujvaros_2

Célunk a csillagos ég a bolygók és más csillagászati jelenségek megfigyelése a rendelkezésünkre álló eszközökkel való, ezek dokumentálása, közre adása, valamint előadások és távcsöves bemutatók szervezése.

dunaujvaros_3

Rendszeresen tartunk szakirányú filmvetítést, ismeretterjesztő filmvetítést tagjaink és az érdeklődők számára. Foglalkozásainkon a friss csillagászati érdekességekről minden résztvevő értesülhet, számítógépes bemutató útján.

dunaujvaros_4

Az MCSE helyi csoportjaival, a balatonfűzfői, és Kiskun Csoporttal folyamatosan tartjuk a kapcsolatot közös észlelések, és előadásaikon való részvétel formájában. Csoportunk tagjai rendszeresen részt vesznek a Kiskun-Neptunusz Csillagászati Észlelőtábor és az MCSE Meteor Távcsöves Találkozóján.

dunaujvaros_5

Az MCSE Dunajvárosi Csoport weblapján az aktuális Nap, Hold, időjárás és auróra megfigyelési lehetőségeken kívül, csoportunk tagjainak csillagászati fotói, észlelések, események, aktuális csillagászati hírek, érdekességek, illetve tagjaink által különböző médiában publikált cikkei láthatók illetőleg olvashatók.

dunaujvaros_6