Szolnok

Csoportvezető: Szabó Szabolcs Zsolt
5000. Szolnok, Jubileumi tér 5. 23. emelet.
 
Az MCSE Szolnoki helyi csoportja, 2021. január 29-én alakult meg. A helyi csoporttagok tagjai a Jász-Nagykun-Szolnok megyei TIT-nek is. A csoport együtt működik és segíti a helyi feladatok ellátását, rendezvények szervezését, a szolnoki csillagászati élet képviseletét.
 

A Toronyház felülről, drónról a 2017-es Múzeumok Éjszakáján (Fotó: Törőcsik Aero Fotó)

 

 
Hosszú idő előzi meg a Szolnoki helyi csoport megalapítását. Szolnokon egészen régóta, már a második világháború lezárása előtt is aktív csillagászati élet, munka folyt. Városunk felszabadítása és helyreállítása után hosszú munka és történet eredményeként jött létre 1962. őszén a Szolnoki Cukorgyár területén az első csillagvizsgáló. Ugyan nem volt hosszú életű, de bezárása előtt néhány évvel megalakult a vegyi művek kis fiókcsillagdája is. Előbbit Tokody Lajos, utóbbit Dr. Dankó Sándor, vezette. Nevük a Mozgalomban is ismert volt (CSBK). Sokat tettek azért, hogy a helyi TIT szervezet, ezen belül a csillagászati szakkör – szakkörök működjenek, és országosan, később nemzetközi hírűvé tegyék Városunk csillagászati életét. Az évtized egyik legfontosabb évszáma 1964. Ebben az évben a helyi TIT 10 db 10 cm-es Newton szerelésű ekvatoriális távcsövet készített, 10 megyei, vidéki járás számára. A 10 távcső impozáns látványát megtekinthetjük Dr. Kulin György: A Távcső világa könyvében is.
 

Bal oldalt Tokody Lajos és a Cukorgyári csillagda, jobbra Dr. Dankó Sándor és a vegyi csillagda épülete

 
Városunk 1975-ben ünnepelte fennállásának 900. évét. Ezen jeles alkalomból az akkori vezetőség elhatározta, hogy az évfordulóra, egy a kornak megfelelő: modern, fejlett, stabilitást és biztonságot sugárzó hellyé alakítják át a belváros jelentős részét. A terv részeként épült meg a vasútállomás és környéke is. Itt található hazánk és a régió legmagasabb lakott épülete, mely csúszózsalus technológiával készült (tehát NEM panel! Tervezője: Liszkai Károly). Az épület építése közben jött a rendelet, mely szerint a 23. szintet át kell tervezni a tetővel, hogy oda a JNSZ-TIT és a csillagvizsgáló kerülhessen. Jelenleg is itt működünk.
 

1975, elkészült a Torony Társasház, 23. emeletén a TIT megyei szervezete

 
A kupola beemelése egy látványos helikopteres műveletként 1978. nyarán egy júliusi délelőtt történt meg, nagy sajtónyilvánosságnak örvendve. 1980. augusztus 21-24 között került megrendezésre a CSBK 11. országos találkozója, mely kiemelkedő fontossággal bírt. Az akkori CSBK tagság kezdeményezte éles felszólalások és viták között, hogy a meteor ne kéthavonta, hanem havonta jelenjen meg. Ez később, 1982-től meg is valósult. A 82′-es év más szempontból is fontos a szolnoki csillagászat történetében: 1982-től kezdődnek meg a heti 3 alkalommal rendszeresített csillagászati bemutatók a TIT-ben, hétfői, szerdai és pénteki napokon, a Torony Társasház 23. és 24. emeletén. A létesítmény főműszere ekkor egy 300/5260 Cassegrain-Coudé távcső volt, melynek optikai elemeit Dr. Kulin György csiszolta. (A távcső a fellelt dokumentumok szerint 1982. és 1983. évek környékén tűnt el – tegyük hozzá: eddig számunkra ismeretlen körülmények és csak sejthető okok miatt. Jelenleg ismeretlen helyen van, ha létezik még…. jó lenne előkeríteni, ha csak Főtükrét, Mi már annak is örülnénk.)
 

Főműszerek: Balra: 300/5260 Cassegrain-Coudé, jobbra 1983-tól a Sajó Péter féle 200/3000-es Cassegrain

 
A korábbi Főműszer ismeretlen okok miatt el lett szállítva ismeretlen helyszínre, helyette a néhai Sajó Péter féle 200/3000-as Star Instruments optikákkal szerelt hagyományos Cassegrain távcső érkezett, villás ekvatoriális szereléssel. Érdemes tudni, hogy a 80′-as években készült, több feljegyzés szerint a távcső Zeiss gyártmányú. Bizonyára így nem volt gond, hogy a keleti blokkban egy kiváló nyugati optika került használatba (…). A távcsövet 2016. év végére, a kunszentmártoni Kurucz János (távcső rovat jelenlegi vezetője) és Deák Zsolt, szakköri tagunk segítségével hoztuk újra vissza a köztudatba (Meteor 47. évf. 2017/4 április: Egy Cassegrain távcső újjászületése). Ezen felül a korabeli képeken fellelhető csillagászati eszközök közül, csak a 63/840-es Zeiss Telementor távcső van meg, mely “kitűnő egészségnek örvend”, manapság is nagy megelégedéssel használjuk.
 

Régi műszerek: 63/840 Zeiss Telementor és a 200/3000-es immáron “Hófehérke” Cassegrain

 
A rendszerváltásig működő ismeretterjesztés 89-90′-ben egy rövid, de kevesebb, mint 2 éves időszakra megállt. Ezután a szakköri munkálatokat, az ismeretterjesztést Kaposvári Zoltán és Ujlaki Csaba kezdeményezésére a TIT-ben újra beindították, 91′ nyárfordulóján megalakult a Kopernikusz csillagászati szakkör, mely azóta is töretlenül és szüntelenül működik.  A Kopernikusz csillagászati szakkörön belül szerettük volna már a 2000-es évek végén megalapítani (újra alapítani*) a helyi csoportot, mely mindezidáig nem sikerült, mert nem volt meg a legalább 10 MCSE tag, a szakkör vonzásában. (*A Prohászka Szaniszló féle régebbi helyi csoport nem volt hosszú életű sajnos.)
 

91′ nyarán alakult Kopernikusz csillagászati szakkör – vidám hangulat

 
Az MCSE Szolnoki helyi csoportja megalapítása évek óta elhúzódó terv volt részünkről, melyet 2021. januárjában sikerült tető alá hozni. A hosszú idő alatt is már az MCSE-vel igyekeztünk jó viszonyt ápolni, észleléseinket feltölteni, rendezvényeken részt venni (csillagvizsgáló találkozó, planetáriumok és csillagvizsgálók workshop-ok, táborok, szakköri látogatások az ország különböző helyein, táborok szervezése, rendezvényekre meghívtunk több, a hazai csillagászati élet jelentős képviselőjét is stb).
 

2014-es jászberényi csillagvizsgáló találkozón

2019-es Kopernikusz szakköri találkozó csoportkép

 
Az utóbbi közel 10 évben számos apróságot sikerült megvalósítani, ezek mellett nagyobb volumenű dolgokat is. Internethálózat kiépítése, majd többszörös fejlesztése, a 200/3000-es SI Cassegrain felújítása (Hófehérke), valamint a népszerű tudományos ismeretterjesztő rendezvények sikeres lebonyolítása (Múzeumok Éjszakája, Kutatók Éjszakája, Magyar Tudomány Ünnepe, gyermekversenyek.)
 

Jól sikerült 2017-es Múzeumok Éjszakája, esemény: naplemente, a tető megtelt emberekkel

 
Jelenleg a járványügyi helyzet miatt szakköri foglalkozásokat csak online tartunk szerdai és péntek esti zárt üléseken. Minden kedden és csütörtökön két facebook oldalon tartunk online, de élő közvetítéseket (facebook.com/tit.szolnok.uraniafacebook.com/Csillagkedvelők-Klubja-558806117580725).
Az észlelések jelenleg önállóan, egyedül történnek. Közös észlelésekre most nincs lehetőségünk. Amikor arra lehetőség adódik, a távcsöves látványt – mértékkel – élő közvetítéssel is meg tudjuk osztani.
 

Kopernikusz-kráter színesben, 180/2700-as Makszutov-Cassegrain távcsővel és ZWO ASI 178 MC kamerával (2021-02-22)

 
A jövőt tekintve bizakodóak vagyunk, reméljük, hogy a vírushelyzet megoldása után sikerül onnan folytatni, ahol 2020. március közepén le kellett állnunk. Legnagyobb tervünk, hogy a tetőn elhelyezkedő “kupolát”, mely egy raktárként üzemel jelenleg, sikerül átalakítanunk/felújítanunk/elbontani és egy rendes csillagvizsgáló kupolát építeni a helyére.