Miskolc

Romenda Roland
Dr. Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgáló
Miskolc, Dorottya u. 1.
Tel.: (30) 871-8117
E-mail: roland.romenda@gmail.com
Honlap: https://csillagda-miskolc.hu/

A Magyar Csillagászati Egyesület Miskolci Helyi Csoportja 2000 tavaszán alakult meg. Célul tűzte ki, hogy összefogja a régió amatőrcsillagászait, népszerűsítse a csillagászatot, az űrkutatást és az űrhajózást, valamint a társtudományokat, tudományos ismeretterjesztő munkát végezzen, rendszeresen csillagászati, űrkutatási előadásokat, távcsöves bemutatásokat tartson a nagyközönségnek és oktatási intézményeknek Miskolcon és környékén, Borsod-Abaúj Zemplén megyében, illetve bárhol, ahol ezekre igény merül fel. További célja közös észlelések megtartása, a tagok észlelési munkájának támogatása és összehangolása, észlelési munkák, észlelési eredmények egymás közötti megosztása, a Magyar Csillagászati Egyesület programjain való részvétel, valamint a fényszennyezésnek, mint a környezetszennyezés egyik fajtájának, a fényszennyezés káros hatásainak minél szélesebb körben történő megismertetése, a figyelem felhívása. Együttműködik más helyi és országos amatőrcsillagász szervezetekkel, többek között a miskolci Fényi Gyula Csillagvizsgálóval és a szintén miskolci Dr. Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgálóval.

A 2015. március 20-i részleges napfogyatkozás bemutatója Miskolcon.

A Fizika Napja Miskolcon, 2015-ben.

Távcsöves bemutatás a minden évben megrendezendő Miskolci Csillagpartyn

Távcsöves bemutatás a minden évben megrendezendő Miskolci Csillagpartyn 

Kutatók Éjszakája a Dr. Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgálóban

Kutatók Éjszakája a Dr. Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgálóban

Nyílt Nap a Dr. Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgálóban

Nyílt Nap a Dr. Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgálóban

Észlelő hétvége Szentléleken, a Turista Parkban: nem csak MCSE-tagoknak!

Észlelő hétvége Szentléleken, a Turista Parkban: nem csak MCSE-tagoknak!

 

Aktualitások – avagy ezt csináltuk 2022-ben

Hajnali bolygósorakozó Miskolcon

A médiában nagy visszhangra talált a nagybolygók júniusi hajnali láthatósága. Ez ösztökélte a miskolci Dr. Szabó Gyula bemutató csillagvizsgáló munkatársait, az MCSE Miskolci Helyi Csoportjának valamit a Miskolci amatőrcsillagászok Észlelő Körének (MACSÉK) néhány tagját, hogy 2022. június 25-én, szombat hajnalban távcsöves bemutatást tartson. A helyszín ezúttal nem a Csillagda, hanem az Avasi Lakótelepen az Európa Liget volt. Ennek déli oldala jó láthatóságot biztosított az égbolt északkeleti-keleti-délkeleti-déli részére.

A bemutatásra 3 műszerrel készültünk: egy 90/1000-es Meade távcső, valamint egy 200/1000-es és egy 250/1200-as Skywatcer Newton-rendszerű tükrös távcső biztosította a bolygók megfigyelését.

A programot hajnali 2 óra 30 percre hirdettük meg. Már 5-10 perccel előtte kezdtek az érdeklődők megérkezni a bemutató helyszínére. Ennek különösen örültünk, mert bár a visszajelzések alapján nagy volt az érdeklődés, de a kora hajnali kezdés miatt tartottunk attól, hogy kevesen fognak részt venni a programon.

Az igazsághoz tartozik az is, hogy péntek este a Dr. Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgálóban kb. 22 óra 30 percig távcsöves bemutatást tartottunk 7 fő részére. Ezután mindenki haza ment, kb. két óra alvás, aztán ébresztő, és irány az Európa Liget.

Az első célpontok természetesen a Szaturnusz, a Jupiter és a Mars voltak. Hosszú sorok kígyóztak a távcsövek előtt, mert az érdeklődők folyamatosan érkeztek. A Jupiter a Galilei holdakkal, a Szaturnusz a gyűrűrendszerével, valamint a narancssárgás fényű Mars nagy sikert arattak. Mindenki belenézett mindegyik távcsőbe, így az előbb említett mindhárom nagybolygót meg tudta nézni az, aki ezen a kellemes június végi hajnalon kilátogatott a bemutató helyszínére. Sokan repetáztak a távcsöveknél: többször sorba álltak ugyan egy-egy műszernél, hogy a számukra legjobban tetsző nagybolygót többször megnézhessék. Természetesen néhányan próbálkoztak a fotózással is: mobiltelefonjaikat a távcsövek okulárjai elé helyezve igyekeztek több-kevesebb (de inkább kevesebb) sikerrel megörökíteni az éppen a távcsövekben látható égitestet.

Szerencsére az időjárás is kegyes volt: sem hideg, sem párásodás nem zavarta a távcsöves megfigyelést. Néhány felhő is inkább napfelkelte előtt jelent meg a keleti látóhatár környékén.

Később megjelent az égen a Hold is, ami természetesen felkeltette az érdeklődők figyelmét. Sajnos azonban a Holddal együtt északkelet felől elkezdett világosodni is. Így ennek és a némi felhősödésnek köszönhetően nem sok esélyünk volt az Uránusz bemutatására. A műszereket átirányítottuk a Holdra, majd a megjelenő Vénuszra. Így a még megmaradt és kitartó érdeklődő ezt a két égitestet is meg tudta nézni a távcsövekben.

4 óra 30 perckor ért véget a távcsöves bemutatás. Ekkor mentek el az utolsó érdeklődők. Összességében elmondható, hogy sikeres bemutatót tudtunk tartani. A korai kezdés ellenére 81 fő látogató vett részt a programon és nézett bele a távcsövekbe. Az egész bemutatás jó hangulatban zajlott, több pozitív visszajelzést kaptunk ott, a helyszínen. Reméljük, hogy néhány érdeklődőben a csillagászat iránti mélyebb érdeklődést is sikerült felkeltenünk.

És akik a távcsövek mellett állva a bemutatást tartották és biztosították, hogy valóban sikeres legyen a program: Romenda Roland, Béres Máté, Jakab Zsombor, Leitner-Takács Bende, Leitner Zsolt.