Bátorligeti Messier-maraton

Ebben az évben ismét megrendezzük a Bátorligeti Messier Maratont. A 720 lakosú Bátroliget Nyíregyházától 50 km-re, Nyírbátortól 15 km-re található, a román határ közelében. Ami igazán fontos amatőrcsillagász szempontból, hogy egyrészt zsáktelepülés, tehát átmenni nem lehet rajta, csak ki vagy be, és hogy három természetvédelmi terület öleli körbe, ezért különlegesen sötétek itt az éjszakák. A hely, ahová kitelepülünk, koromfekete éggel büszkélkedhet, és az alföldi táj fölé magasodó 20-30 m magas homokbuckák (természetesen fűvel benőtt homokbuckákra gondoljatok) tökéletes, faltól-falig horizontot kínálnak.

Bátorligeti legelő Természetvédelmi Terület

Időpont: március 27-28-29.

Szállás: 2000 Ft-os áron tudunk szállást biztosítani éjszakánként, mivel a településen több turistaszálló is üzemel, természetesen összkomforttal. A szálláshely tartalmaz kompletten felszerelt konyhát és egy konferenciatermet is.

Étkezések: alapvetően önellátó, szombaton az ebéd bográcsgulyás. A faluban van bolt, ezért lehetőség van minden élelmiszer beszerzésére, a szombati ebédet pedig (csak az alapanyagok ellenértékére korlátozva a beugrót), bográcsozással oldanánk meg.

A program:
 
Március 27. péntek: érkezés folyamatosan a megbeszélt szálláshelyre, kitelepülés 17:30 és 18:00 között az észlelőrétre, hogy elcsíphessük az első Messiereket is.
Március 28. szombat: ébredés után, a nappali időszakban lehetőség szerint előadásokat szerveznénk, vagy igény szerint megtekintenénk a Bátorligeti Őslápot, ez még egyenlőre formálódó-félben van. Este újra kitelepülünk, és folytatjuk az észlelést.
Március 29. vasárnap: Tetszőleges időpontban hazautazás.

Észlelőhely: Kb. 1 km-re a falutól, sajnos áramellátás nélkül. Ebből következik, hogy akinek szüksége van áramra, akkumulátorról ne feledkezzen el! Bár egy igazi Messier Maratonnál nem szabad, hogy ez bárkit eltántorítson (pláne binoklival vagy Dobsonnal). A horizont tökéletes, az ég fényszennyezésmentes.

Aki szeretne eljönni, kérem, mihamarabb jelezze részvételi szándékát Béres Gábornak. Tel.: 30-5446361, email: gabonet@freemail.hu

Mindenkit szeretettel várunk!

Ajánljuk...