Újhold

Bár éppen tegnapra esett az év legfényesebb és legnagyobb teleholdja, a cím mégsem tévedés. Újra élet költözik a Hold Szakcsoport honlapjára. Görgei Zoli sokáig kerülgetett a kéréssel, hogy vállaljam el a honlap gondozását, és egy óvatlan pillanatomban igent mondtam a felkérésre. Időközben a belépéshez szükséges jelszót és az elkerülhetetlen technikai gyorstalpalót is megkaptam, úgyhogy minden adott, hogy 2 év pihenő után ismét friss tartalom kerüljön a honlapra.

A legfontosabb kérdés már csak az, mi is legyen ez a tartalom. A kérdés közel sem olyan könnyű, mint azt gondolnánk. Az észlelések közlése jelenleg a Meteor hasábjain történik, és azt gondolom, ez nagyon rendben van így. Az amatőrcsillagászok közösségi fóruma a Csillagváros, egy hasonló témájú, de szűkebb rétegeknek szóló honlap kialakítása szintén felesleges, hiszen a Csillagvároson külön csoport és fórum szól a Holdészlelőknek/Holdészlelőkről. A Holdészlelés általános tudnivalóit kiválóan dolgozza fel az Amatőrcsillagászok Kézikönyve,  ennek digitális újraközlése egyrészt felesleges, másrészt teljes mértékben ellenkezne a könyvolvasás melletti küzdelmem céljaival.

Éppen ezek miatt gondoltuk azt, hogy a jövőben a honlap elsősorban ismeretterjesztő célokat szolgálna. Mindenféle érdekességgel a Holdról, a Hold kutatásának múltjáról, jelenéről és remélhetőleg jövőéről, könyvajánlókról és mindenféléről, amit energiám enged. Az aktuális észlelési felhívások a Csillagvárosra kerültek át, ennek ellenére a tervek szerint útjára indítjuk a hónap krátere rovatot is.

 

Rengeteg ötlet van még, a jövőben sokat alakulhatnak majd a témák. Ugyanakkor a honlap továbbra sem sűrűn fog új tartalommal bővülni, reményeim szerint 1-2 hetente sikerül időt szakítanom rá. Azzal viszont nagyon nagy segítséget adhattok nekem, ha írásaitokat elkülditek (karonfoll@gmail.com), mindenféléről, amit egyrészt szívesen megosztanátok másokkal, másrészt az előbb vázolt irányvonalnak megfelel. Emellett várok minden építő jellegű kritikát és jó tanácsot is, amivel minél érdekesebbé, színesebbé és élettel teltebbé tehetjük ezt a honlapot!

Segítségetek és figyelmeteket előre is köszönöm!

Tisztelettel,

Dr. Kolarovszki-Sipiczki Zoltán (a jövőben az egyszerűség kedvéért: Koz)

 

 

Ajánljuk...