Nyitva tartás | MCSE

Nyitva tartás

Címünk: 1037 Budapest, Laborc u. 2/c. (Óbudai Szabadidőpark) E-mail: polaris@mcse.hu Telefon: 06-1-240-7708, 06-30-513-7009 

Július 1-jén 21 órától Kisbolygók Világnapja az Óbudai Polaris Csillagvizsgálóban!

Távcsöves bemutató (derült idő esetén): kedd, csütörtök, szombat 21:00-23:00 között.

Polaris bolt, ügyintézés: 18:00-22:00 között.

 


Az égbolt aktuális állapota a Polaris Csillagvizsgáló felett (északnyugati irány, bal sarokban a kupol)

Kiállítás: Jelenleg a Magyar Tudománytörténeti Intézet és az MCSE kiállítási anyaga tekinthető meg Konkoly Thege Miklósról.

Tisztelt Látogatóink! Az esti távcsöves bemutatók során – intézményünk jellegéből fakadóan – csak a legszükségesebb irányfények világítanak a kupolában, és a többi helyiségben is csökkentett világítást alkalmazunk. Kérjük, hívják fel gyermekeik figyelmét arra, hogy a kivilágítatlan észlelőteraszon ne szaladgáljanak, mivel ez rendkívül balesetveszélyes, továbbá a szaladgálás zavarja a távcsöves megfigyeléseket is.

Az óbudai Polaris Csillagvizsgáló a Magyar Csillagászati Egyesület önkénteseinek köszönhetően fogadhatja az érdeklődőket. Kérjük, támogassa Ön is tevékenységünket önkéntes munkával, tagdíjával, adományaival vagy az SZJA 1%-ával!

Belépődíj: felnőtteknek 1000 Ft, diákoknak, nyugdíjasoknak, pedagógusoknak: 600 Ft. MCSE-tagok számára valamennyi programunk ingyenes. MCSE-tagság ezeken az időpontokon kívül is intézhető, előzetes egyeztetéssel.

Csoportok: Előzetes bejelentkezéssel, minimális csoportlétszám 15 fő, maximális létszám 30 fő. Iskolai csoportok esetén a kísérő tanár számára ingyenes. A csoportos látogatás időtartama max. másfél óra.

Tudnivalók a távcsöves bemutatókról: Az esti nyitva tartási időben egyéni látogatóknak nem szükséges bejelentkezniük. A bemutatás folyamatosan tart, ahhoz bármikor lehet csatlakozni. A bemutatás leginkább a kupolában levő 20 cm lencseátmérőjű főműszerrel folyik, a látogatók számának függvényében további távcsövekkel a csillagvizsgáló teraszán. A műszerek mellett álló amatőcsillagász sorra beállítja az éppen látható objektumokat, a látogatók sorban megtekintik, miközben tagtársunk ismerteti a fontosabb tudnivalókat, érdekességeket az adott objektumról. Ennek során természetesen bármiféle, csillagászattal kapcsolatos kérdés feltevésére is mód van. A bemutatót általában a teraszon zárjuk, ahol lézeres mutatópálca segítségével a csillagképeket mutatjuk be, ismertetve a hozzájuk kapcsolódó legendákat is. Rendkívüli égi eseményekről a honlapon tájékozódhat – de a csillagos ég minden nap, minden évszakban tartogat érdekességeket! A látogatáshoz azonban a derült ég elengedhetetlen, már a viszonylag csekély pára is jelentősen rontja az élményt. A látogatást célszerű nem telehold idejére időzíteni, mivel ilyenkor a holdfény erősen zavarja a megfigyeléseket, ugyanakkor égi kísérőnk is csak korlátozottan észlelhető. Célszerűbb teljesen holdmentes, vagy első negyed körüli napokra tervezni. Fűtés, ill. légkondicionálás a kupolában sincs, így mindenképpen a kinti hőmérsékletnek megfelelően szükséges öltözködni.

Szakkörök: gyermekszakkör szerdánként 17 órakor (8-12 évesek), ifjúsági szakkör csütörtökönként 18 órakor (13-19 évesek), észlelőszakkör (minden korosztály számára) havonta egyszer, szombati napon. Asztrofotós szakkör teleholdhoz közel eső péntek estéken. Bővebben l. a Naptár szekcióban. Távcsöves bemutatást csak derült idő esetén tudunk tartani. Ha lakhelyéről nem sikerül az égbolt állapotát egyértelműen megállapítani, hívja a csillagvizsgálót sötétedés előtt egy-két órával. A távcsöves bemutatás mellett egyéb, aktuális programjaink a főoldal Naptár szekciójában találhatók.


Polaris Csillagvizsgáló nagyobb térképen való megjelenítése

Az Óbudai Szabadidőpark térképén 14-es szám jelöli a Polaris Csillagvizsgálót. Bejárat a Laborc utca felől!

Az Óbudai Szabadidőpark térképén 14-es szám jelöli a Polaris Csillagvizsgálót. Bejárat a Laborc utca felől!

A csillagvizsgáló a Laborc utcában, az 1-es, 17-es, 19-es, 41-es villamos óbudai végállomásától pár perc sétára található. Autóval érkezőknek 10-es főúton kifelé haladva a Bécsi úti villamos-végállomás elhagyása utáni első lámpás kereszteződésnél (közvetlenül a benzinkút előtt), a belső sávba sorolva balra kell kanyarodni a hegyoldal irányába. A tömegközlekedéssel érkezők az említett villamosok mellett a 160-as, 260-as és 218-as buszokat vehetik igénybe. A város felől a Bécsi út (Vörösvári út) megállónál, Solymár felől pedig a Laborc utca megállónál kell leszállni. Részletes menetrend a BKV honlapján található.