Nyitva tartás | MCSE

Nyitva tartás

Címünk: 1037 Budapest, Laborc u. 2/c. (Óbudai Szabadidőpark) E-mail: polaris@mcse.hu Telefon: 06-1-240-7708, 06-30-513-7009 

Távcsöves bemutató (derült idő esetén): kedd, csütörtök, szombat 18:00-22:00 között.

Polaris bolt, ügyintézés: 18:00-22:00 között.

evkonyv-2018-250A Meteor csillagászati évkönyv 2018. évi kötete megvásárolható a Polarisban! A 320 oldalas kötetben a 2018-as évben észlelhető csillagászati jelenségek, észlelési ajánlók, cikkek, intézményi beszámolók olvashatók. Ára változatlan, 3000 Ft.

Kalendárium
Nap- és holdkelte, bolygók láthatósága, üstökösök, meteorrajok jelentkezése. Bolygó- és Hold-észlelési ajánlatok, a mélyég-objektumok, együttállások, fogyatkozások és még egy sor érdekesség a közel 200 oldalas Kalendárium-részben.

Cikkek
A jégkorszakok csillagászati okai (Petrovay Kristóf)
Az APOGEE égboltfelmérés (Mészáros Szabolcs)
Az SN 1987A harminc éve, avagy a jó, a rossz és csúf szupernóva (Nagy Andrea)
Gyors rádiótranziensek (Paragi Zsolt)
A gravitációs asztrofizika megszületése (Bécsy Bence, Dálya Gergely)


Beszámolók
A Magyar Csillagászati Egyesület 2016. évi tevékenysége (Mizser Attila)
Az MTA CSFK Csillagászati Intézetének tevékenysége 2016-ban (Szabó Róbert, Kiss L. László)
Az ELTE Csillagászati Tanszékének működése 2016-ban (Petrovay Kristóf)
Az SZTE szegedi és bajai csillagászati tevékenysége 2016-ban (Szatmáry Károly, Hegedüs Tibor)
Az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium Multidiszciplináris Kutatóközpont 2016. évi tevékenységéről (Szabó M. Gyula)

 


Az égbolt aktuális állapota a Polaris Csillagvizsgáló felett (északnyugati irány, bal sarokban a kupola)
 


Aktuális felhőkép
 

Tisztelt Látogatóink! Az esti távcsöves bemutatók során – intézményünk jellegéből fakadóan – csak a legszükségesebb irányfények világítanak a kupolában, és a többi helyiségben is csökkentett világítást alkalmazunk. Kérjük, hívják fel gyermekeik figyelmét arra, hogy a kivilágítatlan észlelőteraszon ne szaladgáljanak, mivel ez rendkívül balesetveszélyes, továbbá a szaladgálás zavarja a távcsöves megfigyeléseket is.

Az óbudai Polaris Csillagvizsgáló a Magyar Csillagászati Egyesület önkénteseinek köszönhetően fogadhatja az érdeklődőket. Kérjük, támogassa Ön is tevékenységünket önkéntes munkával, tagdíjával, adományaival vagy az SZJA 1%-ával!

Belépődíj: felnőtteknek 1000 Ft, diákoknak, nyugdíjasoknak, pedagógusoknak: 600 Ft. MCSE-tagok számára valamennyi programunk ingyenes. MCSE-tagság ezeken az időpontokon kívül is intézhető, előzetes egyeztetéssel.

Csoportok: Előzetes bejelentkezéssel, minimális csoportlétszám 15 fő, maximális létszám 30 fő. Iskolai csoportok esetén a kísérő tanár számára ingyenes. A csoportos látogatás időtartama max. másfél óra.

Tudnivalók a távcsöves bemutatókról. Az esti nyitva tartási időben egyéni látogatóknak nem szükséges bejelentkezniük. A bemutatás folyamatosan tart, ahhoz bármikor lehet csatlakozni. A bemutatás leginkább a kupolában levő 20 cm lencseátmérőjű főműszerrel folyik, a látogatók számának függvényében további távcsövekkel a csillagvizsgáló teraszán. A műszerek mellett álló amatőcsillagász sorra beállítja az éppen látható objektumokat, a látogatók sorban megtekintik, miközben tagtársunk ismerteti a fontosabb tudnivalókat, érdekességeket az adott objektumról. (Bármiféle, csillagászattal kapcsolatos kérdés feltevésére is mód van.) A bemutatót általában a teraszon zárjuk, ahol lézeres mutatópálca segítségével a csillagképeket ismertetjük, elmesélve a hozzájuk kapcsolódó legendákat is. Rendkívüli égi eseményekről, programokról honlapunkon adunk tájékoztatást.

A Hold megfigyelésére nem telehold időszaka a legalkalmasabb, mivel ilyenkor csak világos és sötét foltokat látunk kísérőnk felszínéből. A Hold kráterei, hegyei első negyedhez közeli fázisnál a leglátványosabbak, mivel a súroló megvilágítás kiemeli a felszín alakzatait. A kupolában nincs és nem is lehet fűtés, ezért a téli időszakban a kinti hőmérsékletnek megfelelően kell öltözködni.

Távcsöves bemutatást csak derült idő esetén tudunk tartani. Ha lakhelyéről nem sikerül az égbolt állapotát egyértelműen megállapítani, hívja a csillagvizsgálót sötétedés előtt egy-két órával. A távcsöves bemutatás mellett egyéb, aktuális programjaink a főoldal Naptár szekciójában találhatók.

Szakkörök: gyermekszakkör szerdánként 17 órakor (8-12 évesek), ifjúsági szakkör csütörtökönként 18 órakor (13-19 évesek) a tanítási időszakban. Észlelőszakkör (minden korosztály számára) havonta egyszer, szombati napon. Asztrofotós szakkör teleholdhoz közel eső péntek estéken. Bővebben l. a Naptár szekcióban.

 


Polaris Csillagvizsgáló nagyobb térképen való megjelenítése

Az Óbudai Szabadidőpark térképén 14-es szám jelöli a Polaris Csillagvizsgálót. Bejárat a Laborc utca felől!

Az Óbudai Szabadidőpark térképén 14-es szám jelöli a Polaris Csillagvizsgálót. Bejárat a Laborc utca felől!

A csillagvizsgáló a Laborc utcában, az 1-es, 17-es, 19-es, 41-es villamos óbudai végállomásától pár perc sétára található. Autóval érkezőknek 10-es főúton kifelé haladva a Bécsi úti villamos-végállomás elhagyása utáni első lámpás kereszteződésnél (közvetlenül a benzinkút előtt), a belső sávba sorolva balra kell kanyarodni a hegyoldal irányába. A tömegközlekedéssel érkezők az említett villamosok mellett a 160-as, 260-as és 218-as buszokat vehetik igénybe. A város felől a Bécsi út (Vörösvári út) megállónál, Solymár felől pedig a Laborc utca megállónál kell leszállni. Részletes menetrend a BKV honlapján található.

Tilos a dohányzás az Óbudai Szabadidőpark teljes területén, így a Polaris Csillagvizsgálóban és az észlelőteraszon is. Kijelölt dohányzóhely a park Laborc utcai bejáratánál található.