Tavaszi észlelőhétvége Ágasváron

Nyakunkon a nyár, nem kell már meleg ruhákkal teletömni a hátizsákot, amikor észlelni indul az ember. Cserébe persze igencsak megrövidülnek az éjszakák, de május végén azért még nem annyira drámai a helyzet, mint a napforduló idején. Idén május 22-24. között rendezzük meg tavaszi észlelőhétvégénket az Ágasvári Turistaházban, ahol szikrázóan csillagos égbolt, finom fogások és gyönyörű természeti környezet várja az észlelőket. A kora nyári időpont ellenére nem árt óvatosnak lenni a Mátrával, láttunk itt már lejegesedett távcsöveket május végi hajnalokon, ezért érdemes készenlétben tartani néhány meleg ruhát és az objektívfűtést.

Tavaszi észlelőrét.

Az észlelőhétvége részvételi díja 8900 Ft, amely magában foglalja a szállást, a péntek vacsorától hétfő reggeliig tartó étkezést, valamint a közös csomagszállítást is. Jelentkezési és befizetési határidő: május 15. Jelentkezni Boros-Oláh Mónikánál lehet, a nozomi@mcse.hu címen.

Közös odaút: 2009. május 22-én 16:45-kor Budapest Stadionok autóbusz pályaudvarról indulunk a Mátraszentimre felé közlekedő busszal. Ezzel Mátraszenistvánig utazunk, ahonnan a csomagokat kocsival felviszik a turistaházig. Akik autóval jönnek és igénybe szeretnék venni a csomagszállítást 19:15-ig érkezzenek meg a Vidróczki csárdához!

Közös visszaút: 2009. május 24-én 10:30-kor indulunk a turistaháztól, ahonnan gyalog megyünk Mátraszentistvánig. A csomagokat kocsival leviszik. Mátraszentistvántól a 11:53-es gyöngyösi busszal utazunk, majd Gyöngyösben átszállunk a 13:25-ös Budapestre induló autóbuszra. Érkezés 14:40 körül várható a Stadionok megállóhoz.

Megközelítés egyénileg: Az Ágasvári turistaház a Nyugati-Mátrában található. Gyalogosan Mátrakeresztes felől a piros jelzésen érhető el (50 p.), az országos kék túra útvonalán Mátraszentlászló felől 50 p., Mátraverebélytől és Galyatetőtől egyaránt kb. 2 óra a menetidő.
Ágasvár gépkocsival Mátraszentlászló felől közelíthető meg, erdészeti úton. A faluba érve a Mátraszentistváni elágazásnál jobbra kell kanyarodni, kb. 50 m után következik az Ágasvári elágazás a Kossuth u. 5. szám mellett, a telefonfülkénél (Ágasvár tábla jelzi a villanyoszlopra erősítve). Innen 6 km-re van a táborhely. Az út nagyon rossz minőségű erdei út! Lassan, óvatosan hajtsanak! Akik autóval jönnek, de igénybe szeretnék venni a csomagszállítást, 19:15-ig érkezzenek meg Mátraszentistvánba, a Vidróczki csárdához!

Mit hozzunk magunkkal? Az észleléshez szükséges minden kelléket, de különösen váltás cipőt, meleg ruhát, zseblámpát, távcsövet vagy binokulárt (kétcsövű látcsövet), íróeszközt, jegyzetfüzetet. Az éjszakai észleléshez tompított vörös fényű zseblámpa is szükséges (hogy ne zavarjuk a sötéthez alkalmazkodott szemünket), ennek legegyszerűbb elkészítési módja: a lámpa üvegét ragasszunk le piros szigetelőszalaggal.

 

Az Ágasvár Turistaház és az Ágasvár csúcsa.

Fontos tudnivalók Ágasvárról

   Ivóvíz, fürdés. A sötét égbolt és a szép természeti környezet néhány kényelmetlen dologgal jár együtt. Ágasváron nincs vezetékes víz, a turistaházat forrás látja el, mely nem képes annyi vizet szolgáltatni, mint a Vízművek, ezért mindenkit nyomatékosan kérünk arra, hogy mosakodás, zuhanyozás alkalmával ne folyassa a vizet feleslegesen! Az autósok — a biztonság kedvéért — hozzanak magukkal néhány kanna vizet. A legközelebbi bővizű forrás (a Vándor-forrás) a tábortól 10 percnyire található.
   Áram. Ágasváron aggregátor szolgáltatja az áramot (230 V), naponta néhány óra időtartamra. Az óragépes távcsövek tulajdonosai saját áramforrásra rendezkedjenek be (akkumulátor).
   Útviszonyok. Az Ágasvárra vezető út igen rossz állapotban van, ezért mindenki nagyon lassan, óvatosan vezessen.
   Észlelőlámpa. Alkonyat után használj tompított, vörös fényű zseblámpát (észlelő-lámpát). Az erős fényű reflektorok zavarják a megfigyeléseket! Az észlelőréten csak valóban indokolt esetben használj erős fényt, használata előtt figyelmeztesd a többieket.
   Távcsövek. A csillagászati távcső nagy értékű műszer. Más távcsövét csak akkor használjuk, ha a tulajdonos engedélyezte. Ne csak a saját távcsövünkre vigyázzunk – a másokéra is.

Ajánljuk...