Julius Caesar szelleme – üstökösészlelők találkozója Aquincumban

November 13-án ismét találkozóra hívjuk az üstökösök és kisbolygók iránt érdeklődő amatőr és profi csillagászokat, tagtársakat, észlelőket és kutatókat. Az Aquincumi Múzeum különleges hangulatú előadótermében 10 órától kezdődik a program, melyben a legfrissebb eredmények mellett a hely szelleméhez méltóan csillagászattörténeti és numizmatikai témájú előadásokat is hallgathatunk, természetesen az üstökösökhöz kapcsolódóan. Az ógyallai Szlovák Központi Csillagvizsgáló munkatársai egy kis ország nagy eredményeiről fognak beszélni, köztük az egyetlen olyan programról, melyben hivatalos csillagászok vizuális üstökösvadászattal foglalkoztak. A mostani hetekben minden észlelő a Hartley-üstökös földközelségének lázában ég, melyet november 4-én a reaktivált Deep Impact szonda is megközelít majd. Reményeink szerint a legfrissebb eredményekről is be tudunk számolni. A Naprendszer kis égitestjeivel kapcsolatos kutatások aranykorukat élik, így a legfrissebb, forradalmian új eredményekről is szeretnénk beszámolni a találkozó résztvevőinek. Az előadások mellett nagy teret szeretnénk hagyni a személyes beszélgetéseknek, tapasztalatcserének.

Az előadásokat az első emeleti Orgona-teremben tartjuk. Kérjük az érdeklődőket, hogy részvételi szándékukat jelezzék az mcse@mcse.hu címen!

Néhány téma a tervezett programból:

10:00  Megnyitó
10:15  Bartha Lajos: Régi üstökös-krónikák – mai szemmel
11:00  Maróti Tamás: Történelmi üstökösök érméken
11:30  Szünet
11:45  Rezsabek Nándor: "Üstökös tsillag" a templomtornyon
12:15  Ladislav Druga: A csehszlovákiai üstökösészlelések aranykora
13:00  Ebédszünet
14:00  Tóth Imre: Az EPOXI és a Hartley 2 találkozása
14:45  Kereszturi Ákos: Eltemetett hóhatár a Naprendszerben
15:10  Szünet
15:30  Sárneczky Krisztián: Apró égitestek – nagy változások
 

A múzeumban büfé üzemel, az ebédszünetben a közeli Nagyi palacsintázójában vagy az Auchan bevásárlóközpontban lehet ebédelni.

 

Augustus császár Julius Caesart és az I.e. 44-ben feltűnt üstököst ábrázoló korabeli érméje

 

Ajánljuk...