A Hold elfedi a Fiastyúkot augusztus 7-én hajnalban

A Holdnak 18 évenként van egy 2–3 éves időszaka, amikor a Plejádokat évente többször is elfedi. Legutóbb a 90-es évek elején volt egy ilyen szezon, most 2006 elejétől tart jelenleg is egy ilyen időszak. 2007. augusztus 7-én hajnalban a Hold újra elfedi a Fiastyúk néhány csillagát. A Hold még augusztus 6-án 23:20 NYISZ-kor (minden további időadat Nyári Időszámítás szerint lesz megadva) kel fel Budapesten, a Hold fázisa 36%-os csökkenő lesz. Mivel telehold után vagyunk, a Hold a világos oldala felé mozog és a csillagok a fényes oldalon lépnek be mögé és a sötét oldalon lépnek ki.

A Plejádok fedése augusztus 7-én kezdődik az első fényes halmaztag, a Celaeno fedésével 22 fokkal a látóhatár felett, majd nem sokkal később követi a Taygeta. Az ezután következő Electra-fedés azért lesz különleges, mert hazánk területéről súroló a fedése, a fedés sávja (Interactive Google Map a fedés sávjáról): Szigetvár-(Kaposvár és Pécs között)-Dombóvár-Simontornya-(Dunaújváros)-Ócsa-Üllő-Hatvan-(Gyöngyös)-(Mátra)-Ózd-(Aggteleki Nemzeti Park) nyomvonalon halad majd. A 3,7 magnítúdós Electrát 25 fokkal a horizont felett a Hold a déli fényes peremével fogja súrolni, így nehéz lesz a jelenséget megfigyelni, de nagy nagyítást alkalmazva így is látványos jelenséget láthatunk.

Súroló fedésekről itt láthatunk két igazán kiváló YouTube videó: 1 és 2.  Érdemes ezeket még a megfigyelés előtt megnézni! Jól látható a két felvételen, hogy a Hold peremén többször előbukkan a csillag, ahogy a Hold korongjából kinyúló hegyek eltakarják és a Hold korongjába benyúló völgyek pedig újra láthatóvá teszik a csillag fényét a megfigyelő számára. Az Electra súroló fedésének sávjától északabbra a Hold teljesen elfedi a csillagot, délebbre pedig fedést nem láthatunk, csak nagyon közel halad el a Hold korongja mellett.

Érdemes olyan csoportokba szerveződve megfigyelni a súroló fedést, ahol a megfigyelők – a fedés sávjára merőlegesen – néhány 100 méterre helyezkednek el egymástól, így a különböző helyekről másféleképp fogja elfedni a Hold csillagot. Ha utólag összehasonlítják a megfigyeléseket (természetesen a Meteor fedési rovatvezetőjének, Szabó Sándornak castell.nova@chello.hu beküldve), akkor az adatokból megrajzolható a holdkorong peremének a domborzata hegyekkel, völgyekkel.

Az Electra fedése után még a fényes Maia, illetve az Asterope halmaztag belépését is megfigyelhetjük, immár 28 fokkal a látóhatár felett. Ezután már a Fiastyúk halványabb csillagainak a jelenségeit, jelen esetben a kilépéseit is megtudjuk megfigyelni, távcsőmérettől függően akár 10–20 jelenséget is láthatunk a Hold fázisa miatt a hamuszürke fénnyel megvilágított korong peremén. A legutolsó fényes Plejádok-csillag, az Asterope kilépése után fél órával, 04:10 körül egy második súroló csillagfedést tudunk megfigyelni. A súroló fedés nyomvonala a fedés sávjáról.

Nagykanizsa–Szigliget–Nagyvázsony–Veszprém–(Mór)–Tatabánya–Dorog–Pilismarót–Nógrád–Balassagyarmat vonalon halad át. A súroló fedést elszenvedő csillag, a 6,4 magnitúdós ZC 555 ámbár halványabb mint az Electra, de a Hold északi pereménél, a hamuszürke fénnyel megvilágított sötét holdkorongon fog a jelenség lejátszódni, ezáltal sokkal könnyebben megfigyelhető és látványosabb lesz. A súroló fedés nyomvonalától északra nem láthatunk fedést, délebbre pedig teljesen el fog tűnni a Hold mögött a ZC 555.

Ezzel a látványos jelenséggel végződik az augusztus 7-i Fiastyúk fedés. A 2007-es évben még kétszer, október 27-én és december 21-én láthatunk Plejádok-fedéseket, de mindkét esetben 90% felett lesz a Hold fázisa, ami nemcsak vizuálisan nehezíti meg a megfigyelést, hanem fotografikusan is.

Csillagfedések Budapestre számolva (47,5º N, 19º K, 115 m):

 

Idő – NYISZ-ben (Nyári IdőSZámítás)
E  – Esemény, D-eltűnés, R-előbukkanás
Csillag – neve, ZC vagy SAO száma
m – csillag fényessége
Hold  H-magassága, AZ- azimutja
CA,PA,VA,WA az esemény pozíciószöge, lásd Amatőrcsillagászok kézikönyve 293. oldal
A,B – más földrajzi szélességre átszámítási együttható (uo. 294. oldal)

Ajánljuk...