MCSE-est a Svábhegyen, május 15-én

MCSE-est a Svábhegyen, május 15-én

Május derekán egyedi és színes élményekkel várunk a Svábhegyi Csillagvizsgálóban (Budapest XII. Konkoly Thege Miklós út 15-17.) minden kedves MCSE-tagot, aki szeretne bepillantást nyerni az intézmény jelenlegi működésébe, programjaiba, vagy eltöltene egy kellemes estét jó kedélyű társaságban! Több tudományos, interaktív szórakoztató, a csillagászathoz szorosan kötődő programmal készülünk ezen az estén.

Május 15-én 19 órakor az intézet főkapujában léphetnek be az előre regisztrált vendégek, akik készen állnak a “csillagászati utazásra”. 

Regisztráció az alábbi linken lehetséges MCSE-tagok számára: https://regisztracio.mcse.hu/

A program több helyszínen fog zajlani, tagjainkat a Svábhegyi Csillagvizsgáló munkatársai kalauzolják.

Detre László terem és Szeidl Béla terem (főépület, földszint):

19:10 Megnyitó. Kereszturi Ákos elnök ismerteti az intézmény jelenlegi működését

19:30 – 20:30 csoportos bejárás a “Bolygószimatoló laborban”, Meridián-házban, Klebelsberg előadóban

20:30 – 22:00 derült idő esetén Budapest kupola és Távcsőműhely bejárás, észlelés, borult időben Budapest kupola bemutatása és helytörténeti beszélgetés, korábbi csoportos programok hosszabb bejárása

A stúdióban:

20:00-21:30 Élő csillagászat Kiss Lászlóval . Rajongója vagy az Élő csillagászat Kiss Lászlóval című műsornak? Jó hírünk van, mert ezen az estén akár Te is bekerülhetsz élő adásba!

Interaktív programok a Meridiánházban: 

Bolygószimatoló Laborunk lombikjaiba zárt ‘űrparfümöket’ megszagolva bárki a Naprendszer csodás égitestjein érezheti magát!

Meteoritvizsgálat programunkon mikroszkópjainkkal megvizsgáljuk a meteoritok szivárványszínben pompázó kristályait. Sőt, meteorit-gyűjteményünk számos darabját is a kezünkbe vehetjük.

Spektrum Zónánkban megannyi megvilágosító optikai berendezéssel és fényhajlító eszközzel találkozhatsz. Ez garantáltan színes programnak ígérkezik!

A távcsőműhelynél: 

Távcsöves bemutató a távcsőműhely mellé kihelyezett teleszkópokkal: a Hold és Regulus együttállása.

A Budapest-kupolában:

A program során természetesen ellátogatunk a Budapest-kupolába is, ahol megnézzük és megmozgatjuk a 60 cm-es Heyde-Zeiss-teleszkópot. Sok-sok érdekességet is hallhatunk a csillagvizsgáló történetéről és a tudományos életben betöltött szerepéről. Derült idő esetén az izgalmas történetmesélés mellett észlelésre is sort kerítünk majd.

Várunk szeretettel minden csillagászat kedvelő barátot a programon!

Kérés vagy kérdés esetén keressétek a Svábhegyi Csillagvizsgáló projektirodáját az alábbi elérhetőségeken: info@svabhegyicsillagvizsgalo.hu, +36 30 268 4643

Ajánljuk...