10 éves a BANACAT

Azok, akik a csillagászati CCD technika hazai kibontakozása kezdetétől vásárlói, alkalmazói, gyártói- vagy akár csak lelkes hívei, csodálói voltak, legalább egyszer bizonyosan ellátogattak a 10 év során Bajára, illetve két alkalommal Szálkára.

A CCD kamerák témájához már elejétől kezdve hozzákapcsoltuk a nagyobb méretűtávcsövek kérdéseit, hiszen egy CCD kamera a csillagászatban megfelelő méretű és minőségű optika nélkül csak egy halott doboz… Ezzel egy sajátos kör érdeklődésének megfelelő területet "jelöltünk" ki, amelyik viszont érdekes módon, észlelési téma szerint szinte a teljes csillagászatot felölelte. Míg a legtöbb korábbi, és mostani csillagászati amatőrtalálkozó téma-specifikus (változós, üstökös észlelési, stb.), a bajai CCD-s és nagy távcsöves találkozó bármelyik észlelési terület érdeklődőit magáénak tudhatta. Az eltelt évtized során a legváltozatosabb témák vonultak fel így. Másfelől pedig egy fontos együttműködési területévé vált a professzionális és amatőr csillagász közösségeknek. Ez a kérdés megint csak egy érzékeny pontja volt mindig is a hazai csillagászatnak (azért hangsúlyozzuk ki, hogy "hazai" – mert sok más országban, pl. az egyik velünk szomszédos ország esetében sem figyelhető meg olyan éles elkülönülés, mi több, szándékos távolságtartás amatőrök és profik között, mint hazánkban). Úgy véljük, az eltelt évek során sokat tett ez a találkozó-sorozat a közeledésért, sikeres együttműködések megvalósulásáért is!

Másik kiemelt téma, szempont országunk felemelkedése számára az ipari termelés fejlesztése, eredeti érték előállítás, és az ezt serkentő "innováció". E téren is tettek valamit a találkozó-sorozat szervezői és törzs-közönsége… Elég, ha csak arra utalunk, hogy e körbe tartozó lelkes szakembergárda a BANACAT találkozók alatt/kapcsán ötlötte ki pl. az első hazai, sorozat- gyártású hűtött CCD kamerát (Ama-Kam, Midi-Kam), és a világhírnévig jutott magyar robottávcső szériát, amiből immáron hazánkban is működik egy szép darab, méghozzá épp Baján! Ez pedig tovább növelte Baja irányában is az általános érdeklődést, és ez pedig tovább segítette a BANACAT találkozók lendületének megtartását. KÖSZÖNJÜK tehát mindazoknak, akik lelkes segítségével, támogatásával idáig eljuthatott ez a közkedvelt találkozó-sorozat. Előadóinknak; aktív, magas szintre eljutott csillagász, elektromérnök, gépészmérnök, programozó, optikus szakember barátainknak; észlelő amatőrcsillagászoknak, és egyáltalán: mindenkinek aki részvételével hozzájárult a 10 év eredményeihez. Valamint további kreativitást, sok jó ötletet, mindezek megvalósításához pedig kitartást és szerencsét kívánunk!  

ÚJBÓL VÁRUNK tehát minden lelkes eddigi BANACAT-látogatót, és új érdeklődőket is a monstre 10 éves jubileumi találkozónkon, a szokásos helyen: a Baja, szegedi úti csillagvizsgáló intézetbe 2007. október 26-án, délután 5 órától kezdődően.

PROGRAMTERVEZET, felhívás előadóknak, bemutatni szándékozóknak:
Többek között amiatt is, hogy egy hónappal a BANACAT-ot megelőzően egy nívós változós találkozó már "kisüti" az elmúlt egy év felhalmozódott hazai eredményeinek előadásit – igazán most "komoly" mélyreható előadásokra nem számítunk, bár ha valakinek valami közérdeklődésre számot tartó jó anyaga van, szívesen látjuk. Azonban most – a jubileumi hangulatnak megfelelően – elsősorban baráti talál- kozót szeretnénk, vidám hangulatot. Úgyhogy főleg az elmúlt 10 év BANACAT törté- netének érdekes, vidám pillanatainak felidézése, észlelési és fejlesztési ered- ményeinek áttekintése volna a fókuszban. Továbbá a fentebb is felvázolt alapelveknek megfelelően érdekességeket, új fejlesztési eredményekről szóló bemutatókat (azt már előre bocsátjuk, hogy máris van egy ilyen, rendkívül érdekesnek ígérkező bejelentkezőnk!) Szintén szívesen látnánk egy vetítési blokkban élménybeszámolókat az idei – igen gazdag – hazai és határon túli táborokról, részben vagy egészben szakmai világutazásokról!

Természetesen lesz szezonbúcsúztató tábortűz, és bográcsos ebéd, valamint 10 éves szülinapi óriástorta, élő zenével… 🙂 Ezek miatt jó lenne tudnunk időben
felmérnünk a várható létszámot… Az előadási/vetítési/eszközbemutatós jelent- kezéseket is a szokott E-mailre kérjük: hege@electra.bajaobs.hu

Menetközbeni változások, előzetes program frissítése: www.bajaobs.hu oldalról érhető majd el!

Ismert, szokásos módon: a reggelik-vacsorák ki-ki alapon intézendők, a közös bográcsos szombati ebéd és a pezsgős köszöntős torta ez alkalommal szponzorált (ingyenes) lesz! Szállás: korlátozott létszámban sajáh hálózsákkal/kispárnával felszerelkezőknek a csillagvizsgálóban (néhány pótágyat, kemping ágyat, szivacsot, laticellt tudunk biztosítani) – ill. megrendelhető kollégiumi vendégszobákban, a csillagvizsgáló társintézményénél (kb. 3 km a csillagdától).

Várjuk jelentkezéseteket!

                                        TALÁLKOZUNK: BAJÁN

Ajánljuk...