Az űrhajózás napja a Polarisban

Az Űrhajózás Napja, április 12-e Jurij Gagarin legelső, történelmi űrutazásának állít emléket. Bár az űrhajózással kapcsolatos ismeretek népszerűsítése eredetileg nem szerepelt az MCSE célkitűzései között, idén, az űrkorszak ötvenedik évében azonban számos, a témával foglalkozó programot szervezünk. Áprilisi keddi sorozatunk témája az űrkutatás múltja, jelene és jövője volt – Magyari Béla, Horvai Ferenc, Galántai Zoltán és Almár Iván voltak előadóink. Az űrhajózással kapcsolatos előadásokat tartottunk a Klebelsberg Kultúrkúriában, a Kölcsey Gimnáziumban és az Óbudai Művelődési Központban is.

A Polarisba meghirdetett április 12-i rendezvénynek nem csupán az adott különös aktualitást, hogy ismét magyar ember keringett az űrben, hanem az is, hogy Simonyi Károly űrutazása során épp ezen az estén volt a legjobb körülmények között észlelhető a Nemzetközi Űrállomás Magyarország fölött. A kora esti átvonulás rendkívül jó alkalmat szolgáltatott arra, hogy az űrhajózás eredményei mellett az űrállomás szabad szemmel is jól látható átvonulására felhívjuk a figyelmet.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a Polaris-teraszon tartottuk az előadásokat

A média segítségével sikerült a nagyközönség figyelmét ráirányítani az űrállomás átvonulására: országszerte ezrek követték figyelemmel a nem sokkal fél kilenc után délnyugaton felbukkanó, egyre fényesedő „csillagot”, mely akkoriban épp Simonyi Károly „lakhelye” volt. A szerencsés időpontban bekövetkező átvonulás kapcsán sokan tanulták meg, hogy az űreszközök nem valamiféle láthatatlan és megfoghatatlan dolgok, hanem ott vannak egünkön, akár szabad szemmel is könnyen megfigyelhetők.

Az ISS a Polaris felett

Ezen az április 12-én mintha minden a kezünkre játszott volna: a derült, langyos tavaszi estén szép számú érdeklődő kereste fel a Polarist, csütörtök volt, így szakköröseink is segédkezni tudtak az érdeklődők fogadásában (a mai világban nagyon oda kell figyelni a fiatalokra, az utánpótlásra!). Első előadónk Spányi Péter volt, aki az űrállomásokról és megfigyelhetőségükről beszélt. Mondandója felénél azonban elhallgatott, hiszen az Orion alatt megjelent egy +1 magnitúdós, lassan mozgó „csillag”: a Nemzetközi Űrállomás. Mintegy öt percen át követhettük az égi vendéget, mely szinte a zenitig kapaszkodott, ahol jóval fényesebbnek látszott, mint a Heavens Above előrejelzése, meghaladta a Jupiter fényességét is. Távolodóban elhaladt az a CVn mellett (Cor Caroli, Károly Szíve – újabb véletlen!), és gondolatban jó utat, további zavartalan keringést kívánhattunk a második magyar űrhajósnak.

Az érdeklődők gyűrűjében: Simonyi Tamás

Az átvonulást követően Kereszturi Ákos következett az előadók sorában. Részletesen ismertette Simonyi Károly útját, és azt, hogy ezt ő fogja megírni. Következő előadónk Horváth András, a Planetárium nyugalmazott igazgatója, a téma egyik kiváló hazai szakértője volt: a Nemzetközi Űrállomást ismertette. Horváth Márk az aznap éjszakára tervezett rádiós kapcsolatfelvételt ismertette (amely később teljes sikerrel járt). Közben váratlan vendégünk érkezett, Simonyi Károly testvére, Tamás, aki ott lehetett a Szojuz TM-10 űrhajó startjánál. Számos érdekes részlettel ismertette meg a közönséget. A Pille elnevezésű magyar gyártmányú sugárdózismérő műszert ismertette Apáthy István, az eszköz kifejlesztője. A Pille első verziója már 1980-ban is repült a Szaljut–4 űrállomáson, Farkas Bertalan útján. Most Simonyi Károly is magával vitte a Pillét, ebből is látható, hogy nem csupán turistaként vett részt az űrutazáson…

Apáthy István bemutatja a Pillét

A űrturizmus lehetséges jövőjéről adott elő Horvai Ferenc – a költséges időtöltés valószínűleg nagy jövő előtt áll, hiszen mindeddig
csupán öt űrturista járt „odafenn”. Végezetül az idősebb Simonyi Károlyra emlékezett tanítványa, Spányi Péter.

Elmondhatjuk, hogy nem csupán az Űrhajózás Napját sikerült méltó módon megünnepelnünk, hanem sikerült felhívni az amatőrcsillagászok figyelmét is Nemzetközi Űrállomás átvonulásaira. Igen sok felvételt kaptunk a 12-i átvonulásról, bizonyos, hogy a Simonyi-űrrepülést megelőzően nem kísérte ilyen közfigyelem az ISS égi útját.

A Nemzetközi Űrállomás átvonulásait mindenki nyomon követheti a Heavens Above alapján, ahol a friss pályaelemek figyelembevételével tíz napra előre találhatunk átvonulás-előrejelzéseket. Nem csupán az ISS átvonulásait jelzi az oldal, hanem Iridium-felvillanásokat és egy sor fényesebb műhold átvonulásait is.

A
Nemzetközi Űrállomás részletei is jól kivehetők Padányi Árpád
felvételén. 2007. április 20-án 21:41:02-kor készült Nagykovácsiból,
Superapo 130/910-es refraktor, módosított fire-i CCD kamera primér
fókuszban (D600 notebook, TheSky6, Skysensor 2000PC). A felvétel egy
néhány másodperces videó alapján készül (30 frame/s, 85 ms expozíciós
idõ). A jobban sikerült frame-ekbõl kivágott ISS részek összegzésével készült az itt látható kép.

Április 13.: Torma Judit Nóra üdvözli az átvonuló
ISS-t. Tagtársunk egyike azon keveseknek, akinek kérdésére válaszolt
Simonyi Károly blogjában. A kérdés a sarki fény láthatóságával volt
kapcsolatos (www.charlesinspace.com)

A hazai ISS-felvételekből válogatást láthatuk hírportálunkon.

 

Ajánljuk...