Újabb bizonyítékok a víz jelenlétére a Holdon

A NASA tudósai vízjeget detektáltak az indiai Chandrayaan-1 műholdra szerelt Mini-SAR radar adatainak kiértékelése alapján a Hold északi pólusának közelében. A készülék (synthetic aperture radar) segítségével több mint 40 kráter belsejében mutatták ki a vízjeget. A kráterek 2-15 km közötti átmérőjűek, és bár a vízjég teljes mennyisége a jégréteg vastagságának függvénye, a becslések szerint akár 600 millió tonna vízjeget tartalmazhatnak.

"A számtalan műszeres eredmény, és a korábbi holdmissziók mérései arra utalnak, hogy a víz keletkezése, migrációja, és raktározódása a Holdon jelenlévő folyamatok" állítja Paul Spudris, a Mini-SAR kísérlet vezetője, egyben a Hold- és Bolygótani intézet vezetője Houston-ban. "A legújabb eredmények alapján a Hold sokkal érdekesebb és izgalmasabb felfedezési cél, mint azt korábban gondolták."

A tavalyi év során a Mini-SAR feltérképezte a Hold állandó árnyékben lévő krátereit az északi pólus környezetében. A radar a visszavert rádióhullámok polarizációját detektálta a felszín tulajdonságainak megállapításához. A mérések a vízjégre jellemző eredményt mutattak.

"Az adatok kiértékelése után kutatócsoportunk jelentős mennyiségű vízjeget talált, ez új célt jelenthet az esetleges jövőbeli missziók során" nyilatkozta Jason Crusan, programvezető.

 

Az eredmények jól egyeznek a NASA más vizsgálati eredményeivel és hozzájárulnak a Holdon található különböző víz előfordulások tudományos megértéséhez. Az ügynökség egyik műszere (Moon Mineralogy Mapper) vízmolekulákat mutatott ki a holdi poláris régiókban, míg az LCROSS (Lunar Crater Observation and Sensing Satellite) vízgőz nyomaira bukkant.

 

A Mini-SAR és a  Moon Mineralogy Mapper két műszer azon 11 közül, melyeket az Indiai Űrkutatási Szervezet Chandrayaan-1 nevű űrobszervatóriumára szereltek.

 

forrás: Astronomy.com 

Ajánljuk...