Holdészlelők találkozója 2010 – összefoglaló

Március 20-án egy nem túl nagy létszámú, ám annál lelkesebb résztvevő
csapattal megtartottuk az éves Holdészlelők találkozóját. A szervezők ezúttal a kevés de tartalmas előadás mellett döntöttek, ráadásul így lényegesen több lehetőség maradt a kötetlen baráti beszélgetésekre is.

 

A találkozót Mizser Attila nyitotta meg a tőle megszokott rövid bevezetővel, majd Görgei Zoltán vette át a szót. A megnyitó gyanánt elhangzott mondatai után beszámolt a Meteor Hold rovatával kapcsolatos terveiről, valamint arról, hogy a jövőben a Holdsarló (maximum 30 órás) észlelések is a Hold rovatban jelennek majd meg. Ezután jómagam (Kolarovszki-S. Zoltán) szintén csak pár mondatban beszéltem a honlap jövőjéről, és a helyszínen is kértem mindenki támogatását és segítségét.

Az első előadást Tóth Imre tartotta Kisbolygók, dinoszauruszok és a Hold címmel. Az előadó szokásához híven rendkívül érdekes témát mutatott be, amelyben a Tycho kráter keletkezését és a dinoszauruszok kipusztulását vélhetőleg okozó meteorokat egyazon kisbolygó családhoz kapcsolta…

Keresztúri Ákos Fejezetek a Hold felszínforma kincseinek az érdekességeiből című előadásában olyan észlelési témalehetőségeket vázolt, ahol az amatőr észlelések tudományos jelleget kaphatnak (a változócsillag észleléshez hasonlóan).

 

Kocsis Antal a Meteor 09/7-8 számában már megjelent témában a Hold déli pólusvidékének észleléséről tartott egy kiválóan illusztrált előadást.

Bartha Lajos A Hold jelenségei című előadásában a TLP észlelések nemzetközi és hazai történetét mondta el, egyúttal ennek a hanyagolt észlelési témának a szépségiről is beszámolt.

Végezetül újra Görgei Zoltán kapott szót, aki észlelési felhívásként 3 újonnan felfedezett dómot ajánlott a Holdészlelők figyelmébe.

 

A találkozó igazán jó hangulatban telt, remélem jövőre nagyobb közönség előtt találkozhatunk újra! Egyúttal szeretném megköszönni a szervezők és előadók munkáját is!

 

Ajánljuk...