Napészlelők találkozója 2018

Idén nyolcadik alkalommal rendeztük meg a Napészlelők Találkozóját az Óbudai Polaris Csillagvizsgálóban. A program délelőtt 10 órától kezdődött, napészlelőink jó hangulatú beszélgetés közben pakolták ki a felszereléseiket, hogy szemügyre vegyék a szerencsére nem makulátlan napkorongot.

A találkozó nem sokkal később az előadóteremben folytatódott, ahol Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára köszöntötte a megjelent érdeklődőket.  A köszöntés után Hannák Judit, a szakcsoport vezetője ismertette az MCSE Napészlelő Szakcsoport elmúlt páréves tevékenységét, kicsit kitekintve a múltra is, és kifejtette a jövőbeli terveket, lehetőségeket. Volt szó újításokról az online felületeken, hogy hogyan próbáljuk meg felvenni a harcot a jelen kor legnagyobb (digitális) kihívásaival és felhívta a figyelmet a közösségi amatőrcsillagászat és a hagyományos napészlelés (rajzolás, adatgyűjtés) fontosságára is. Az interaktívra sikeredett előadás után a jelenlévők elfogyasztották jól megérdemelt ebédjüket és kihasználták a napos idő nyújtotta észlelési lehetőségeket. A Polaris teraszán többek között lehetőség volt Tóth Imre és Áldott Gábor tagtársaink távcsöveibe is belenézni. Ezek közül különös érdeklődésre tartott számot Áldott Gábor eredeti, felújított TASCO lencsés távcsöve,  aminek külön történetét elmesélte a jelenlévőknek. A szünet után Hannák Judit újabb előadását kísérhettük nyomon, melyben a szakcsoport tagjai hasznos járdacsillagászati tudnivalókat, praktikákat hallhattak arról, hogy miként is szervezzünk és vezessünk le egy távcsöves bemutatást nappal. A napmegfigyelés biztonságos módszereinek ismertetése mellett arról is szó volt, hogy milyen gyakran ismétlődő kérdések hangozhatnak el a laikus emberektől és ezekre hogyan tudunk a legjobban felkészülni. Az előadás végén kiemelte, hogy amennyiben igény van rá a szakcsoport szívesen segít tájékoztató anyagokkal, eszközökkel és személyes jelenléttel is a jövőbeni távcsöves bemutatók, vagy a tagok által szervezett szakkörök alkalmával.

Az előadást követő szünetben folytatódott a jó hangulatú társalgás, kávézás. Népszerű volt a Polaris 200/2470-es akromát főműszere is, valamint a – mostmár a főműszerre szerelt – Lunt Hα távcső, mellyel elképesztő részletek látszódnak a kromoszférában. Az előadások folytatása előtt sor került a szokásos csoportkép elkészítésére is.

Molnár Iván felvidéki amatőrcsillagász indította az észlelői beszámolók sorát. Előadásában ismertette az általa épített magán csillagvizsgáló működését és napészlelési lehetőségeit. Tagtársunk beszámolt arról is, hogy miként használják az ő észleléseit a szlovák csillagászok, és hogy ez miért is különleges lehetőség (amatőr észleléseket nem igazán fogadnak egyébként). Idén második alkalommal adta át a Szlovák Napmegfigyelői Hálózat által összeállított éves kiadványt a szakcsoport részére, melyben az ő megfigyeléseit is közzétették. Ezt követően Majzik Lionel pedagógus, asztrofotós tagtársunk mutatta be a csillagászati szakkörét, amelynek két negyedik osztályos tagja – Csallóközi Vilmos és Kerekes Kázmér – is jelen voltak a találkozón. Kázmér és Vilmos idén országos versenyt nyertek  a Nappal kapcsolatos kutatási munkájukkal, melyről a júniusi Meteorban részletesen beszámoltunk. A szakkörvezető előadásából megtudhatták az érdeklődők, hogyan formálta az elmúlt években a szakkörét és hogyan tervezi a szakkör jövőjét. Az előadás végén bemutatkozott a versenyt megnyerő két ifjú tagtársunk is, sikerüket elismerő szavakkal és tapssal fogadták a jelenlévők.

Egy rövid szünetet követően a nap zárásaként dr. Zseli József asztrofotós tagtársunk beszámolóját hallhatták az előadóteremben. A doktor úr bemutatta az általa használt eszközöket és fényképkészítési technikáit. Előadásában szó volt a napfényképezés kihívásairól és a 2017 szeptemberében  lezajlott hatalmas napkitörés sikeres megfigyeléséről is. Józseftől az egyesület egy gyönyörű napfolt fotót is kapott bekeretezve, melyet a recepció melletti falon kiállítottunk, a látogatóink legnagyobb örömére.

A végig jó hangulatú találkozót egy szintén remek hangulatú kötetlen beszélgetés zárta. Köszönjük szépen a részvételt minden kedves tagtársunknak, találkozunk jövőre!

Bármilyen kérdés, vagy javaslat esetén kérjük, hogy a nap@mcse.hu címre vagy az MCSE Napészlelő Szakcsoport Facebook csoportba írjatok!

 

 

Az eseményen elhangzott előadások:

Hannák Judit: Az MCSE Napészlelő Szakcsoport jelene és jövője

Hannák Judit: Járdacsillagász leszek, Nappal!

Majzik Lionel: “A Napra lehet nézni, de a napfoltra is!”

Dr. Zseli József: Észlelési beszámoló

 

 Válogatás a találkozón készült fényképekből:
(A fényképeket készítették: Hannák Judit, Majzik Lionel, Tóth Imre)

20180623-IMG_1754

Ajánljuk...