Távcsővégen a Nemzetközi Űrállomás | MCSE

Távcsővégen a Nemzetközi Űrállomás

{mosimage}

Az alábbiakban az ő levele alapján adjuk közre a technikai részleteket:
A Nemzetközi Űrállomás felvételéhez egy firewire interfészes webkamerát
alakítottam át. A firewire interface azért fontos mert ez lehetővé teszi
30 képkocka/sec tömörítés nélküli átvitelét 640×480 felbontás mellett.
ágy van rá esély, hogy a képmezőn történő áthaladáskor az ISS
távolságának és a beállított nagyítás fuggvényében egy vagy több kép
rögzítésre kerül foyamatos avi file-t készítve. Az ISS látszólagos
szögsebessége, ha a felvétel készítéséhez kellően közel van (80°-90°
magasan) kb. 4°/sec. Ahhoz, hogy a képen ne "mozduljon" el, maximum
100 mikrosec expozíciós időt kell használni. Ezt úgy értem el, hogy a
webkamera hardware átalakításával a min. 292 mikrosec expozíciós időt
lecsökkentettem kb. 95 mikrosecundumra, s hogy a rövid idő mellett még
értékelhető képet kapjak a kamera érzékenységét pedig kb. háromszoros
értékre lehetett növelni a kamerában tárolt szoftver "megpatkolásával".
Az eredmény "túl jól" sikerült, mert a készített kép túl lett
exponálva, de így van rá esély, hogy legközelebb valóban jó felvételt
lehet majd készíteni.

A távcsövet a következőképpen állítottam be:
Az ISS pályaelemei megfelelő regisztráció után (a NASA-tól átvett TLE) az
internetről letölthetők. A felvétel helyét GPS-el megmértem. A
távcsőt az így rendelkezésre álló adatoknak megfelelően az ISS várt
áthaladási pontjára állítottam, s náhány másodperccel hamarabb
elindítottam a felvételt. Azt visszanézve kikerestem, hogy melyik
képkockán sikerült rögzíteni az áthaladást.

Adatok:
Hely: Budapest, Gellérthegy (Long 19° 2′ 2", Lat 47° 29′ 5")
Idő: 2005. 05 .06. 21h 10′ 10"
ISS pozició: Alt 86° 10′ 32", Azm 122° 10′ 32"
Eszközök: Superapo 130/F7 refractor, fire-i webkamera primér fókuszban
Vezérlés: D600 notebook, Thesky 6 szoftware, Skysensor 2000PC

Bízom benne, hogy lessz még jobb is, de talán első próbálkozásra ez is
megteszi.



A www.mcse.hu oldal felületén sütiket (cookie) használunk. Ezeket a fájlokat az ön gépén tárolja a rendszer. Az oldal használatával ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük olvassa el adatvédelmi tájékoztatónkat. További információ

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close