Ifjú tagtársaink újabb sikerei

Tagtársaink sikere a MANT pályázatán

Május 6-án került sor a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) Kedvenc égitestem címû esszépályázatának eredményhirdetésére. A 15-18 évesek korosztályában a dobogós helyeket MCSE-tagok foglalhatták el:

1. Orgel Csilla (Kaposvár): Titáni titkok
2. Megyesi Dániel (Tatabánya): Az emberiség elsõ csillagközi utazása
3. Farkas Flóra (Szentendre): Az élet harmadik otthona: az Europa

Az első helyezett Orgel Csilla az elismerő oklevéllel

Minden évben egy-egy magyar leány és fiú vehet részt az Egyesült Államok Alabama államában, Huntsville-ben a Nemzetközi Ûrtáborban. Szokás szerint a pályázat elsõ két helyezettje, tehát ebben az évben Orgel Csilla és Megyesi Dániel utazhat erre az izgalmas útra. Július 22. és 29. között vesznek részt a középiskolás korosztálynak szánt űrhajóskiképzésen, a Haladó Űrakadémián (Advanced Space Academy), ahol szimulátorokban megismerkedhetnek a pilóták, az ûrhajósok, vagy a földi irányítók munkájával.

A fantasztikumhoz közeli utazásukat esszéik fantasztikus útleírásaival nyerték el. Orgel Csilla képzeletbeli utazása a Titanra vezet.
Dolgozata elsõ részében a Titan geológiájáról, meteorológiájáról szól, olyan kérdéseket jár körül, melyekre ma még nem ismert a válasz. A titani élet lehetõsége kapcsán a földi mélytengeri, extrém körülmények között megtalálható életformákat hozza mintául. Dolgozatának második felében a 100 évvel késõbbi jövõ ûrutazását írja le. Természetesen a cél a Titan… Az elképzelt űrszondaegyüttes, a Clarke adja a pályázat fõ részét, kifejtve a keringõ és leszálló egységeket.

A második helyezett Megyesi Dániel – mint az esszé címe is mutatja – az emberiség elsõ csillagközi útjának elképzelésével lehet részese egy földi űrutazásnak. Az űrjármű az általa elképzelt esetben egy napvitorlás, amely a Vegához indul. A harmadik helyezett Farkas Flóra a Jupiter Europa holdjáról írta dolgozatát.

Gratulálunk a nyerteseknek, és további szerencsés “űrutazást” kívánunk nekik!

A Nemzetközi Ûrtábor költségeit a NASA finanszírozza, azonban az utazást maguknak a nyerteseknek kell finanszírozni – ezért szponzorokjelentkezését várja mindkét “űrhajósjelölt”.

Új magyar felfedezésű üstökös

Ambrus Ádám tavaly október óta foglalkozik a SOHO napkutató szonda Interneten elérhető képeinek átvizsgálásával. A 19 éves nyíregyházi amatőrcsillagász fél évnyi keresés után április 21-én reggel egy mozgó égitestre lett figyelmes a szonda nagyobb látómezejű, C3-as koronagráfjának egyik felvételén. Egy addig ismeretlen üstökös izzott fel a Nap közelében. Mivel a világ számos pontján élő mintegy tucatnyi amatőr figyeli a SOHO képeit, egy ideig nem lehetett tudni, hogy kié az elsőség. Alig fél órán belül mások is jelezték a jövevény érkezését, ám ezek mind csak megerősítések lehettek. Az első hírt Ambrus Ádám küldte el a SOHO központjába! A felfedezést a körmendi nemzetközi üstökös-konferencián jelentették be.

A
magyar felfedezésű SOHO-1124 ideiglenes elnevezésű üstökös a C2
koronagráf felvételén. A felirat felett látszó apró égitestnek rövid
csóvája is van

A számítások szerint egy Kreutz típusú napsúroló üstökösről van szó, amely az átlagosnál valamivel fényesebbnek bizonyult. Amikor másnap reggel átkerült a C2 koronagráf képeire, látványos csóvát növesztett, fényessége pedig elérte a 6,5 magnitúdót. Ezután társaihoz hasonlóan elporladt a Nap sugárözönében. Az égitest még nem kapott hivatalos jelölést, ami szokványos a SOHO napsúroló üstököseinek esetében. Ez csak egy-két hónap múlva fog megtörténni, amikor kiszámítják az égitest pontos pályáját, ám a Kreutz család tagjai átlagosan 0,005 Cs.E.-re közelítik meg a Napot, vagyis csillagunk felszínétől alig 200 ezer km-re haladnak el. Ilyen forróságban nem csoda, hogy teljesen elpárolognak az átlagosan csak néhányszor 10 méteres szikladarabok. Nevét – ezernél is több társához hasonlóan – a szondáról fogja kapni, ám ennél a SOHO-üstökösnél egy magyar amatőrcsillagász, Ambrus Ádám neve fog a felfedező rovatban szerepelni. Gratulálunk és további sikeres munkát kívánunk!

 

Amatőrtársunk munkájáról a Meteor júniusi számában olvhashatunk majd beszámolót.

Linkajánló:

SOHO üstökösök honlapja: http://ares.nrl.navy.mil/sungrazer

Ajánljuk...