Április 21.: szakköri találkozó a Polarisban

Hosszú ideje nem volt példa arra, hogy a hazánk különböző iskoláiban, művelődési házaiban és csillagvizsgálóiban működő csillagászati szakkörök vezetői találkozzanak. A Csillagászati Szakkörök Országos Találkozójára április 21-én az óbudai Polaris Csillagvizsgálóban (1037 Budapest, Laborc u. 2/c., polaris.mcse.hu) kerül sor a Magyar Csillagászati Egyesület szervezésében. Az elsődleges cél, hogy megismerjük egymást, tudjunk egymásról, és hosszabb távon szorosabb együttműködés is kialakuljon a szakkörök között. A résztvevők röviden bemutathatják saját csillagászati szakkörük működését, illetve otthont adó intézményükben a csillagászat oktatásának történetét. A találkozó április 21-én 10-kor kezdődik. Azok, akik rövid előadásban bemutatnák szakkörüket, ezt legkésőbb április 15-ig jelezzék az mcse@mcse.hu címen.

A Polaris-szakkörösök találkozója – a Meteor márciusi számában közöltektől eltérően – nem május 5-én, hanem április 21-én lesz. 16 órától várjuk a valaha volt összes MCSE-Polaris-szakköröst a 2001-től Kereszturi Ákos, majd Horvai Ferenc vezetésével működő szakkör első nosztalgia-találkozóján!

Programtervezet

Megnyitó (Mizser Attila)
A Supernova csillagászati szakkör beszámolója (Sik András)
A Veres Péter Gimnázium csillagászati szakköre (Csaba György)
A csillagászat oktatása az érettségi tükrében (Horányi Gábor)
A csillagászati ismeretterjesztés problémái napjainkban – az internet kínálta lehetőségek (Kereszturi Ákos)

Emlékképek: szakköri élet a 20. században (Mizser Attila)
A Polaris Csillagászati Szakkör története és működése (Horvai Ferenc)
A Kassa Csillagász Szakkör működése (Várhegyi Péter)
A Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium csillagászati szakköre (Somosvári Béla)
A Sülysápi Amatőrcsillagász Egyesület ismeretterjesztő tevékenysége (Fodor Antal)
A nagyszénási Kiss György Csillagvizsgáló (Fődi Andrásné)

Képek a szakköri mozgalom történetéből

A budapesti 32. sz. Szakmunkásképző Intézet szakköre (1979)

 A Kalocsai Katonák Amatőr Csillagászati Clubja (1979)

 A szegedi Alcor Klub (1979)

Az 1987-es győri Országos Szakköri vetélkedő csoportképe

A Polaris díjnyertes szakkörösei a chilei Paranalon (2006)

A találkozó képei (Várhegyi Péter felvételei)

   

Sik András, az utóbbi évtized legsikeresebb szakköre, a Supernova vezetője (balra). Horányi Gábor a csillagászat oktatásának lehetőségeiről beszél (jobbra).

   

Horvai Ferenc a Polaris-szakkör munkáját ismerteti (balra). Somosvári Béla a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium szakkörvezetője (jobbra).

A Polaris-szakkörösök nosztalgiatalálkozója

A hivatalos eseményeket követően első ízben jöttek össze a hat évvel ezelőtt indult Polaris-szakkör tagjai egy kis nosztalgia-találkozóra. Eljöttek a hat évvel ezelőtti “veteránok” épp úgy, mint a mostani legifjabb szakkörösök, és olyan szakköri hírességeket is üdvözölhettünk, mint Turczi Dávid, aki elsősorban az AKG Supernova Szakkörének köszönhetően jutott el a NASA-ba, de egy ideig nálunk is “szakkörösködött”, és chilei lányaink közül kettő, Budai Edina és Szabó Andrea. A nosztalgiatalálkozót Horvai Ferenc szakkörvezető “vezényelte le”: a sok-sok régi szakköri kép levetítése sok-sok közös élményt hívott elő az öreg és fiatal szakkörösökből. Közös pizzázás és estébe nyúló beszélgetések zárták a Polaris-szakkörösök első nosztalgiatalálkozóját.

Csoportkép a napóránál. Összesen mintegy 30 szakkörös jött el a találkozóra, a képen csak azok szerepelnek, akik 18:00-ig megérkeztek

Gyülekezik a közönség a nosztalgia-vetítésre

“Veterán” szakkörösök

A lánykoszorú pizzázik!

LInkajánló: Ágasvár ’07 Ifjúsági Csillagásztábor

 

Ajánljuk...