Irány Tarján! Meteor 2024 Távcsöves Találkozó, augusztus 6-11.

Idei nagy távcsöves találkozónkat augusztus 6-11. (kedd-vasárnap) között tartjuk Tarjánban, a Baglyas Parkban (Német Nemzetiségi Ifjúsági Tábor). Az MTT most először – közkívánatra – öt éjszakás lesz. A rendezvény fő célja a közös észlelés, a csillagos égbolt szebbnél szebb égitesteinek megfigyelése saját, és egymás távcsöveivel. Szeretnénk közösen átélni és megosztani egymással az észlelés minden élményét. A találkozó a hazai távcsövek (és persze tulajdonosaik) legnagyobb felvonulása, kiváló lehetőség a különböző méretű és típusú távcsövek összehasonlítására, az első kézből való tapasztalatszerzésre. A találkozót hivatásos és amatőrcsillagászok változatos témájú előadásokkal színesítik, a csillagászati kutatások, vagy észlelési módszertani fejlesztések élvonalát bemutatva.

A több évtizedes múltra visszatekintő MTT a hazai és határon túli amatőrcsillagászok és csillagászat-kedvelők legnagyobb éves találkozója. A rendezvénynek idén is a Gerecse lábánál levő, Tarján község melletti Baglyas Park (Tarjáni Nemzetiségi Ifjúsági Tábor: https://tabortarjan.hu/) ad otthont.

Megközelítés

A táborhely a Tatabánya-Tarján műút mellett található, a tatabányai elágazástól 7 km-re, Tarján faluközpontjától kb. 2 km-re. A táborhelyre 400 m-es, jó minőségű bekötőút vezet. Tömegközlekedéssel Tatabánya felől lehet megközelíteni, napi több Volán-járattal Tatabánya, illetve Budapest felől (l. a Volán-menetrendben). A táborhelynek saját Volán-buszmegállója van (Tarján, Ifjúsági tábor megállóhely).

GPS-koordináták: 47,59251, 18,49276.

augusztus 6. kedd, 14:00-kor – Regisztráció nyitás
augusztus 11. vasárnap, 12:00-ig – táborhely elhagyása

A tervezett program (egyeztetés alatt):

Tábornyitó: augusztus 6. 18 óra (Csiszolóház)

AZ ELŐADÁSOKAT A CSISZOLÓHÁZBAN TARTJUK

A programmal kapcsolatos javaslatokat, az előadni szándékozókat, a helyszíni lebonylításban segítők jelentkezését várjuk az mtt@mcse.hu e-mail címen.

További programok

Csillagász napközi óvodásoknak és kisiskolásoknak Koppány Léda és Sillmann Gabriella szervezésében, a játszósátorban.

Tábori távcsőmúzeum. Az ebédlő sarkában időszaki kiállítást tervezünk régi idők távcsöveiből. Hozd el 1990 előtt gyártott vagy készített távcsövedet, kitöltött adatlappal!

Mutasd meg távcsöved! A szombat délutáni bemutatóra 14:30 és 16:00 között várja Mizser Attila és Pete Gábor a vállalkozó szellemű amatőrök jelentkezését: olyanokét, akik szívesen beszélnének műszerükről. A tervek szerint a réten felállított távcsöveket szervezetten, csoportosan fogjuk végigjárni, az egyes állomáshelyeken pedig a távcsőtulajdonosok tartanak rövid távcsőbemutatót. A bemutatkozásokról videofelvétel készül, amely a későbbiek folyamán elérhető lesz az MCSE Youtube-csatornáján. Jelentkezés a recepciónál. A bemutatkozók 2024-es MCSE-tagságot nyerhetnek. Esős időben a Mutasd meg távcsöved! akció elmarad. Érdemes „kitáblázni” a távcsöveket, vagyis legfontosabb műszaki paramétereiket, továbbá a tulajdonos nevét, elérhetőségét egy egyszerű, fóliázott papírlapon is kiragasztani a műszerre. Az adatlap letölthető innen.

Műhelyfoglalkozások a csiszolóházban (szakcsoportok, Meteor-rovatok megbeszélései, elegendő jelentkező esetén tükörcsiszolás).

 

Tükörcsiszolás

Terveink szerint a tükörcsiszolás kezdőfogásainak elsajátítására is lesz lehetőség. Jelentkezés: mcse@mcse.hu.

Az MTT 2024 mélyég-objektuma: az M81, a Bode-galaxis 

 

HASZNOS TUDNIVALÓK

Észlelőrét, sátrazás, áramfogyasztás

Az évek óta jól bejáratott fő észlelőrét a tábor DK-i részén fekvő, enyhén lejtős nagyrét (Konkoly Thege Miklós észlelőrét). Egy központi elosztót tudunk itt elhelyezni, hosszabbítót, további elosztókat mindenki hozzon magával! Az elosztót kizárólag az észleléshez használt eszközök energiaellátásának támogatására helyezzük ki. Javasoljuk, hogy mindenki törekedjen az önálló energiaellátásra. Az egyik legjobb kilátás a táborhely É-i, ötházak mögötti rétjéről nyílik (Interplanetáris rét), ahonnan a keleti horizont is kiválóan megfigyelhető. Ez esik azonban a központi kőháztól a legtávolabb, így ide a megafon programtájékoztató hangja sem ér el.

Az észlelőrétek közepére kérjük senki ne verjen fel sátrat, csak a szélére. Parkolás szintén a rét szélén, kell a hely a távcsöveknek!

Nagy teljesítményű elektromos eszközt tilos a sátrakban üzemeltetni. 

Parkolás, fényszennyezés

Az észlelőrétek szélén, a távcsövek közelében is lehet parkolni, azonban éjszaka semmiképp ne zavarjuk a távcsöves munkát felesleges mozgással, fényekkel. Éjszaka, derült idő esetén mindennemű fényszennyezés TILOS! Az észlelőrétre nyíló ablakokat el kell sötétíteni. Éjszaka csak észlelőlámpával világítsunk, csak akkor alkalmazzunk erősebb fényt, ha az mindenképp szükséges. Ilyenkor figyelmeztessük a közelben távcsövezőket. A mobiltelefonok, notebookok képernyőjét is állítsuk halványabbra, csillagfénybarátra! Zöld lézernyilat csak a csillagképek tanítására használjunk, este 11 után ne zavarjuk használatukkal az észleléseket!

Űrutasellátó

Tábori büfé (Űrutasellátó): A tábor időtartama alatt a büfében kávé, üdítő, egyszerűbb melegételek (melegszendvics, főtt virsli) vásárolható. Pénteken és szombaton este a polgári szürkületben Dr. Juhász Ferenc harmonikázik.

Ivóvíz, fürdés, szemétgyűjtés

A táborhelyen a főépületben és az ötházakban saját mosdók és vizesblokkok vannak. A táborban bérelt szaniterkonténereket fogunk elhelyezni, amelyekben WC-k és zuhanyzók lesznek. A sátrazókat kérjük, hogy zuhanyozásra, vízvételre stb. ezeket a konténereket használják. A főépület földszinti mosdója szintén rendelkezésre áll.

A táborhely bejáratánál nagyméretű szemétgyűjtők vannak elhelyezve, kérjük a résztvevőket, hogy ott helyezzék el a táborozás során összegyűlt szemetet.

 

Távcsöves bemutató és perseidák 10-én este – Csillagok Alatt

Augusztus 10-én 20:30 és 23:00 között távcsöves bemutatót tartunk az Interplanetáris réten a nagyközönség számára, a Csillagok Alatt elnevezésű országos akcióhoz kapcsolódóan. Kérjük, tagtársainkat, csatlakozzanak a bemutatóhoz saját távcsövükkel (a recepción is jelezhetik szándékukat), osszák meg ismereteiket az érdeklődőkkel.

 

Kopernikusz-pólók

A nagy lengyel csillagász, Nikolausz Kopernikusz születésének 550. évfordulója tiszteletére Kopernikusz-pólókat készíttettünk, melyek különféle méretben kaphatók a recepción.

 

 

 

 

Az MTT 2024 során született észlelések feltöltése

Kérjük a táborozókat, hogy a tarjáni észleléseket is töltsék fel Észlelésfeltöltőnkre!

 

Jelentkezés

A táborhelyen sajnos nincs lehetőség nulladik napos kitelepülésre. Étkeztetést csak előre történő megrendelés alapján tudunk biztosítani.

Étkezési időpontok: 9:00 reggeli, 13:00 ebéd, 19:00 vacsora

Kőház, étkezéssel: A kőházakban korlátozott számú férőhely van, ezek a jelentkezés sorrendjében telnek meg. Kőházas részvétel esetén teljes körű étkezést biztosítunk a teljes időszakra, kedd vacsorától vasárnap reggeliig. A kőházas szállásoknál előnyben részesítjük azokat, akik teljes időtartamra jelentkeznek.

Sátor, étkezéssel: Sátras részvétel esetén korlátozott számban van lehetőség teljes körű étkezés igénybevételére, kedd vacsorától vasárnap reggeliig. A helyek a jelentkezés sorrendjében állnak rendelkezésre.

Étkezést csak azoknak tudunk biztosítani, akik a tábor teljes időtartamára jelentkeznek.

Kedvezményes részvételi díjak. A tábor befizetése előtt lehetőség van belépni az MCSE-be, illetve a helyszínen is lehet rendezni az MCSE-tagságot, és így már a kedvezményes díjjal részt venni a táborban.

Belépés a Magyar Csillagászati Egyesületbe: https://www.mcse.hu/belepes-a-magyar-csillagaszati-egyesuletbe/

Jelentkező adatainak továbbítása a szálláshely-szolgáltató felé:

A turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló törvény végrehajtását meghatározó 235/2019. (X. 15.) Korm. rendelet értelmében a magyarországi szálláshelyeken megszálló vendégek név, születési hely és idő, és személyigazolvány szám adatait a szállásadó a Vendég Információs Zárt Adatbázisba (VIZA) köteles továbbítani. Ez alól a tarjáni Baglyas Park sem kivétel. A fenti törvény teljesítése értelmében az űrlapon megadott fenti adatokat a szálláshely szolgáltatónak a VIZA-ban rögzítés céljára továbbadjuk. Ugyanezen törvény előírása alapján a tábori személyes regisztrációkor a személyi igazolványról és lakcímkártyáról fotót kell készítenünk, és át kell adnunk a szállásszolgáltatónak. Kérjük a fentiek szíves megértését, és az ebben való együttműködést!

Részvételi díjak:

Jelentkezés e-mailben (mtt@mcse.hu) vagy személyesen, a Polarisban!

A részvételi díjak személyesen is rendezhetők a Polaris Csillagvizsgáló keddi és csütörtöki ügyeletein. A jelentkezés visszaigazolását követően a részvételi díj rendezésére a küldött számla alapján banki átutalással, vagy azonnali bankkártyás fizetéssel lesz lehetőség.

Részvételi díjak:

Kedvezményes részvételi díjak, július 10-e előtti befizetéssel:

  MCSE-tagoknak Nem tagoknak
Szállás kőházban, étkezéssel 70.000,-
85.000,-
Szállás saját sátorban, étkezéssel 50.000,- 60.000,-
Szállás saját sátorban, étkezés nélkül 23.400,- 33.400,-

Részvételi díjak, július 10-e utáni befizetéssel

  MCSE-tagoknak Nem tagoknak
Szállás kőházban, étkezéssel 75.000,-
90.000,-
Szállás saját sátorban, étkezéssel 54.000,- 64.000,-
Szállás saját sátorban, étkezés nélkül 27.400,- 37.400,-

Kőházas szállás esetén jelenleg csak teljes időtartamra szóló jelentkezését tudunk elfogadni.

Látogatójegy, csak a helyszínen: MCSE-tagoknak 1000 Ft, nem tagoknak 2000 Ft.

A látogatójegy azokra vonatkozik, akiknek nem a tábor területén van a szállásuk. Napkeltétől napkeltéig érvényes.

Látogatás a Csillagtanyán. Az MTT 2024 után, augusztus 11-én 12 órától lehetőség van az MCSE Csillagtanyával való ismerkedésre. Aki észlelni is szeretne a tanyáról vasárnap/hétfőn, jelezze részvételi szándékát Mizser Attilánál. A lovasberényi Csillagtanyáról egyesületi honlapunkon olvashatók információk.

Az észlelőtáborok illemtana

 1. Kövesd a szabályokat! Amikor jelentkezel, érdeklődj a feltételek, szabályok felől. A legtöbb szervező gondoskodik ismertetőről. Olvasd el, és kövesd az útmutatásokat. A bajok akkor kezdődnek, amikor az emberek azt hiszik, hogy a szabályok csak másokra vonatkoznak. Ha a szervező nem akar autómozgást az észlelőhelyen napnyugta után, ne használd autódat alkonyat után, kivéve ha vész- ill. kényszerhelyzet áll elő.
 2. Gyere felkészülten! A várható hőmérséklet jó néhány fokkal alacsonyabb lehet az előrejelzésnél, így hozz magaddal megfelelő ruhákat. Készíts listát, mielőtt elindulsz. Ha távcsövet hozol, csomagolj be egy kis szerszámos ládába tartalék elemeket, zseblámpát és más tartalék dolgokat. Továbbá készíts be egy hűtőtáskát és csomagolj valami ennivalót éjszakára. Még jobb, ha hozol magaddal ezt-azt, amivel megkínálhatod a körülötted észlelőket.
 3. Ne használj fehér fényű zseblámpát napnyugta után, csak vörös fényűt! Ha muszáj erős vörös fényt használni, akkor világíts a lábad elé, és ne vakítsd el az észlelőket. Ha ki kell nyitnod az autód ajtaját vagy csomagtartóját, előtte vedd ki az izzók biztosítékját, ami csak egy pillanatig tart. Ne felejtsd el, hogy az autó hátsó lámpái is fényesek. Húzd be a kéziféket, tedd üresbe a sebváltót indítás előtt, így a hátsó fények nem gyulladnak ki. Ha az erős fény nem kerülhető el, jelezd előre, pl. kiáltsd azt, hogy “fény tíz másodpercig”, adj időt mindenkinek arra, hogy más irányba fordulhasson. Meg fogják becsülni figyelmességedet! A mobiltelefon, a notebook képernyője is fényszennyező! Vedd halványabbra, ha az észlelőréten használod!
 4. Távcsöves illemtan. Ne hidd azt, hogy mindegyik távcsőbe kérdezés, kérés nélkül belenézhetsz. Mindenki szereti megmutatni műszerét, de van úgy, hogy inkább barátaival osztja meg észlelőidejét. A réten álló legnagyobb teleszkóp nem szükségszerűen köztulajdon. Ha szeretnél belenézni miután valaki használta, először kérdezz! Ha van rá mód, tudd meg, mikor lesz nyilvános bemutatás. Ha nem vagy jártas a távcső kezelésében, akkor inkább ne próbálkozz. Nem valami udvarias dolog elveszíteni azt az objektumot, amit még huszonöten szeretnének megnézni a hátad mögött kígyózó sorból. Sok távcsőtulajdonos boldogan elmagyarázza neked a nap folyamán, hogyan működik műszere. Ne sajátítsd ki a látómezőt. Légy figyelmes másokkal, akik szintén látni akarják az égitestet.
 5. Dohányzás. Ne gyújts rá az észlelők közelében! Nehéz egy zsúfolt észlelőréten, de fordulj el tőlük, és takard el kezeddel a gyufát vagy az öngyújtót, és így senkit sem vakítasz el. Ne feledd, hogy valakinek össze kell szedni minden cigarettacsikket, épp ezért használj hamutartót!
 6. Alkoholfogyasztás. Mindent csak mértékkel, az alkohol a csillagász ellensége! Nem vagyunk ellene a mértékletes fogyasztásnak, azonban tudnod kell, hogy már egészen kevés alkohol is igen kedvezőtlenül befolyásolja látásodat, sokkal kevesebbet fogsz érzékelni az égbolt szépségeiből. Márpedig azért jöttél a táborba, hogy minél többet láss a csillagos égbolt csodáiból! Ha mégis úgy döntesz, hogy a “keresőtávcsövet” inkább a szádhoz emeled, előtte gondolj arra, hogy a többiek, akik az égbolt csodáiban merengenek, nem kíváncsiak a Te felhőtlen jókedvedre.
 7. Vedd feljebb a hangerőt, de használj fejhallgatót Néhány észlelő szeret az égbolton szemlélődni a távcsővel, miközben 110 decibellel hallgat heavy metalt. Hallgathatod a zenét, csak viselj fejhallgatót.
 8. Oszd meg ismereteidet. Egy észlelőtábor a tanulás és a tanítás helyszíne is. Ha látsz egy kezdőt egy objektum beállításával kínlódni, kérdezd meg, segíthetsz-e. Érezd jól magad, és segíts másoknak is jól érezniük magukat!
 9. Légy megértő. Azok, akik táborokat szerveznek, önkéntesek, nem pedig mások kiszolgálói. Ha látsz egy csoportot székeket pakolni, miközben egy ebédlőt előadó-teremmé alakítanak át, állj be te is, értékelni fogják figyelmességedet.
 10. Kiszámítható dolgok rosszul sikerülhetnek, különösen a technikával van ez így. Nehéz a rétet előadóteremmé varázsolni! Légy független az elektromosságtól. Ha mégis szükséged van rá, legyen nálad elem, akkumulátor stb. Ha van valamilyen problémád, ne rontsd el mások jókedvét. Dolgozz össze a szervezőkkel és próbáld megoldani a problémát.
 11. Drónokat ne reptessünk a tábor légterében!
 12. Kutyát a táborba csak érvényes oltási igazolvánnyal lehet behozni, melyet érkezéskor a recepción kell bemutatni. A tábor területén csak pórázon vezessék a négylábúakat, és ne hagyják felügyelet nélkül. Gondoljanak azokra az amatőrtársakra, akik esetleg nem kedvelik őket, és ne zavarják meg tábori tartózkodásukat. Ugyanakkor kérjük a táborlakókat, hogy a pórázra kikötött kutyához ne menjenek oda, és ne simogassák a gazda jelenléte nélkül.

Partnereink:

Támogatóink:

 

 

 

 

 

 • Tagtársaink, akik munkájukkal segítik a több száz fős találkozó helyszíni lebonyolítását
 • A csillagászat barátai, akik tagdíjukkal és az SZJA 1%-ával támogatják az MCSE-t

 

 

 

 

Ajánljuk...