A hónap észlelése: a Posidonius-kráter

Új sorozatot indítunk útjára: minden hónap elején bemutatunk egy-egy észlelést, amelyet tagtársaink végeztek az elmúlt időszakban. Észlelésfeltöltőnkön jelenleg több mint 50 ezer észlelés található, az itt összegyűlt gazdag anyagból válogatunk.

A Posidonius-kráter

A Posidonius egy nagyon látványos és jellegzetes, kistávcsővel is remekül megfigyelhető kráter, amely a Mare Serenitatis szélén fekszik. A kráter átmérője 95 km és szinte szabályos kör alakú. Néhány millió évvel ezelőtt a belsejét láva öntötte el, ezért Igen sekély, mindössze 2,3 km mély. Az egyik legjellegzetesebb ebben a kráterben a belsejében található sánc, ami párhuzamosan fekszik a külső fallal, és már egészen kicsi távcsővel is jól megfigyelhető. A Posidoniusnak központi csúcsa nincs, azonban a belsejében egy kisebb kráter is található (Posidonius A). A fal északi részét a Posidonius B elnevezésű kráter szakította át. A belsejében számos kiemelkedés és egy rianás rendszer is található, a Rimae Posidonius, amely részletesen inkább közepes, nagyobb távcsövekkel figyelhető meg.

Cseh Viktor 2013. január 2. UT 02:00-kor végzett megfigyelésekor részletesen lerajzolta a krátert és egy mélység diagramot is csatolt megfigyeléséhez. Érdekes szögből látszik a krátert a rajzon, keleti falai már a terminátor mentén voltak a megfigyelés napján, így egész más megvilágításból láthatunk rá a kráterre, mint a jól megszokott jellegzetes fotókon és rajzokon, ahol a megvilágítás kevésbé lapos.

Cseh Viktor rajza a Posidonius-kráterről 2013. január 2-án 02:00 és 02:30 UT között készült 140/880-as Newton reflektorral, 140x-es nagyítással.

Viktor az alábbiakat írta észlelésében: „A Posidonius keleti falai már a terminátor mentén vannak; a kráter most nagyon lapos szögben kapja a napfényt. Nagyon sok az árnyék és igen plasztikus a felszín, s a kráterfenék homorúsága jól érzékelhető. A falak, gerincek, nagyon fényesek, a töredezett kráterfenék szépen látszik. A magassági diagram kelet-nyugati irányú,  a kráter közepén halad keresztül. Tájolása egyezik a rajzéval; érdekes látni, mennyire ferde a Posidonius.”

Az észleléshez csatolt mélység diagram kelet-nyugati irányban készült a Posidonius kráterről.

Az észlelést az Észlelésfeltöltőben ezen a linken lehet megtekinteni.

 

Ajánljuk...