Égi kalendárium: 2011. augusztus

A Hold fázisai (UT)

6-án 11h
13-án 19h

21-én 22h
29-én 3h

A bolygók láthatósága

A Merkúr a hónap nagy részében nem figyelhető meg. 23-a után kereshető a hajnali égen, ekkor háromnegyed órával kel a Nap előtt. Láthatósága a nyár végére gyorsan javul, 31-én már másfél órával kel a Nap előtt. A hajnali láthatóságok nagy előnye, hogy a szürkületben megtalált égitest könnyen követhető a nappali időszakban is, amikor már a horizont felett magasabban, nyugodtabb légkörön át végezhetjük a megfigyeléseket.

A Vénusz a hónap folyamán a Nap közelsége miatt nem figyelhető meg. 16-án van felső együttállásban a Nappal.

A Mars előretartó mozgást végez a Taurus (Bika), majd a Gemini (Ikrek) csillagképben. Kora hajnalban kel, a hajnali órákban látható a keleti égen. Az interneten keringő hírek ellenére a Mars nagyon távol lesz tőlünk. Fényessége 1,4m, átmérője 4,4"-ről 4,7"-re nő — így felszíni részletek megfigyelésében még nem reménykedhetünk!

A Jupiter éjfél előtt kel, az éjszaka második felében már feltűnően látszik a déli ég alján. Előretartó, majd 30-ától hátráló mozgást végez az Aries (Kos) csillagképben. Fényessége –2,5m, átmérője 43".

A Szaturnusz a Virgo (Szűz) csillagképben végez előretartó mozgást. Késő este nyugszik, így napnyugta után kereshető a nyugati ég alján. Fényessége 0,9m, átmérője 16".

Az Uránusz a késő esti órákban kel. Az éjszaka nagy részében látható a Pisces (Halak) csillagképben.

A Neptunusz egész éjszaka megfigyelhető, 23-án van szembenállásban a Nappal. Az Aquarius (Vízöntő) csillagképben végzi hátráló mozgását.

Együttálások, fedések

Augusztus első felében a Mars az M35 nyílthalmaz csillagai közelében látható. 6-án hajnalban mindössze 42′-re halad el a halmaz mellett a vörös bolygó.

A Hold és a nagybolygók, fényes csillagok találkozóit kedvelőknek is lesz mit nézni. 7-én este 21h UT-kor az alacsonyan járó, első negyed utáni Hold a 2,4m-s δ Scorpii (Dschubba) mellett 20′-re halad el. 20-án hajnalban a már fogyó Hold a Jupitert közelíti meg 2,9°-ra. 22-e hajnalán a már utolsó negyedben járó kísérőnk a Fiastyúk társául szegődik, 3°-ra megközelítve a csillaghalmazt. 25-én hajnalban az ekkor már a Gemini belsejében járó Marsot kergeti, 5,6°-ra megközelítve azt. 28-án napkelte előtt a már cérnavékonyra fogyott Holdtól 4,2°-al északra látszik a Merkúr. A hónap zárónapján, azaz 31-én napnyugtakor a már megújult Hold a Szaturnuszt is megközelíti, de nagyon alacsonyan a horizont felett.

A Perseidák idei maximuma

Az eseményről Hírportálunk ad részletes tájékoztatást.

Ajánljuk...