Bemutatkozás

Az első csillagász szakkört Dr. Etter Kálmán vezette Esztergomban. Rövid működés után 1953-ban szűnt meg a csoport, feloszlatására politikai ürügyet találtak. Ezután egyénileg és kisebb csoportokban folyt a munka.

1958-ban a Bányagépészeti Kollégiumban alapított szakkört Dr. Jónás László. Szintén ő volt a Petőfi Sándor Művelõdési Központban 1963-ban induló szakkör vezetője is. (Az intézmény többszöri átszervezés és költözés után jelenleg A Művelődés Háza néven az Imaház u. 2/a. alatt található.)

1986-ban Esztergomban emlékülést rendeztünk Regiomontanus születésének 550. évfordulóján. Ekkor vette fel a szakkör a REGIOMONTANUS KLUB nevet.

Esztergomban és környékén számos amatőrcsillagász tevékenykedik, a legtöbben tagjai az MCSE-nek. Felmerült hát az igény egy helyi MCSE csoport megalapítására, amire 1996-ban sort is kerítettünk.

Nyaranta részt vettünk a megyei csillagászati táborban Mogyorósbányán.

A fontosabb csillagászati jelenségek alkalmával a várostól néhány kilométerre lévő észlelőbázisunkon gyűltünk össze megfigyelések végzése céljából. Ezen a területen láttuk vendégül nyári táborozásra a tarjáni csillagász szakkör tagjait évről évre. Időközben az észlelőbázis, mely Esztergom város birtokában lévő telken állt a szamárhegyen, elérhetetlenné vált számunkra így, sajnálatos módon az ottani tevékenységek is megszűntek.

Tagjaink rendszeresen és növekvő számban vesznek részt az országos rendezvényeken és helyi akciókban. Így többek köztt:

 • Évente megrendezzük hagyományos és igen kedvelt előadássorozatunkat, a Csillagászati Hónapot, ahol országosan ismert előadók is tartanak előadást. Az utóbbi évek előadásainak felvétele felkerült az MCSE – PolarisTV illetve a Galileo Webcast médiatárába.
 • mind nagyobb létszámmal és komolyabb felszereléssel tudjuk képviselni térségünket a Meteor Távcsüves Találkozón
 • immár rendszeres a részvételünk a múzeomok ékszakáján csillagászati bemutatóval
 • visszatérő résztvevői vagyunk a Nyitott Kúltúrházak rendezvénysorozatának
 • ismétlődő programunk a Naprendszer-túra amit különböző léptékekben is sikeresen megtartottunk az idők folyamán (Esztergom belvárosától a Vaskapuig, vagy a Kerektemplomtól a Bazilikáig)

 • tagjaink járdacsillagászati eseményeket szerveznek és tartanak Esztergomban és Dorogon. Rendszeresek bemutatóink a Művelődés Háza rendezvényeihez köthetően, de akár spontán módon is
 • igény szerint klubokban, iskolákban és más intézményeknél is szívesen tartunk előadást, távcsöves bemutatót.
 • felkérésre előadásokat és bemutatókat tartunk az Ízek Korok Hangulatok fesztiválon.
 • megszervezzük a kiemelt csillagászati események megfigyelését amit a térség lakói számára is elérhetővé, megfigyelhetővé teszünk
 • fontos számunkra a tagok közötti személyes és szakmai kapcsolatok ápolása ezért már hagyománynak számít az évadnyitó ás évadzáró rendezvényünk, amit igyekszünk megfigyeléssel összekötni. A szakmai munka mellett közös kirándulások, és kulturális programok egészítik ki a helyi csoport tevékenységét.
 • csatlakozva a nemzetközi akciókhoz évről évre megrendezzük a Csillagászat Napja és a Közelebb a csillagokhoz című komplex ismeretterjesztő rendezvényeket. Ezek egyben tagtoborzó akcióink is.

 

Örömmel fogadunk minden érdeklődőt. Azokat is várjuk, akik nem akarnak rendszeresen eljárni összejöveteleinkre, de valamilyen kérdésükre választ várnak tőlünk. Célunk a szabadidő hasznos eltöltése, a helyes természettudományos világkép kialakítása és a téveszmék eloszlatása.

 

 

Ajánljuk...