Simonyi napló 1

MISSING DST IMAGE!!!!


2007 első hét végéjén a Johnson Űrközpontban találkoztak a sajtó képviselőivel az ISS 15. személyzetének tagjai, és a világ ötödik űrturistájaként a Nemzetközi Űrállomásra eljutó, magyar származású Charles Simonyi. Az űrhajósok a jövő héten utaznak Csillagvárosba, hogy megkezdjék a végső előkészületeket az áprilisi startra.
Fjodor Jurcsihin az RKK Enyergija mérnökeként lesz a 15. alapszemélyzet parancsnoka. Az újságírók kérdéseire válaszolva elmondta, hogy legfontosabb feladatának “a tervezett összes elem beszerelését, beüzemelését” tekinti. Segítségére hasonló képzettségű társai lesznek: a fedélzeti mérnök pozíciójában Oleg Kotov tesztpilóta, az RGNII mérnöke, illetve az amerikai Clayton Anderson, és Daniel Tani, aki az űrállomáson maradva a 16. személyzetnek is tagja lesz. MISSING DST IMAGE!!!!


Érdemes megemlíteni a tartalékszemélyzetet, a Mihail Kornyenko, Roman Romanyenko párost, ugyanis ez utóbbi űrhajós jelölt nem más, mint az egykori időtartam világcsúcstartó, Jurij Romanyenko fia.
A magyar származású Charles Simonyi is méltó társa lesz az űrmérnököknek, hiszen maga is szoftverfejlesztő mérnökként lett világhírű a Word és Excel programok kifejlesztésében való részvételével, az akkoriban még feljövőben lévő Microsoft cégnél. Simonyi az újságíróknak leszögezte: bár mindig is álma volt az űrutazás, de elsősorban az orosz és amerikai űrhajósok által végzett kozmikus munkából szeretne minél többet megtanulni. Erre jó alapnak kínálkozik, hogy a kiképzése, felkészülése folyamán testközelből hasonlíthatja össze az amerikai és orosz mérnöki megoldásokat, egyre jobban megismerve és megértve a jelenleg alkalmazott űrtechnikát.
A “második magyar” egy hetet fog a Nemzetközi Űrállomáson eltölteni, és a Szojuz TMA-10 fedélzetén a veterán Jurcsihin fedélzeti mérnökkel az első űrrepülésére készülő Oleg Kotov parancsnoksága alatt fog elindulni. Amíg Simonyi az ISS mostani személyzetéből a Michael Lopez-Alegria, Mihail Tyurin, amerikai-orosz űrpárossal együtt tér vissza a Földre a Szojuz TMA-9 fedélzetén, addig Jurcsihin és Kotov, az ISS-en fennmaradó, amerikai Sunita Williams-hez csatlakozva, hat hónapot fognak ott eltölteni. Williamst júniusban fogja Clayton Anderson váltani az STS-118-as űrrepülés idején.
Daniel Tani viszont Andersont tehermentesíti szeptemberben, amikor az STS-120-as űrrepülőgéppel megérkezve, csatlakoztatják a Node-2-es elemet, amely egy új összekapcsolási modul. Így válik lehetővé a már Floridában pihenő európai, és a felbocsátásra váró japán modulok bekapcsolásával a Nemzetközi Űrállomás életterének kibővítése.
Charles Simonyi – mint rövid elektronikus levelében megemlíti – már megkapta a három, a koronás címerrel díszített magyar zászlót, amelyet ugyanannál a szövetkezetnél készíttettem el, ahol annak idején Farkas Bertalan részére varrták, hímezték az emblémákat. További gesztus a részéről, hogy az általam küldött, csipetnyi magyar föld is lesz útipoggyászában.
Sajnos, az indulásra az előre tervezett március 9-éhez képest, még egy hónapot kell várniuk – ahogy azt Lynette Madison, a NASA Johnson Űrközpont szóvivője bejelentette. A késedelemnek csupán annyi az oka, hogy a Szojuz TMA-10 startja nem előzheti meg a március 16-ára tervezett STS-117-es jelzésű űrrepülőgép indulását, ugyanis újabb napelemtáblák kerülnek felszerelésre, a Nemzetközi Űrállomásra.


MISSING DST IMAGE!!!!


{mosimage}

Ajánljuk...