STS menetrend

{mosimage}


Eredetileg a NASA erre az évre 5 űrrepülést tervezett. A 2006 őszén kiadott menetrend szerint idén február 22-én az STS-117 Atlantis, június 11-én az STS-118 Endeavour, augusztus 9-én az STS-120 Atlantis; szeptember 27-én az STS-122 Discovery és november 29-én az STS-123 Endeavour űrrepülését irányozták elő. Az idei első és második űrrepülés közötti, mintegy 4 hónapos rést egy soron kívüli, a Hubble-űrteleszkóp szervizjárattal kívánták betömni. Erre az akcióra a NASA már meg is kapta a külön engedélyt, hiszen a Columbia tragédiája után a megmaradt űrrepülőgépeket már csak a Nemzetközi Űrállomás továbbépítéséhez lehet felhasználni. Az űrhajózás történetében azonban még nem volt olyan menetrend, amely maradéktalanul és az előre tervezett időben valósult volna meg. Ez a mostani sem lett kivétel, és a február 22-ére kitűzött startot előbb március 16-ára tolták el, majd egy nappal korábbra tették. A hatalmas méretű jégeső azonban meghiúsította az Atlantis felszállását, és majdnem három hónapra volt szükség a javítási munkálatok befejezésére. Ha minden jól alakul, akkor legkorábban június 8-án indulhat a Nemzetközi Űrállomásra. A személyzet parancsnoka a veterán Rick Sturckow lesz. Irányításával új napelemtáblákat szerelnek fel az ISS-re a 11 napos út folyamán. A személyzet tagja lesz Clay Anderson, aki Sunita Williams-et fogja váltani, akinek így nem kell őszig az űrállomáson maradnia.
A NASA nemrégiben közzétette az űrrepülőgépek következő egy éves menetrendjét. Az Atlantis halasztása augusztus 9-ére tolta el az STS-118 Endeavour startját. Ezen az űrrepülőgépen jut el a világűrbe, az 1986-ban tragikus körülmények között életét vesztő tanítónő, Christa McAuliffe egykori tartaléka, a szintén tanítónő, Barbara Morgan. A következő repülés az STS-120 Discovery jelzésű lesz, október 20-án. Ekkor viszik fel a Harmony nevű egységet, amely összekötő modulként szolgál majd a Nemzetközi Űrállomáson. A NASA reményei szerint a december 6-án indítandó STS-122 Atlantis zárja az év amerikai űrrepüléseit, az európai építésű Columbus űrlaboratóriummal a rakterében.
A 2008-as év az amerikai űrrepülőgépek részére február 14-én fog elkezdődni: ekkor startol az STS-123 Endeavour. A személyzet az űrállomáshoz nemcsak egy új, kanadai fejlesztésű robotkart, hanem a japán Kibo nevű modult is felviszi. A szintén saját robotkarral rendelkező Kibo második elemét április 24-én szándékoznak felküldeni, de a NASA még nem döntötte el, hogy az STS-124 jelzésű programot a Discovery, vagy az Atlantis fogja-e végrehajtani.
Különböző területek szakembereinek bevonásával megtartott kétnapos konferencia után a NASA eldöntötte, hogy a Hubble űrteleszkóp javító-szerelő munkáit az STS-125 jelzésű űrrepülésen hajtják végre 2008 szeptemberében. A felfrissített program alapján az űrtávcső új akkumulátorokat és giroszkópokat kap, melyekkel a tervek szerint 2013-ig fog működni a csillagászok nagy örömére.

Ajánljuk...