A hónap (mű)tárgya: távcsőmakett

Nem vagyunk múzeum, nincs komoly gyűjteményünk, azonban vannak érdekes és nekünk kedves csillagászati-űrkutatási vonatkozású tárgyaink, amelyeket szívesen bemutatunk a hozzánk látogatóknak.
 
A magyar amatőrcsillagászat történetében az 1960-as évek izgalmas korszak volt, sokat fejlődött a távcsőépítés, egymás után épületek a bemutató csillagvizsgálók társadalmi munkában. A korszak jellegzetes bemutató távcsöve volt az Orgoványi János által tervezett 30 cm-es Newton, amelyet számos vidéki bemutatóhely számára építettek meg az Uránia által rendelkezésre bocsátott tervek alapján. A távcsövek főtükrét Kulin György csiszolta, és ő volt az, aki átadta az újabb és újabb Urániákat a műkedvelők és a nagyközönség számára. Ez a makett egy ilyen 30 cm-es Newton alapján készült, több-kevesebb pontossággal, mindenesetre a korszak “távcsőideálját” nagyon hitelesen megmutatja. 
 

A makettet a veszprémi csillagászati szakkör tagja, Jakab László esztergályos készítette a 60-as években. A tengelykereszt rögzíthető, és a finnommozgatás is úgy működik, mint az igazi távcsöveken. A kb. 45 cm magasságú makett állandó helye előadótermünkben van, a könyvespolc tetején.

Ajánljuk...