Ha tavasz, akkor Szaturnusz!

De szép! Ez tényleg igazi?! – ilyen elragadtatott kiáltásokat csak ki látogatóinkból a kupolában, ha a beállítjuk a gyűrűs Szaturnuszt. Elég egy távcsöves pillantás a gyűrűs bolygóra, és megértik, miért szép a csillagászat. A Szaturnusz látványa egyszerre lenyűgöző és elgondolkodtató. A bolygó gyűrűrendszere meglehetősen bonyolult (és csodaszép) formáció, mely nem egyetlen gyűrűből, hanem gyűrűk sokaságából tevődik össze. Ez a gyűrűkollekció egy régebbi Szaturnusz-hold szétdarabolódása révén jöhetett létre, az óriásbolygó által keltett árapályerők hatására. A gyűrűrendszer rendkívül vékony: átmérője mintegy 300 ezer km, vastagsága azonban csak néhány száz méter. Mint egy A4-es papírlap a megszokott vastagság század részével. Az Oroszlán csillagkép jellegzetes alakzatát eltorzító bolygó a napnyugta utáni órákban delel, remek alkalmat kínálva a megfigyelésre. A Szaturnuszt valahogy így láthatjuk mostanában:

{mosimage}

Bár gyűrűjére egyre kisebb szögben látunk rá, a Cassini-rés megpillantása az anzákban nem okozhat gondot, ahogy azt Scnhé Attia és Ladányi Tamás mellékelt felvételén is láthatjuk. Az 1200 frame felhasználásával született kép a gyulafirátóti Corvus Csillagvizsgáló 23 cm-es refraktorával és Philips ToUcam webkamerával készült.

Aki pedig a Szaturnusz legszebb űrszondás felvételeire kíváncsi, látogasson el hírportálunkra:  A Szaturnusz világa: válogatás a Cassini-szonda legszebb képeiből

Ajánljuk...