Nova Delphini 2013

Augusztus 14-én fényes, 6 magnitúdós nóvát fedezett fel a japán Koichi Itagaki. A Delphinus északi részén található nóva tovább fényesedik!

A Delfin vendégcsillagát Koichi Itagaki japán amatőrcsillagász fedezte fel 18 cm-es reflektorral és CCD-vel. Augusztus 14,750 UT-kor a nóva fényessége 6,3 (V) magnitúdó volt. Egy nappal korábban, augusztus 13,565 UT-kor még semmi sem volt észlelhető a nóva pozícióján 13,0 hmg-ig. Az AAVSO fénygörbéje szerint a Nova Del 2013 tovább fényesedett, amit immár hazai észlelések is megerősítenek: hajnalban a csillag fényességét már 6 magnitúdóhoz közeli értékre tették. Mindenképpen érdemes észleléseinkkel hozzájárulni a csillag vizsgálatához, amely az első elemzések alapján “szokványos” FeII nóvának tűnik. Annál is inkább, mivel már jelenlegi fényessége is lehetővé teszi, hogy akár egyszerű binokulárral megbecsüljük fényességét (majd észleléseinket természetesen eljuttassuk az MCSE Változócsillag Szakcsoportjához!).

A Nova Del 2013 keresőtérképe az AAVSO oldaláról

1967 óta nem volt észlelhető a Delphinus csillagképben hasonlóan fényes nóva. A 45 esztendővel ezelőtt megjelent vendégcsillag +3,7 magnitúdóig fényesedett, azaz szabad szemmel is könnyedén észlelhető volt még mérsékelt fényszennyezés mellett is. Legutóbb pedig 2009-ben az Eridanus csillagképben tűnt fel egy szintén könnyen észlelhető fényességű, hazánkból is jól megfigyelhető nóvacsillag, amely 5,5 magnitúdós fényességével szintén a szabad szemes láthatóság fölé emelkedett.

Áttekintő térkép a Delfin csillagkép északnyugati csücskében felvillant nóva felkereséséhez (a nóva pozícióját a zöld kereszt jelzi)

A kis Delfin csillagkép pedig könnyen azonosítható a közelben levő jellegzetes csillagképek, a Hattyú és a Lant segítségével.

A csillagképek helyzete délkeleti irányba tekintve, este 9 órakor (augusztusban)

Kövessük figyelemmel a csillag viselkedését, hiszen akár egyetlen megfigyeléssel is hozzájárulhatunk a csillagfejlődésről meglévő ismereteink további pontosításához.

Észlelések beküldése: vcssz@mcse.hu

Ajánljuk...