Simonyi napló 15

Április 9-én, magyar idő szerint 21:10-kor a Szojuz TMA-10 automatikusan összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomás Zarja nevű moduljának dokkolóegységénél. A megközelítési manőver automatikusan zajlott le, kézi irányításra ezúttal nem volt szükség. Az űrhajó minden probléma nélkül csatlakozott a Zarja modul Föld felé néző dokkolónyílásához, amely a Föld felé néz, az űrállomás hossztengelyére merőlegesen. Az első, mechanikus érintés, két perccel később teljes kapcsolatot hozott létre. A manőver ideje alatt az ISS végig az orosz irányítóközpont (CUP) hatókörében volt. A kapcsolat hermetikusságának, és a csatlakozási pontok ellenőrzése után a három űrhajós levetette úti szkafanderét, és könnyű ruhájukban a dokkolás után 80 perccel átszálltak a Nemzetközi Űrállomásra, ahol az ISS-14 személyzete fogadta őket.
A szokásoknak megfelelően a rövid bevezető fogadtatás után negyedórával az űrhajósok mindannyian összegyűltek a központi egységben, hogy televíziós kapcsolatban üdvözöljék a Földön várakozó ismerősöket, barátokat, vendégeket. A félórás, hivatalos ceremónia vége felé Charles Simonyi először angolul beszélt a kroljovi irányítóközpontban tartózkodó kedvesével, majd az “űretikettben” példátlan esemény következett. Simonyi lassan hátradőlt, és szép nyugodtan fejjel lefelé fordult. Ezzel nemcsak az űrrepülés első két napján kiadott jelentéseket igazolta, hogy jómaga és társai hamar megszokták a súlytalanságot, hanem ezzel a “lépésével” bizonyította, hogy ő még élvezi is. Majd három évtizeddel ezelőtt az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan is hasonlóan jól érezte magát a súlytalanságban végig a nyolcnapos űrrepülésén.
A fejjel lefelé lebegő Simonyi ezután magyarul köszöntötte testvérét Tamást, és a felkészítésében végig segédkező Farkas Bertalant, aki meleg szavakkal üdvözölte a “második magyar” űrhajóst. Huszonhét esztendő után ezek a mondatok voltak az első magyar szavak, amelyek a Föld körüli pályáról érkeztek vissza. Sajnos Charles Simonyi ennek ellenére az amerikai űrhajósok számát fogja gyarapítani a hivatalos statisztikákban, és szkafanderének bal karján is az amerikai lobogó látható. Űrrepülésének azonban lesznek magyar vonatkozásai is. Útipoggyászában ott van három, a koronás címerrel díszített magyar lobogó, melyeket ugyanannál a szövetkezetnél készíttettem el a számára, ahol annak idején Farkas Bertalanék részére varrták, hímezték az űrrepülési emblémákat.
Mint lapunk megírta Charles Simonyi megfelelően felkészült az útra, melyen egyáltalán nem űrturistaként kívánt részt venni. Számos kísérlete közül kiemelkedik, majd az ISS egyetlen, de világhíres magyar műszerével, a Pillével folytatott mérések, amellyel nemcsak a testet ért sugárzás mennyiségét lehet kimutatni, hanem mindjárt a helyszínen ki lehet az adatokat értékelni.


MISSING DST IMAGE!!!!{mosimage}

Ajánljuk...