Közép-Európa első űrmúzeuma nyílhat meg Magyarországon

Az űrmúzeum ötletét Schuminszky Nándor űrszakértő 1999-ben vetette fel először, aki a hatvanas évek eleje óta lelkes gyűjtője az űrhajózással kapcsolatos tárgyaknak és dokumentumoknak. Schuminszky a hatvanas évek elején kezdte gyűjtőtevékenységét, és a mai napig magyar űrcikkekből több mint 10 ezer oldalt, fotókból, képekből és diákból mintegy 10 ezer darabot gyűjtött össze. Rakétákra, űrhajókra, űrállomásokra és űrrepülőgépekre vonatkozó adatai közel 1000 oldalt tesznek ki. Majdnem ugyanennyi űrhajózási könyvvel, video- és hangkazettával, valamint több száz eredeti űrhajós-aláírással rendelkezik, a makettek tucatjai, űrételek és űritalok gazdag választéka, különlegesen ritka jelvények és emblémák mellett. Űrben járt tárgyak is megtalálhatóak a gyűjteményben, több indítóhelyről származó talajmintamorzsák és űrruharétegek társaságában. Schuminszky gyűjteménye már számos alkalommal szolgált helyi és városi kiállítások alapanyagául.

A Kistarcsán most megnyíló űrmúzeum a gyűjtemény állandó kiállítása mellett kiemelten felvállalja majd a hazai űrkutatás emlékeinek központi megőrzését, bemutatását, az űrhajózás, az űrkutatás és a csillagászat általános népszerűsítését előadásokkal, hagyományos és térhatású filmvetítésekkel. Az űrszimulátorban, a valósághoz nagyon hasonló környezetben a holnap űrhajósai készülhetnek a kozmoszba, és játékos formában sajátíthatják el az űrrepüléssel kapcsolatos ismereteket. Az egyedülálló űrhajózási adatbázis nemcsak a magyar médiumok adatigényeit szolgálhatja ki, de oktatási-kutatási területet is biztosít a téma iránt érdeklődők részére. A számítógépes helyiségben, szélessávú internet vonalon a látogatók űrközpontokat, űrkutatási oldalakat kereshetnek fel, élő űrközvetítésekbe való bekapcsolódással akár a Marson is szétnézhetnek. Műhelymunka keretében folyhat rakéta- és egyéb űrmakettek tervezése hagyományos anyagokból, de az egyre jobban népszerűbbé váló papírmakettek elkészítésére is lehetőség nyílik majd számítógép és nyomtató segítségével.

Az űrmúzeumban természetesen űrhajózási ajándéktárgyakat, maketteket, CD-ket, videofilmeket, kazettákat, űrhajózási felszerelési tárgyakat is lehet majd vásárolni, a gyűjtők egymás közötti csereberéjét is beleértve. A bátrabbak a “Földi súlytalansághoz” címzett pihenőben a jól ismert, hagyományos ételek, italok mellett megkóstolhatják az eredeti űrételeket, űritalokat is. A csillagvilág szerelmeseit a toronyépület tetején mini csillagvizsgáló fogadná, ahol szakember segítségével pillanthatnának az Univerzum közeli és távolabbi térségeibe.

Balaton László – Schuminszky Nándor

Ajánljuk...