2010. augusztus – A meteorrajok hónapja

Ha nyár, akkor meteorok és meteorészlelés, melynek tetőpontja
egyértelműen az augusztusi Perseida-maximum. Az idén ideális helyzetben figyelhetjük meg ezt a kétezer éve ismert meteorrajt, ám a hónap során több más rajból is érkeznek hullócsillagok az éjszakai égre. Itt van mindjárt a Konkoly Thege Mikós által felfedezett Alfa Capricornidák áramlat, melynek lassú meteorjait 1871. július 27/28-án jegyezte fel az ógyallai földesúr. Hét évvel később William Denning számolt be néhány Capricornida meteorról. Az évszázad végére kiderült, hogy fényes és lassú meteorok július végétől augusztus elejéig jelentkeznek, majd a XX. század első felében már július 15-e és augusztus legvége közötti aktivitásról beszéltek, óránként néhány meteorral.

 

Konkoly korabeli meteoroszkóp a Gothard hagyatékból. (www.gothard.hu)

Mára kiderült, hogy valójában két különböző áramlatról van szó, melyek aktivitása egybecsúszik, radiánsuk csak 5-10 fok távolságra van egymástól, de mindkettőnek ismerjük a szülőégitestjét. Az Alfa Capricornidák július 19-e és augusztus 18-a között aktívak, radiánsa a maximum idején a RA= 308 fok, D= -9 fok környékén van, és szülőégitestje a 169P/NEAT-üstökös, melynek keringési ideje csak 4,2 év. Az Augusztusi Delta Capricornidák augusztus 13-31. között jelentkeznek, maximuma 19-e környékén van, a radiáns pozíciója RA= 328 fok, D= -16 fok. Az ekkor a légkörbe lépő meteorok a 45P/Honda-Mrkos-Pajdusáková üstökösből szabadultak ki. A két meteorraj megkülönböztetése vizuális módszerrel szinte lehetetlen, különösen augusztus közepén, ám Capricornidaként nyugodtan feljegyezhetjük a lassú, sárgás meteorokat, melyek a Capricornus, majd a radiánsvándorlás miatt augusztustól már az Aquarius csillagkpép felöl érkeznek.

 

Az Alfa Capricornidák radiánsának vándorlása az IMO szerint.

A Perseidák meteorrajt a 130 éves keringési idejű 109P/Swift-Tuttle-üstökös hozta létre több ezer évvel ezelőtt. A kométa érdekessége, hogy földsúroló jellegét nagyon hosszú időn keresztül megtartja, így hosszabb távon az egyik legveszélyesebb égitestnek számít. A stabil pályára utal, hogy míg a rövidebb periódusú üstökösökből származó meteorrajok általában csak néhány száz évig keresztezik a földpályát, a Perseidák első megfigyelése Kr.u. 36-ban történt Kínában. A 8-11. században rendszeresen, később szórványosan említik a rajt, majd 1835-ben Adolphe Quételet a hivatásos nyugati tudomány számára is felfedezte a rajt, amely 1839-ben óránként 160 meteoros maximumot produkált. A Szent Lőrinc könnyeinek is nevezett csillaghullás 1993-ban és 1994-ben 300-500 meteort adott óránként, ami a Swift-Tuttle napközelségének volt köszönhető. Azóta mérsékeltebb, de még így is nagyon látványos maximumok vannak, bár 2008-ban egy nappal a hivatalos maximum után egy nagyobb kitörés örvendeztette meg a kitartó észlelőket. További érdekesség, hogy a fényes meteorok arányában augusztus 8-a körül a legnagyobb, miközben a legtöbb meteort 12/13-án szoktuk látni. Az idei évben két nappal újhold után lesz a maximum, ideális körülményeket biztosítva a megfigyelésre A számítások szerint az elhúzódó és kicsit bizonytalan időben bekövetkező maximum az említett éjszaka 18 UT és 07 UT között várható, vagyis hazánk
a lehető legjobb helyen fekszik.

 

A Perseidák radiánsának vándorlását figyelembe kell venni, amikor vizuális észlelés közben azonosítjuk a meteorok rajtagságát.

A harmadik nevezetes augusztusi meteorraj a Kappa Cygnidák áramlata, melyet szintén Konkoly Thege Miklós azonosított az 1874-es Perseida megfigyelései során, és amelyet szintén Denning erősített meg a következő évtizedekben. Már ekkoriban feltűnt, hogy a raj sok fényes meteort ad, gyakran tűzgömböket, melyek jellemzően sárgás színűek. Az aktivitás maximuma augusztus 17-e környékén van, de a korábbi években még 20-át említettek a források. A korábbi megfigyelések szerint a raj aktivitásában hosszútávú ingadozások vannak, a 70-es és 8-as években nagyobb, a 90-es években kisebb aktivitással jelentkezett. Az utóbbi években mintha ismét erősödne egy kicsit ez a titokzatos áramlat. A kedvező körülményekre tekintettel észlelőtábort is szervezünk a raj megfigyelésére, melynek a Somogy megyei Palé ad otthont augusztus 8-15. között. A vizuális megfigyeléseket kérjük az IMO módszere alapján végezni, melyről a csillagvaros.hu meteoros
fórumában
találunk részletes leírást.

 {mosimage}

Egy szép Kappa Cygnida tűzgömb a 2007-es Perseida-maximum idején (balra fent). A képen 9 Perseida is látható, így a Kappa Cygnida iránya egyértelműen utal a más rajtagságra. (Koen Miskotte felvétele)

Ajánljuk...