120 látogató a Csillagászat Napján

Amint azt korábban meghirdettük, már déltől vártuk az érdeklődőket Nap-bemutatóval az idei Csillagászat Napján. Sajnos csak kevesen éltek a Nap-távcsövezés lehetőségével, pedig még a Kossuth Rádió délutáni műsora is népszerűsítette a csillagászatnapi rendezvényeket. Talán a hosszú hétvége és a nyári időjárás volt az oka ennek a délutáni érdektelenségnek.

{mosimage}
Délutáni látogatók a Polarisban. Célpont a Nap, H-alfában!

Amint közeledett a sötétség, egyre többen érkeztek. Kisgyermekes családok, fiatalok és idősebbek, egyedül és párban – igazán szívet melengető volt látni ezt az érdeklődést. A kupolában és a teraszon is távcsőbe pillanthattak vendégeink, népszerű volt a lézeres csillagkép-ismertető épp úgy, mint  Éder Iván asztrofotofós kiállítása, melyben a déli égbolt csodáit ismertette meg az érdeklődőkkel. A kiállítást a kiadott programtól eltérően nem Éder Iván mutatta be a látogatóknak, hanem Kiss László, aki Ausztráliában közel hét évet töltött a déli égbolt alatt, így mindenképp avatott módon tudta ismertetni a képeken látható égi csodákat.

Éjféltájban ment el az utolsó látogató, a vendégkönyv tanúsága szerint 120 fő kereste fel a Polarist a 2012. évi Csillagászat Napján. Köszönjük az érdeklődést, egyben várjuk a további látogatókat, hiszen esténként ott ragyog a Vénusz az égen. Ne feledjük: 2012 májusa a Vénusz hónapja is!

 

Ajánljuk...