Indul a szakköri szezon a Polarisban!

Jövőre lesz a távcső feltalálásának 400. évfordulója, melynek apropóján 2009-et az ENSZ a Csillagászat Nemzetközi Évének nyilvánította. A jeles eseményre való tekintettel az idén először a középiskolás korosztály (14-18 év) mellett az általános iskolások 8-12 éves korosztálya számára is elindítjuk csillagászati szakkörünket. Míg a középiskolások a megszokott csütörtöki időpontban (18 órától) találkoznak, az általános iskolásokat szerdán délutánonként 17:00-18:30 között várjuk a Polaris Csillagvizsgálóban, de mindkét korosztály első, ismerkedő foglalkozása szeptember 25-én, csütörtökön 18:00-kor lesz. A szakköri beiratkozás feltétele az egyesületi tagság megváltása, amely a mindenkori díjtalan belépő mellett a Meteor c. havilap 12 számát és a 2008-as Csillagászati évkönyvet tartalmazza, illetve tábori kedvezmények igénybe vételére is jogosít. A tagdíj összege a 2008-as esztendőre 5800 Ft.

Szakkörös lányaink Chilében, Kereszturi Ákossal.

A foglalkozások nem csak a Polaris előadótermében zajlanak majd, hanem tanulmányi kirándulásokat is szervezünk a város és környéke csillagászati nevezetességeihez, obszervatóriumaihoz. Lehetőséget és segítséget adunk továbbá hazai és külföldi csillagászati, űrkutatási pályázatokon való induláshoz, melyeken már sok szép sikert értek el szakköröseink. Az általános iskolás foglalkozásokat Sárneczky Krisztián földrajz tanár, csillagász ismeretterjesztő, a Polaris Csillagvizsgáló munkatársa tartja, míg a középiskolás szakkört Horvai Ferenc csillagász, a Magyar Űrkutatási Iroda munkatársa vezeti.

 A Polaris Csillagvizsgáló főműszere egy 20 cm-es lencsés távcső.

Az idei szakkörökön ezért kiemelt figyelmet fordítunk a távcsöves megfigyelések végzésére. Megismerkedünk az égbolt leglátványosabb égitetjeivel, barátságot kötünk az obszervatórium korszerű távcsöveivel és mindenki elvégezheti első csillagászati észleléseit is. Az égbolt jobb megismerése érdekében több észlelőhétvégét is szervezünk, melyekre a “nagyok” szakkörének tagjait invitáljuk.

 {mosimage}

Az általános iskolás szakkör tervezett témái:

1. Otthonunk a Föld, testvérünk a Hold

2. A nappali csillag

3. Barangolás a Naprendszerben

4. Az üstökösök csodálatos világa

5. Repüla-repüla (z)űrhajó

6. Csillagok, csillagok, szépen ragyogjatok

7. A fehér törpéktől a fekete lyukakig

8. A galaxisok világa

Derült idő esetén vizsgálódás az csillagvizsgáló távcsöveivel.

 

A középiskolások szakkörének tervezett tematikája:

1. Tájékozódás az égbolton (szférikus csillagászat, asztrometria)

2. Mire jók a távcsövek? (távcsőtípusok, megfigyelések)

3.  Csillagászattörténet (az ókori elképzelésektől napjaink kozmológiájáig)

4. A csillagok élete (az asztrofizika alapjai)

5. Az élet lehetősége az Univerzumban (asztrobiológia, SETI-kutatás)

Ajánljuk...