Van új a Nap alatt – Nap-bemutató és szolárgráf-szerelés a Polarisban

Egyre aktívabb a Nap, egyre több jelenséget figyelhetünk meg rajta, amint közeledünk az esedékes naptevékenységi maximumhoz. Napfoltok, fáklyák, protuberanciák várnak ránk! Vajon lesz akkor folt a Napon, amit még szabad szemmel is észreveszünk (biztonságos szűrővel)! Mi tudunk a naptevékenységről? Előrejelezhetők a napkitörések? Mi fán terem az űridőjárás? Ön is látta a november 5-i sarki fényt?

December 22-én 10:30-12:30 Nap-bemutatót tartunk a Polarisban (1037 Budapest, Laborc u. 2/c).

13:00-15:00 között Nagy Olivér vezetésével szolárgráf-szerelés!

A Nap biztonságos megfigyelésehez számos lehetőség van a Polaris Csillagvizsgálóban. A kupolában álló 20 cm-es lencsés távcsövünkkel fehér fényben figyelhetjük meg a Nap fotoszféráját, Herschel-prizma segítségével. A napfoltok finomszerkezetét épp úgy láthatjuk, mint a napfelszín “szemcsézetét”, a granulációt. H-alfa naptávcsövünkkel központi csillagunk különleges jelenségeit figyelhetjük meg, különleges látványt nyújtanak a “naplángok”, a protuberanciák. A látvány sokkal izgalmasabb, a Nap valóban fortyog H-alfában! Mit mutat egy hintaló Napunkból? Ez is egy biztonságos napmegfigyelési módszer, a kivetítés elvén működik. Mérjük az időt napórával! Ez is napmegfigyelés… Vajon bármiféle távcső nélkül is sikerül napfoltokat észrvennünk? Szerencse dolga, mindenesetre a fokozódó naptevékenységgel egyre nagyobb az esély óriási foltcsoportok megjelenésére. Természetesen ezt is csak biztonságos napszűrővel próbálhatjuk ki.

Regisztráció: https://regisztracio.mcse.hu. Részvételi díj: 2000/1000 Ft, MCSE-tagoknak ingyenes.

A december 22-i Nap-bemutatóhoz és az idei napfordulóhoz kapcsolódva szolárgráfot készíthetnek azok, akik hozzánk látogatnak, vagy ott maradnak a bemutató után.

Hogy mi is az a szolárgráf? A Nap útjának megörökítése egy rendkívül hosszú expozíciós idejű felvételen– ideálisan két napforduló között. Ehhez nincs másra szükség, mint egy pici lyukkal ellátott, zárt csőre és fotópapírra, valamint ideálisan egy déli kilátású helyre, ahova majd kihelyezzük azokat. A hosszú, akár fél éves időtartamú expozíció során nemcsak a Nap égi útját örökítjük meg, hanem a derült és borult időszakok váltakozását is.

Ha kivárjuk a hat hónapot, és szerencsések vagyunk (a dobozunk nem ázott be, nem tépázta meg egy madár, nem nézték veszélyes tárgynak és így nem távolították el) művészi fotókat látunk majd a fotópapírokon.

Aki kedvet érez ilyen hosszú idejű napfelvételhez és szeretne szolárgráfot készíteni, várjuk december 22-én délután 13-15 óra között a Polaris Csillagvizsgálóban.

A legegyszerűbb kamera a szolárgráf-kamera! A zárt csőbe kerül a fotópapír, amelyre a camera obscura elvén egy apró lyukon keresztül jut be a napfény.  Egészen apró, tűhegynyi lyukon, ez a szolárgráf még szerelés alatt van. A következő képen jobban érzékelhető a lyuk mérete.

Nagy Olivér egyik szolárgáfjával. A kamerát tanácsos olyan helyre kihelyezni, ahol biztonságban van, ugyanakkor érdekes tereptárgyak, épületek is rákerülhetnek a hosszú expozíciós felvételre.

Nagy Olivér “kocka szolárgárfja”.

Ajánljuk...