A hónap észlelése: júliusi tűzgömb

Július 15-én este ragyogó tűzgömb szántotta keresztül a nyáresti égboltot. Egy pillanatra kifényesedett az ég, majd százak és százak követhették az ingyenes égi tűzijátékot.

Bánfalvy Zoltán automatikus teljeségbolt-kamerája is megörökítette a jelenséget, Újpestről. A főváros fényözönében is jól látható a “világító fullánk” a horizont közelében. Így ír róla Bánfalvy Zoltán: “Az allsky kamerám rögzítette ezt a délnyugat-Magyarország felett hullott tűzgömböt. 21:51:40-21:52:00 UT között. Gucsik Bence mérése alapján Júliusi Pegazida (JPE). 

Akik közelebb voltak a tűzgömbhöz, hosszan nyomon követhették égi útját, majd sokáig megmaradó nyomát, amint sodródik-halványodik a felsőlégkörben. 

Kocsis Antal Királyszentisbánból látta a tűzgömböt, távcsövezés közben. Fényes, kb. -5 magnitúdós tűzgömb.Én is láttam ezt a tűzgömböt, kicsit különleges körülmények között. Egy 20×60-as binokulárral éppen az U Ser változócsillagot észleltem, amikor váratlanul egy hihetetlenül fényes sárgárszöld csík húzott keresztül a látómezőn. Maga a csík kb. 10-15 ívperc széles lehetett, jellegzetes sárgászöld, élénk színnel. Volt meglepetés bőven. Aztán szabad szemmel még láttam a maradandó nyomot is, amely egyből elkezdett szélesedni és \”tekeredni\”, azaz lassan szétoszlott. Kb. 2 percig követtem szabad szemmel és a 20×60-as binokulárral 3 percig. Elég gyorsan változott. A pereme fényesebbnek tűnt, mint a közepe.”

E sorok írója az MCSE Csillagtanyájáról észlelt, a tűzgömbnek háttal, ezért magát a jelenséget nem látta csak a nyomát. Hátrafordulva a rendkívül fényes nyomot vehette már csak észre, amely fokozatosan halványodott, és még percekkel később is látszott, habár már csak 8×56-os binokulárral. 20 kilométerre távolabb, az MCSE vértesboglári ifjúsági táborából is sokan látták a jelenséget a táborzáró éjszakán.

Az aktuális hétképe is ezt a tűzgömböt mutatja, valóban igen látványos volt.

 

Ajánljuk...