Égi kalendárium: 2008. január

A 2008-as év elején rögtön több szép együttállásnak és a még mindig fényes Holmes-üstökösnek  köszönhetően számos megfigyelésre érdemes jelenséget
láthatunk.

Bolygók láthatósága

A Merkúr január közepétől látható az esti égbolton, DNy-i irányban. Megfigyelésére a hónap végén nyílik a legjobb lehetőség: 22-én van legnagyobb keleti kitérésben — ekkor 1,5 órával nyugszik a Nap után!

A Vénusz a hajnali égbolton ragyog, lassan romló láthatósággal. Január elején még három órával a Nap előtt kel, ez a hónap végére egy és háromnegyed órára csökken. Fényessége -4m, átmérője 15"-13" között csökken, miközben fázisa 75%-ról 84%-ra növekszik.

A Mars már távolodik Földünktől, de csak kora hajnalban nyugszik — így megfigyelésére még kedvező időszakban vagyunk. Átmérője a hónap végére 12"-re csökken, fényessége rohamosan zuhan -1,5m-ról 0,6m-ra.

A Jupiter januárban ismét feltűnik a hajnali, DK-i égbolton. Eleinte alig fél órával, a hónap végére azonban már 2 órával kel a Nap előtt.

 A Szaturnusz a Leo (Oroszlán) csillagképben látszik, megfigyelésre kedvező a láthatósága.

Az Uránusz az Aquarius (Vízöntő) csillagképben kereshető meg, késő este nyugszik.

A Neptunusz a hónap elején még megkereshető az esti szürkületben, a Capricornus (Bak) csillagképben. 

 

 Együttállások

Január 5-én hajnalban a holdsarló a Scorpius (Skorpió) csillagképben, az Antares mellett, az M4 gömbhalmaz közvetlen közelében látható!  A látványt szépen kiegészíti a pár fokkal északabbra ragyogó Vénusz. A Hold egészen vékonyka sarlót mutat, fázisa 10% alatti! Akár kisebb teleobjektívekkel is megéri szép, hajnali tájba illesztett kompozíciókkal próbálkozni, de hosszabb fókuszok mellett a csillaghalmaz és a Hold, valamint az Antares erős vörös fénye is látványos fotó készítésére ad módot.

 

 A hajnali égbolt 2008. január 5-én, helyi idő szerint 6 órakor

Január 10-én a már esti égen látható Hold sarlója megközelíti a Merkúrt. 13-án az Uránuszt közelíti meg, 14-én pedig a Mira Ceti változócsillagot, amely éppen maximumban van, ezért a hónap változócsillaga (l. lentebb). 19-én este a még -1m fényes Marsot közelíti meg, miközben a β Tautól is csak 1°-ra halad el. 22-én este, éppen Teleholdkor az M44 csillaghalmaz előtt látszik kísérőnk. 24-én a már fogyó Hold a Szaturnusztól délre halad el.

 Üstökösök

 A Holme-üstökös továbbra is feltűnő objektum. Több vélemény szerint is esélye van annak, hogy januárban ismételten nagy kitörést produkáljon, így mindenképpen érdemes gyakran megfigyelni!

 

A Holmes-üstökös januárban is a Perseus csillagképben tartózkodik 

 Meteorrajok

Január legaktívabb meteorraja a Quadrantidák.  Ez a raj a ma már nem létező Quadrans Muralis (Falikvadráns) csillagkép alapján kapta nevét, radiánsa a Bootes (Ökörhajcsár) csillagképtől északra található. Az idei maximuma január 4-én 6:40UT-kor várható. Bővebb információkkal az MCSE Hírportálja szolgál a rajról.

 A hónap változócsillaga

A legelső ismert változócsillag, a Mira Ceti január és február fordulóján lesz maximumban. Ilyenkor a csillag  heteken keresztül szabad szemmel is megyelhető. Hetente 1-2 alkalommal érdemes megbecsülni a fényességét, így mire eltűnik szemünk elől szép fénygörbét is szerkeszthetünk saját adatainkból.

 Linkajánló

 Megjelent a Meteor csillagászati évkönyv 2008

Ajánljuk...