145. Nowinszky László: A fénycsapdás rovargyüjtést módosító abiotikus tényezők.

{mosimage}

A kötet 12 tanulmányt tartalmaz, melyek Ekk István, Járfás József, Károssy Csaba, Nowinszky László, Tóth György egyéni és közös kutatásai alapján készültek.
Hazánkban 1952 óta folyik a fénycsapdás kutatás, sok müszerrel, az ország számos helyén, óriási tömegü rovar és ezek tudományos adatbázisa gyült össze. A fénycsapdák országos hálózatot alkotnak. Vannak egyszerü, kezelést igénylő, de vannak modernebb, automatikusabb regisztráló müszerek. A befogott rovarok között vannak a mezőgazdaságra hasznosak is, károsak is. Ezek mozgásának, intenzitásának, vonulási irányának elemzése, előrejelzése gazdasági tényező lehet.
A rovarok vonulási irányára a földmágneses erővonalak, a szürkületi fényviszonyok, a Hold (fázisai, horizontfeletti magassága), az égbolt polarizációs minimumpontjai lehetnek irányadók. Ha ezek közül kevesebb van jelen: megnő a mesterséges fényt árasztó fénycsapda hatása. A csapdákba több rovar pottyan be: az éjszakai észlelő nagy örömére.
A nagyon alapos könyv angol nyelven is megjelent: L. Nowinszky (editor): Light trapping of insects influenced by abiotic factors. Part I. Szombathely, 1994. Savaria University Press.

Ajánljuk...